La masă cu norvegienii

Publicat de Dragoș Galbur la 2 martie 2011
Astăzi am avut parte de un adevărat schimb de experiențe și în domeniul culturii, și educației, și medicinii și desigur geo-politicii. Am fost astăzi alături în calitate de însoțitor/trăducător de o delegație de 5 norvegieni. Niște oameni extraordinari, atât de calmi și atât de interesați încât aveam unele momente în care scăpam capul pe braț și ascultam cu mult drag. Au venit în Moldova, deja a 4-5-a oară, nu sunt milionari, nici bogătani, unul era fermier, unul anesteziolog, unul fost preot, unul inginer și o doamnă profesoară de clase primare. Nu fac bani la printer, nu fură și dar nici nu lenevesc, sunt simpli muncitori, fiecare cu nasul în farfuria sa, și așa oameni simpli s-au adunat și vin an de an în Moldova și donează bani, produse, haine, mărfuri de uz casnic, orfelinatelor, azilelor de bătrâni sau chiar oamenilor nevoiași de pe stradă, din Moldova. Îmi pare rău, dar nu posed nici eu așa o mentalitate și nu cred că cineva din țara asta își poate explica cum și de ce niște oameni străini, simpli, ar avea careva dorință sau interes să ajute osânditul tărâm moldav. Au fost în niște sate cu ajutorul de care eu nici nu știam că există.
Am stat la masă, dar nu până nu au făcut 20 de poze cu mâncarea de pe masă, și vă dați seama, unde stă Dragoș Galbur la masă, acolo-i masă moldovenească, cum nicăieri în lume nu găsești. Pe parcurs am tot discutat, nu i-am lăsat în pace, că-s curios de fire.
Unul dintre ei a fost și pe 7 aprilie 2009 în PMAN cu cascatul gurii și-mi povestea niște detalii de care la fel n-am știut. Am vorbit despre cultură și religie, am privit un filmuleț dintr-o localitate de a lor, cum e amenajată, cum sunt oamenii, cum se ajută, cum vorbesc. Norvegia e cu 2-3 milioane locuitori mai mare ca Moldova, dar oamenii ăștia sunt uniți, sunt naționaliști, nu exagerez, chiar naționaliști și plus la toate sar în ajutor unul altuia necondiționat. Mi-am umplut capul cu atâta informație și m-a lovit așa un entuziasm colosal că mi-ar trebui 3 bloguri să umplu cu impresiile mele.
Încă un lucru interesant, i-am întrebat din ce țări vin la ei să lucreze în domeniul medicinii doctorii? Și ce credeți? Germania, Anglia, Austria, Elveția... Pentru că câștigă de 2-3 ori mai mult ca la ei acasă. Statul norvegian apropo, le oferă tuturor cetățenilor și necetățenilor învățământ gratis, credite, iar dacă după absolvirea instituției superioare studenții/profesioniștii aleg să plece în nordul Norvegiei (care duce o lipsă de cadre în toate domeniile de activitate din cauza condițiilor climaterice) atunci statul le dă și bani, și cazare, până le și iartă crediturile de la bancă.
Se încrețesc cânt aud de suedezi, au avut lupte între ei acolo, cândva Norvegia intra în Regatul Suediei, iar apoi după multe lupte s-au separat, de altfel astăzi suedezii considerându-i pe norvegieni inferiori și separatiști.
Am vorbit și despre Sfântul Olav al 2-lea, regele care a adus creștinismul în Norvegia. Am vorbit despre mitologia lor cu zeii Thor și Odin. De fapt la norvegienii majoritatea îs protestanți astăzi, dar sunt la fel și mulți catolici și luterani.
Oamenii ăștia au toți peste 50 de ani dar într-atât puteam discuta cu ei despre ce doresc încât îmi părea că-s la bere cu băieții, foarte sinceri, zâmbitori și carismatici. Da, și toți cu facebook-uri, bloguri și alte messengere d-re care nu prea am auzit, unul chiar avea profil și pe ”Moi mir.ru” :)
Am primit o enormă satisfacție de la comunicarea cu acești oameni simpli dar totodată mari, mari prin sufletul lor, mari prin mentalitatea lor, mari prin atitudinea față de aproapele său și nu în ultimul rând, mari prin fapte, nu prin vorbe. Iar noi, moldovenii am avea atâtea de învățat de la ei încât nu ne-ar ajunge nici 150 ani să-i ajungem, și aici nu exagerez.

Și da, un fel de post scriptum: Norvegia nu face parte din Uniunea Europeană. Populația Norvegiei a votat de două ori împotriva aderării la UE în cadrul unor referendumuri organizate în 1972 şi 1994. Cu toate acestea însă, Norvegia cooperează îndeaproape cu UE în majoritatea domeniilor, dezvoltarea UE prezentând o importanță deosebită pentru Norvegia.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Dragos nici 500 de ani nu ne ajung ca sa ii ajungem din urma !

Dragoș Galbur spunea...

Am impresia că moldovenii nici nu doresc să-i ajungă din urmă pe norvegieni.

alex27 spunea...

http://alexlebedev27.wordpress.com/2011/02/28/hodoronc-trondheim-norway/

La fel Norway, și subscriu la tot ce ai spus despre ei, chiar sunt așa:)

Dragoș Galbur spunea...

O, mă bucur că cineva îmi împărtășește emoțiile.

Ina Galbur spunea...

Iti impartasesc intocmai aceleasi impresii,ii privesc cu satisfactie in fiece zi...si chiar imposibila este calea de ai ajunge din urma...

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.