Moldova, țara fără de părinți [foto]

Publicat de Dragoș Galbur la 15 aprilie 2011
au preluat jurnal.mdwww.timpul.md și arena.md

Era 2008. Fotografa germană Andrea Diefenbach, a rămas șocată de ceea ce a văzut în clasa 1-a, școala din Cârpești, Republica Moldova. La întrebarea ”Ai cui părinți sunt plecați în Italia?”, două treimi dintre elevi au ridicat mâinile. Pasionată de arta fotografiatului, Andrea Diefenbach, de 36 de ani, a venit în Moldova special pentru a se informa și a vedea personal, ce fac copiii părăsiți de părinți sau cei lăsați în grija buneilor ori rudelor. Moldova e o țară mică și săracă, iar circa 1/4 dintre moldoveni sunt plecați în Italia sau în alte țări europene. ”Dânșii pur și simplu nu au alte ieșiri din situație” spune Andrea. Majoritatea moldovenilor lucrează în sfera construcțiilor, menaj și sfera sănătății.

A emigra în Italia nu-i atât de ușor, adesea moldovenii făcând-o ilegal, clandestin, achitând mii de dolari pentru a ajunge la destinație. Majoritatea moldovenilor plecați în Italia își lasă copiii în Moldova, însă le trimit bani și mâncare în fiecare lună, încercând să le substituie absența. Acești copii pur și simplu au fost lipsiți de copilărie și nu mai știu ce înseamnă de fapt o familie, o viață normală.

Andrea Diefenbach a întâlnit 3 surori, lăsate în voia soartei, care erau pur și simplu nevoite să se întrețină singure. Cea mai mare dintre surori avea 12 ani, însă deja a reușit să devină și gospodină și mamă pentru celelalte surori mai mici.

Timp de 2 ani și ceva de lucru asupra proiectului ”Țara fără părinți”, Andrea spune că nu a observat nici-o îmbunătățire a situației. Cele mai lucide minți părăsesc Moldova, fiind forțați practic să lucreze la negru după hotare. ”Țara dispare, - spune Andrea - iar cel mai strașnic este că dispar familiile”.
Children Heading Households in Moldova
Olga - 13 ani, Sabrina - 11 ani, Carolina - 8 ani, locuiesc singure, părinții plecați în Italia în 2007
Children Heading Households in Moldova
Micuța Cătălina, lăsată în grija bunicii
Children Heading Households in Moldova
Carolina de 8 ani vorbește la telefon cu mama plecată în Italia în 2007
Children Heading Households in Moldova
Marina de 16 ani, o îngrijește pe surioara sa de 9 ani - Gabi. Mama plecată în Italia, tata în Rusia.
Children Heading Households in Moldova
Clasa 1-a, școala din Cârpești
Children Heading Households in Moldova
Sala sportivă a aceleiași școli.
Children Heading Households in Moldova
Slavic, 15 ani, lăsat în grija bunicii, mama plecată în Italia din 2004.
Children Heading Households in Moldova
Mama celor trei fete, Olga, Sabrina și Carolina, are grijă de un bătrân italian
Children Heading Households in Moldova
Svetlana vorbește prin Skype cu soțul și feciorul.
material strâns și tradus de mine de pe bigpicture.ru

17 comentarii:

Marcela spunea...

eu plâng la așa articole :(

Anonim spunea...

aș spune că e vina comuniștilor care în ultimii ani nu au făcut decât să deporteze moldoveni după hotare, însă, cred că suntem cu toții vinovați câte un pic.

staver_viorel spunea...

trist!

Rodica Roșca spunea...

Dragos, foarte bun articolul. insa mai este o categorie de copii cu parinti plecati peste hotare. cei care-si potolesc dorul cu banii primiti de la parintii lor. in acest caz, fotografiile ar fi mai colorate.

Sefu' spunea...

Acum, Dragos, tre sa faci un material unde sa arati si cealalta parte a monedei (de 1 euro) si anume: tot felul de pitipoance prin Mall, si pustani care-si trag masinute in contrast cu mamele lor de peste hotare cu pampersul in maini.
Ceva de genul:
http://de-motivare.blogspot.com/2010/12/infuzie-de-capital.html

Dragoș Galbur spunea...

Mulțumesc pentru sugestie, așa voi face.

Incult Politic spunea...

nimeni nu își lasă copii de viață bună

Dragoș Galbur spunea...

să nu-i facă dacă nu-i pot întreține ~x(

Anonim spunea...

@Dragoș Galbur: cum adica sa nu-i faca daca nu-i pot intretine? :O
din articol eu inteleg un singur lucru: Republica Moldova nu este un stat, ci o adunatura de oameni, nici macar trib nu este, chiar si acolo exista reguli mult mai avansate de convietuire sociala si de ajutor reciproc. intr-un trib individul e mult mai protejat decat cetatenii nostri de statul cu care ne mandrim de sarbatori!
@Sefu': poate asta o fi un contrast, dar Italia este sansa noastra, a parintilor sa putem oferi copiilor un mod de viata care pentru moldoveni suna a lux, iar in orice lume este ceva normal, ceva firesc, sa nu zic chiar o necesitate. generatia mea a avut parte de ea, acum e randul copiilor mei. nu sunt raket, nu sunt bandit, nu sunt afacerist, nu sunt politician, nu am talent la astea... sunt inginer! eu ce ma fac? sau toti suntem facuti sa fim categoriile sus enumerate?

Anonim spunea...

tara agrara importa ketchup din ucraina :)) astea sunt conditiile create de verhuska vlasti pentru noi? din moment ce s-au creat conditiile (mai bine zis nu s-a creat nimic) sa fim martorii acestei absurditati! ce mai vreti?

Anonim spunea...

:((
Natalia G.

Anonim spunea...

Olga , Slavic si Svetlana... Ma enerveaza cand parintii pun nume rusesti copiilor...

Anonim spunea...

Dacă te enervează, atunci să le pui nume românești la ai tăi.

Sefu' spunea...

Anonim, nu am vrut sa ofensez pe cei care ucreaza peste hotare. Este evident ca o fac nu de viata buna ci pentru ca nu este o alta iesire din situatie.

Am facut aluzii la aia de aici nu pretuiesc munca parintilor si arunca banii in aer.

Anonim spunea...

din păcate satul Cîrpeşti nu e singular...părinţii mei au plecat cînd eram clasa a noua, şi totuşi nu-i pot judeca...:(((((((

Anonim spunea...

Vai de capul sarmanilor moldoveni! Vai de asa viata, de asa existenta, cind esti nevoit, as putea spune practic ti se pune cutitul la git sa mergi peste hotare la facut bani! Nu au alta iesire din situatie, nu e vina lor, e vina statului carora li-i in cot de noi muritorii, atita timp cit lor le este super bine.
Sunt deacord cum a mentionat cineva mai sus, ca tara noastra este o adunatura, o strinsatura de prosti, am in vedere de cei ce au adus-o in acest hal, au creat astfel de conditii dezastruase.
Imi pare rau si compatimesc sarmanii parinti care jertvesc practic cu intreaga lor viata pentru a ne crea un trai decent din punct de vedere financiar, insa moralul si spiritualul sunt la 0, ba chiar la - ...
Pot trai aici in tara bine, "grandios" cei care nu fac banii curat, tilharii, smecherii, hotii, iar tara noastra e plina de astfel de partasi.
E doliu vesnic in Moldova, suntem o tara depravata! Mi-e greu sa zic asta, dar asta e, aceasta-i realitatea!

natalia spunea...

sarmanii ciopilasii, ei trebuie sa fie cu mamica si taticu,ei au nevoie ca de aier de parinti, este strigatoare la cer sitauatia

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.