Discover Moldova, în vizită la Lipcani

Publicat de Dragoș Galbur la 7 martie 2011
Lipcani este un oraș în Raionul Briceni, Republica Moldova. Denumirea localității provine de la tătarii lipcani care au populat odinioară această localitate. Orașul Lipcani este cea mai nordică localitate urbană din Moldova, este situat la frontiera de nord-vest a Moldovei cu România și Ucraina, pe malul stâng al râului Prut, la o distanță de 252 km de capitala republicii. În fine, mama mea e din Lipcani, respectiv și buneii, a învățat în școala în care a învățat și Grigore Vieru. O bună parte din copilărie am petrecut-o aici, nimic ieșit din comun, un orășel simplu, de tip sovietic, cu gară, tir, gastronom și o gară feroviară ca ultim punct spre Ucraina. Lipcaniul din punct de vedere geografic se află exact între România și Ucraina, din ambele părți. Orașul e populat preponderent de etnici ucraineni. Lipcaniul mereu a fost cunoscut datorită podului de peste Prut, din localitate, aruncat în aer prima oară de sovietici, apoi de nemți când se retrăgeau, cel puțin așa zic rușii :) Natura de aici este de nedescris, lunca Prutului își spune cuvântul, lebedele albe și negre completează integral peisajul.
După cel de al doilea război mondial, Lipcaniul se transformă într-un important centru industrial. În oraș s-au deschis fabrici de conserve, bere, unt, combinatul de panificație, de deservire socială și multe alte unități economice. În prezent podul peste râul Prut este deschis, fapt ce va da un imbold relațiilor de colaborare dintre agenții economici de pe ambele maluri și va permite înviorarea economică din oraș. În anul 1998 orașul Lipcani a încheiat un acord de colaborare cu orașul Siret din România.
Deci, ceea ce vreau să aduc în atenția cititorului este faptul că cu 2-3 ani în urmă localitatea era o obișnuită paragină moldovenească, cu o viață monotonă, oameni încruntați, multă limbă rusă sau ucraineană.
Acum 2 ani s-a preconizat deschiderea punctului vamal Lipcani - Rădăuți Prut. S-au investit bani aici, s-a construit o vamă modernă, un drum european perfect și cel mai interesant, s-au construit garduri pentru toate gospodăriile de pe traseul european. Astăzi am fost la piață la Lipcani, multe mașini din Botoșani, la stomatolog e bătut cu români pe câteva luni înainte, comercianții o duc bine, mai ales cei de țigări. Lipcaniul a înviat, trăiește, trăiește ca-n vremurile bune, ca-n URSS, produce, vinde, cheltuie. Apropo, Lipcaniul are singura colonie de minori din Republica Moldova, și tot unica închisoare pentru politicieni, foști polițiști etc.
Ca urmare, Lipcaniul a devenit timp de 2 ani o localitate de perspectivă, la hotar cu 2 țări, ademenitoare prin prețuri și servicii. Printre altele școala din localitate atrage orice priviri, modern, curat, european în sensul bun. Singurul motiv de nedumerire, dar și obiectiv turistic îl reprezintă monumentul lui Lenin din parcul central, însă na, nu-i pe mult timp ;)
Toată lumea de pe traseul principal are asemenea garduri
Vama Lipcani - Rădăuți Prut
Lunca Prutului
Liceul din localitate, unde a învățat și Grigore Vieru
Biserica din localitate, veche de peste 200 de ani

2 comentarii:

Sefu' spunea...

Nice!

Anonim spunea...

Obiectiv turistic în Lipcani e şi parcul moşieresc, sau a ce a mai rămas din el. Parcul datează cu anii 20 ai secolului XIX, fiind printre cele mai vechi din republică.

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.