Dentofobia sau frica de stomatolog

Publicat de Dragoș Galbur la 27 februarie 2011
Mâine am programare la stomatolog, ar trebui sa-mi fie frica…?! Oare am motiv ? Voi incerca sa va arat cativa pasi care sa va ajute sa atenuati aceasta emotie. Pentru a intelege mai bine, ar fi indicat sa vorbim putin despre FRICA, pe care am trait-o cu totii indiferent de situatie si care are o semnificatie deosebita pentru fiecare persoana in parte. In cele mai multe cazuri, frica pe care o simtim fata de stomatolog este de fapt un mecanism de aparare numit deplasare - atunci cand o emotie legata de o imagine sau o intamplare anume nu mai poate fi suportata de persoana in cauza, aceasta, fara sa-si dea seama, deplaseaza emotia (frica, nelinistea, teama etc ) pe o alta situatie, in cazul nostru pe stomatolog. Ca sa intelegem mai bine am putea vorbi despre diferitele aspecte ale acestei probleme. Oamenii sunt diferiti si deosebiti si pentru fiecare persoana, frica de stomatolog poate fi o emotie deplasata pe:
- durere ( in cele mai frecvente cazuri ) atunci cand nu exista o experienta personala in trecut;
- mirosul specific din cabinet;
- zgomotul produs de instrumentele rotative;
- aparatura si instrumentar medical ( scaunul stomatologic, seringi, ace, masti de protectie );
- vestimentatie profesionala ( numita si teama halatelor albe );
- apropierea medicului de pacient implica invadarea spatiului intim personal deoarece gura si buzele apartin celor mai intime parti ale corpului.
Astfel, unii pacienti relateaza despre teama lor descriind-o ca o stare de claustrofobie, de sufocare, de imobilizare pe scaunul stomatologic chiar imposibilitatea de a respira. Ar fi indicat ca persoanele care simt frica de orice obiect din cabinet sa se intrebe: "ce simt acum?" Cand identifica emotia asa cum se manifesta ea pentru fiecare, urmeaza o alta intrebare:"cand am mai simtit asa? Fata de cine am mai simtit asa?" In acel moment pacientul o sa inteleaga ca frica initiala de stomatolog avea la baza o intamplare sau o situatie traita cu mult timp in urma si care era prezenta in acel moment deplasat pe situatia din cabinet. In urma studiilor personale efectuate, am observat faptul ca cea mai mare frica este aceea de durere si anume ca din 50 de pacienti care intra in cabinet, doar 1-2 sunt cei care au nevoie doar de un control stomatologic de rutina, ceilalti fiind nevoiti sa vina datorita unor disconforturi sau dureri si atunci, la frica de baza se suprapune si factorul dureros.

Acestei categorii de pacienti li se recomanda, din ce in ce mai des in zilele noastre, inhalosedarea. Aceasta este denumirea unei tehnici de anestezie in stomatologie, folosita pe scara larga in SUA si Europa. Poate fi aplicata aproape tuturor pacientilor, dar medicii o recomanda in special pacientilor, fie ei adulti dar si copii, care prezinta frica de tratamentele stomatologice.

Ce presupune aceasta operatiune?

Scopul acestei tehnici este de a obtine un pacient relaxat, in conditii de confort pe scaunul stomatologic si pentru care tratamentul stomatologic sa ramana o experienta placuta. Pacientului, asezat pe scaunul stomatologic, i se aplica o masca nazala cu ajutorul careia inhaleaza un amestec de protoxid de azot in combinatie cu oxigen, rezultand un gaz ilariant care are proprietati sedative, cat si usor analgezice. Acest gaz induce o stare de relaxare, de bine.
Care este starea pacientului in timpul sedintei de inhalosedare? Este constient, poate colabora cu medicul stomatolog?

In cursul procedeului, pacientul va resimti o relaxare generala, o senzatie de furnicaturi, de regula la nivelul extremitatilor (la degetele de la maini si de la picioare). Deseori apare o senzatie de detasare si alterare a simtului timpului. Rareori, pacientii pot visa, in ciuda faptului ca sunt treji. Pacientul ramane constient, colaboreaza cu medicul, raspunde la stimuli.

In timpul sedintei de inhalosedare, pacientul va fi asistat de un medic anestezist?

Nu, pacientul nu treabuie asistat neaparat de medicul A.T.I (anestezist). Acesta metoda poate fi aplicata si de catre medicii stomatologi care au cunostinte teoretice si practice in tehnica administrarii inhalosedarii in cabinetul de stomatologie.

Succesul unui interventii efectuate sub inhalosedare nu consta in numarul de tratamente efectuate. Inhalosedarea vizeaza in primul rand confortul pacientului pe scaunul stomatologic

adunat de pe:
www.eva.ro
forum.softpedia.com

healthy.kudika.ro
     

4 comentarii:

Anonim spunea...

eu oricum mă tem :|

Anonim spunea...

In viata mea am fost o singura data, cu treaba la stomatolog, restul doar profilactice. Si muream de frica, am iesit de la dansul tremurand ca varga! Si normal, mi-a scos doi dinti de lapte care nu cadeau iar cei noi cresteau deja. Si vizitele profilactice ma streseaza. Eh... Imi amintesc ca ma temeam sa merg la stomatolog fara sa fi fost vreodata. E ''implantata'' cumva frica asta in mintile noastre de catre societate.

HARGAN spunea...

nu cred ca e chestia doar in situatii neplacute raportate la cabinetul stomatologic
frica ne este provocata si chiar educata de mici in tot felul de filme artistice , desene animate si alte chestii televizate
mai mare de cat durerea este convingerea noastra ca doare..

alined spunea...

eu prefer novocaina... dupa aplicarea unui unguent anestetic pe gingie, nu simti nici acul seringii... dar ma deranjeaza foarte mult sunetul si senzatia de sfredelire in dinte, chiar daca nu simt durerea... pentru aceasta unii medici (din SUA) iti ofera un player si casti cu muzica lor... asa ca ar fi o idee buna pentru fiecare sa-si ia cu el i-podul sau telef mobil la dentist si sa asculte muzica - ajuta!

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.