Ce trebuie să știți despre afecțiunile gingivale

Publicat de Dragoș Galbur la 5 aprilie 2011
Bolile parodontale (gingivitele si parodontitele) sunt afectiuni cronice de natura infectioasa, cauzate de mai multe specii de bacterii, si care afecteaza gingia si tesuturile de sustinere ale dintelui la nivelul osului (parodontiul). Netratate, bolile parodontale pot provoca deficiente majore functionale si estetice, mergând pana la pierderea dintilor.

Exista trei stadii principale ale bolilor parodontale:

Gingivita reprezinta primul stadiu al unei boli parodontale. Bacteriile din placa dentara provoaca inflamatia gingiei. Aceasta se coloreaza in rosu intens, se umfla, poate deveni usor dureroasa si de cele mai multe ori sangereaza atunci cand va spalati pe dinti. Ca tratament medicul dentist va poate recomanda igienizarea profesionala a cavitatii bucale. Daca veti folosi mijloacele auxiliare de igienizare orala conforma indicatiilor medicului, gingivita este complet reversibila.

Parodontita superficiala este stadiul spre care evolueaza o gingivita netratat. Intre gingie si dinti apare un spatiu prin care placa dentara patrunde si se ataseaza la nivelul radacinii dintilor. Inflamatia cuprinde osul si fibrele care sustin dintii in os. Caracteristica este senzatia de tensiune la nivelul unui dinte sau grup de dinti, insotita de durere moderata, mai ales dimineata. Gingia se poate retrage, descoperind radacinile dentare, dintii devenind sensibili la variatii de temperatura. Igiena orala zilnica practicata corect, precum si un tratament stomatologic adecvat, pot preveni avansarea bolii.

Parodontita profunda reprezinta stadiul final al bolii parodontale, in care osul si fibrele care sustin dintii sunt distruse in grade variabile. Dintii isi pot modifica pozitia si pot deveni mobili, afectand vorbirea sau mestecatul alimentelor. Gingia este complet desprinsa de dinte, parand pungile parodontale, care constituie focare de infectie pentru intregul organism. Distructiile pot fi atat de importante ajungandu-se la pierderea dintilor. Tratamentul acestui stadiu al bolii parodontale este complex, fiind necesare de cele mai multe ori interventii de chirurgie orala. Igiena orala corecta este indispensabila pentru stabilizarea bolii.

Cum aflu daca dantura mea este afectata de o boala parodontala ?

Numai medicul stomatolog poate diagnostica boala parodontala. Consultati medicul stomatolog, daca observati unul sau mai multe dintre urmatoarele semne:
  • Gingia sangereaza sau este colorata rosu intens, umflata sau usor dureroasa, in dreptul unui dinte sau grup de dinti
  • Gingia este retrasa de pe dinte
  • Dintii au inceput sa se miste
  • Au aparut modificari in modul in care dintii de sus se intalnesc cu cei de jos, atunci cand muscati
  • Apar pungi de puroi la nivelul gingiei
  • Respiratia este urat mirositoare sau aveti in permanenta un gust neplacut in gura

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.