Explozie la centrala nucleară Fukushima

Publicat de Dragoș Galbur la 12 martie 2011

Fire: Flames lick the sky at a natural gas facility in Chiba, near Tokyo, after the structure felt the full forces of the quake


  
O explozie s-a produs la centrala nucleară Fukushima, televiziunile locale au transmis imagini cu un nor de fum alb deasupra centralei, relateaza AFP.
Surse ministeriale, citate de NHK TV, au declarat că explozia a avut loc la ora 7.00 GMT. Cauza nu este deocamdata cunoscuta, un expert nuclear a sugerat că ar putea fi o explozie "controlată".
Nivelul radioactivităţii in Japonia este de 20 de ori mai mare decat cel normal.

Ca urmare a defectării sistemului de răcire al centralei nucleare de la Fukushima, în camera de control a reactorului unu, s-a înregistrat un nivel al radioactivităţii de 1.000 de ori mai mare decat cel normal.

O scurgere de cesiu radioactiv a fost detectată la centrala nucleară Fukushima 1, situată la 250 de kilometri nord de Tokyo. Agenţia pentru securitate nucleară şi industrială a apreciat că într-unul dintre reactoare s-ar putea declanşa un proces de fuziune nucleară, relatează AFP.
Unaffected? The Hirono Power station appears to be carrying on as normal as waves crash against the coastline following yesterday's earthquake
Un purtător de cuvânt al companiei Tokyo Electric Power a precizat însă că procesul de fuziune nu a fost declanşat, iar compania încearcă să obţină o creştere a nivelului apei pentru răcirea reactorului numărul 1.

După cutremurul devastator produs vineri în Japonia, sistemul de răcire al reactorului 1 de la Fukushima a înregistrat mai multe defecţiuni, urmate de o creştere anormală a presiunii interne.
Meltdown: An explosion has been heard and smoke seen at Japan's Fukushima nuclear plant
Autorităţile au decis evacuarea locuitorilor pe o rază de 10 kilometri în jurul centralei şi au cerut administratorilor să elibereze în atmosferă vapori din procesul tehnologic, pentru a obţine o scădere a presiunii.
O măsură similară a fost luată şi la centrala nucleară Fukushima 2, aflată în apropierea epicentrului cutremurului produs vineri.