Cinci lucruri pe care stomatologul tău ar vrea să le cunoști

Publicat de Dragoș Galbur la 31 mai 2011


1. Nu astepta pana doare. Aceasta zicala continua sa fie valabila si astazi. Foarte multi pacienti amana o consultatie sau tratamentul din simplul fapt ca “nu doare nimic”. Boala parodontala este un criminal silentios, nedureros si progresiv al dintilor si este in acelasi timp o sursa de inflamatie cronica al intregului organism. Caria dentara este de asemenea nedureroasa pana in momentul in care devine profunda, ceea ce creste riscul de a fi supus unui tratament mult mai extins, cum ar fi tratamentul de extirpare al pulpei dentare, sau tratamentului de “nerv”.

2. Planifica interventiile si tine-te de planificare. Prioritizeaza mereu tratamentele pentru problemele care exista in interiorul cavitatii bucale. Chiar daca nu poti face intregul tratament de-o data, poti sa te tratezi in ordinea importantei sau necesitatii pentru a minimiza sansa de a apare costuri suplimentare datorita “carpelilor”.

3. Un tratament stomatologic poate fi scump, dar nu atat de scump cat unul facut defectuos. Multi pacienti incearca sa gaseasca cel mai ieftin dentist care exista pe piata. De multe ori, fara sa stie, acesti pacienti se pot gasi in maini fara experienta sau sa aiba de-a face cu un dentist care foloseste materiale de calitate inferioara sau servicii de laborator neprofesioniste, rezultand astfel lucrari stomatologice care nu se adapteaza adecvat sau care cedeaza sau se rup repede.

4. Schimba uleiul. La fel cum trebuie sa ai grija de noua masina pe care tocmai ti-ai cumparat-o, multi pacienti termina o interventie stomatologica de amploare si nu inteleg faptul ca trebuie sa revina la dentist pentru evaluarea in timp si intretinerea acestei lucrari. In afara de beneficiile evidente ale preventiei, intretinerea periodica este componenta ta cheie de a functiona cu orice tratament restaurator de care ai beneficiat si capacitatea acestei interventii stomatologice de a dura in timp – inclusiv obturatii (plombe), fatete, coroane, implanturi sau punti dentare.

5. Fiecare piesa la locul ei. Cu alte cuvinte, gura ta este o reflexie foarte buna a ceea ce se intampla in restul organismului iar legatura oral-sistemic este un subiect de interes major in cercetarea medicala. De fapt, afectiunile de la nivel oral cresc riscul bolilor de inima, creier, ficat si pancreas. Si asta numind doar cateva. Este valabila si reciproca: o igiena orala buna te ajuta sa traiesti mai mult si mai sanatos. Tine-te de programarile periodice si de igienizarile bianuale!

Articol inspirat dupa Dr. Oz

5 comentarii:

Diana spunea...

Util, mulțumesc. :|

Alex Mocanu spunea...

Aceste reguli simple nu pot fi respectate dintr-un singur motiv - majoritatea populației se teme de medicii stomatologi. E o problemă de ordin psihologic.

Dragoș Galbur spunea...

Păi logic, dacă în URSS nu se atrăgea atenție asupra igienii orale. Câți din părinții noștri (nu mai zic de bunei) au fost instruiți cum să se spele corect pe dinți etc etc? Niciunul ! Deci, cam și în prezent ne întâlnim cu aceeași problemă, copiii nu sunt instruiți corect cum și ce să facă, referitor la propria igienă. Frica de medic, părerea mea, vine mai mult din alintătură.

Doinita spunea...

Dragos, poti sa povestesti ceva si despre ata dentara, cum sa o alegem corect, poate despre periuta de dinti, acum pe piata este o gama larga si chiar te pierzi la alegere. Un coleg mi-a spus ca sa nu cumpar pasta de dinti cu flor, dar cu calciu, apa noastra contine si asa mult flor, poate dai ceva sfaturi :).
Articolul mi-a placut. Ms!!!

Dragoș Galbur spunea...

Despre ața dentară citește aici atent de care ai nevoie ori dacă ai nevoie.
http://www.dentist.ro/ata-dentara-chiar-avem-nevoie-de-ea

Cât despre pasta de dinți. Cel mai bine e să o schimbi o dată șa 2-3 luni, de la flor la calciu și invers.
Dacă ești de prin regiunea Făleștiului atunci florul e strict contraindicat.

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.