Află când periuța de dinți poate deveni dușmanul danturii

Publicat de Dragoș Galbur la 26 iunie 2011


Periuța de dinți este un instrument indispensabil în igiena orală a secolului XXI, o premiză a unui zâmbet deopotrivă sănătos și frumos. Însă există momente când această minunată invenție poate deveni dușmanul danturii.

Printre aceste situații se numără spălatul excesiv sau imediat după ce au fost consumate dulciuri. În cazul consumării de deserturi nu este indicat să vă spălați dinții cu periuța în următoarele 30 de minute, zahărul din alimente transformă pH-ul cavității bucale într-unul acid care atacă smalțul, făcându-l moale și vulnerabil.
Astfel, un strat subțire din smalț va fi înlăturat, favorizând apariția cariilor și sensibilității.

Deși teoria spune ca periajul trebuie să aibă loc după fiecare masă, iar unii dintre noi merg într-acolo încât iși spală dinții de 4-5 ori pe zi, pentru confortul psihic de a avea dinți curați și strălucitori, acest exces dăunează sănătății dinților.

De două ori pe zi este de cele mai multe ori suficient să vă “igienizațti” cavitatea bucală. Astfel evitați ca smalțul și gingiile să capete o sensibilitate în urma periajului excesiv.

De exemplu, va puteti peria dimineata pentru a elimina bacteriile acumulate in timpul noptii si seara, inainte de culcare. In cazul din urma nu este indicat sa va clatiti gura cu apa pentru a lasa fluorul sa actioneze peste noapte.

Cum ne spălăm pe dinți corect

În primul rând, pentru a proteja atât dinții, cât și gingiile, alegeți o periuță cu perii moi și cu capul destul de mic pentru a încăpea în toate “cotloanele” gurii. Ține-ți periuța la 45 de grade față de dinți și adoptați mișcări circulare, delicate.

Atenție: Nu trebuie frecat prea tare. Periajul prea viguros poate face ca gingiile să se retragă sau poate zgâria smalțul.

Periați toate suprafețele dinților, părțile laterale ale limbii si obrajii. Limba trebuie periată din față în spate.

Important de reținut este faptul că gura nu se clătește înainte de periaj, iar periuța de dinți nu se udă, (nici înainte, nici după ce a fost pusă pasta de dinți).

Udarea periuței de dinți permite interpunerea unei pelicule de apă între ea și dinți, care conduce la alunecarea particulelor abrazive din pasta de dinți.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Multumesc pentru informatie
Foarte util ! ;)

Alex spunea...

prima data aud ca nu se poate de spalat dupa desert pe dinti 8-} interesant

Anonim spunea...

Ce se intimpla cu smaltul persoanelor care porta brackets si sunt obligati sa spele dinstii imediat dupa mancare de 5-6ori/zi?

Dragoș Galbur spunea...

Raspuns : De vreme ce bracketsii sunt fixati pe dinti nu se mai pot indeparta pentru spalatul pe dinti. Este extrem de important sa acorzi timp pentru periajul de jur imprejurul bracketilor si in special langa gingii. Daca se strange murdarie langa gingii acestea vor sangera (gingivite) si dintii pot face carii. Periute speciale si apa de gura fluorurata folosita zilnic ajuta igiena. Nu e obligatoriu sa speli de 6 ori dintii, o faci de 3 ori, dar grijuliu si atent.

Anonim spunea...

"nu este indicat sa va clatiti gura cu apa pentru a lasa fluorul sa actioneze peste noapte"- de fapt am gasit ca nu are importanta:"It is concluded that an increase in the antimetabolic effect of AmF/SnF2 toothpaste in between two daily brushing exercises is not achieved by omitting the post-brush water rinse"
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16707874

Tudorița spunea...

Cum adica "Limba trebuie periată din față în spate.", nu invers?

Anonim spunea...

ce am retinut si ce nou a fost pentru mine-Important de reținut este faptul că gura nu se clătește înainte de periaj, iar periuța de dinți nu se udă, (nici înainte, nici după ce a fost pusă pasta de dinți).

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.