Deputat în parlamentul Republicii Moldova cu mama infractoare, dată în urmărire generală

Publicat de Dragoș Galbur la 16 aprilie 2013


În timp ce feciorașul face numai scandaluri în politică, mama parlamentarului comunist Grigore Petrenco a intrat în conflict cu legea, demult. Fondatoare a unui liceu privat din Chişinău (Liceul ”Petrenco” - n.r.), Maria Petrenco a acumulat datorii de peste jumătate de milion de lei faţă de Consiliul Municipal Chişinău (CMC) de la care a închiriat încăperile unei grădiniţe în care și-a avut sediul instituţia pe care o conducea. Datoriile însă nu sunt singura încălcare în lista ”păcatelor” liceului ”Petrenco”. Instituţia patronată până în 2009 de mama cunoscutului parlamentar mai este cercetată şi pentru evaziuni fiscale.

Cinci ani de activitate ilegală

Prima încălcare care i-ar putea fi imputată conducerii liceului unde învaţă circa 70 de copii constă în faptul că timp de mai bine de cinci ani instituţia a activat în lipsa unei licenţe de activitate în domeniu. Potrivit responsabililor de la Direcţia învăţământ preuniversitar, din cadrul Ministerului Educaţiei şi Tineretului (MET), acest lucru este ilegal. ”Dacă o instituţie de învăţământ preuniversitar privată nu are licenţă de activitate, ea nu poate activa nicio zi. Specialiştii ministerului verifică toate instituţiile de învăţământ private şi, în cazul în care se descoperă asemenea încălcări, acestea sunt imediat închise”, spunea unul dintre specialiştii direcţiei. Acesta însă nu a putut explica cum s-a întâmplat că liceul ”Petrenco” a reuşit totuşi să activeze bine-mersi timp de mai mulţi ani în lipsa licenţei.

Excepţia ministerului

După vreo trei luni de zile de la depistarea încălcării, liceul „Petrenco" a obţinut totuşi licenţă de activitate. Dar, este curios modul în care a reuşit să o capete. Într-un răspuns la o interpelare făcută de Vitalia Pavlicenco, pe data de 13 martie, 2008. Camera de Licenţiere informa că instituţia de învăţământ menţionată a depus cererea de eliberare a licenţei pe data de 18 martie curent (adică cu cinci zile mai târziu de la înaintarea interpelării parlamentarei – n. r.) şi la data de 25 martie a şi obţinut-o. Deşi, în mod normal, comisia MET are nevoie de cel puţin zece zile pentru a controla instituţia de învăţământ care solicită eliberarea licenţei, în cazul liceului ”Petrenco” şi de această dată s-a făcut o excepţie, toate controalele realizându-se într-o singură zi (pe 24 martie 2008). Graba cu care s-a eliberat licenţa este evidentă, dacă e să ţinem cont că interesate în eliberarea ei erau toate părţile implicate.

Probleme la Fisc

O altă abatere de la lege descoperită de angajaţii Oficiului Fiscal Botanica (OFB), care au efectuaseră un control la liceul condus de mama deputatului Petrenco, constă în neachitarea la buget de către instituţie a impozitelor şi taxelor în sumă de peste 150 de mii de lei. Pentru aceste încălcări, instituţiei i-au fost aplicate amenzi, dar care nu au mai fost achitate nici până astăzi, evident. Instituţia se pare că avea (și are) probleme şi cu Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS). Ori, după cum afirma o fostă angajată a liceului, Larisa Kleimionova, directoarea liceului s-a eschivat timp de mai mulţi ani să transfere bani în fondul social pentru pensionarii care predau la liceu, deşi le reţinea aceşti bani din salarii. Kleimionova susţinea că a verificat ea însăşi acest lucru la CNAS. 

Datornică a primăriei

Cele mai mari probleme liceul ”Petrenco” le avea însă cu primăria capitalei, de la care a închiriat de mai bine de şapte ani încăperile unei grădiniţe în care și-a desfășurat activitatea. În toţi aceşti ani de la încheierea contractului de locaţie, instituţia de învăţământ a acumulat datorii de peste jumătate de milion de lei. Pentru aceste încălcări contractuale, CMC a acţionat în judecată liceul şi a obţinut câştig de cauză. Potrivit deciziei instanţei de judecată, instituţia urma să achite o parte din datoria pentru chirie (cca 97 mii de lei), o amendă de 17 mii de lei şi, cel mai important, să elibereze încăperile închiriate, dar, la fel nu a mai fost achitată și nici încăperile n-au mai fost eliberate. Mai târziu, pentru a-şi recupera întreaga sumă datorată, CMC a prezentat o nouă chemare în judecată a conducerii liceului. De această dată, autoritatea locală a solicitat rambursarea întregii datorii de peste 530 mii de lei.

”Nu vă permit să scrieţi”

Contactată pe atunci de ziarul Jurnal (actualul Jurnal de Chișinău), pentru a explica cum de s-a ajuns la aceste încălcări, Maria Petrenco a refuzat să ofere detalii. ”Ce are ziarul cu problemele mele? Nu am auzit nimic despre vreo decizie a instanţei, prin care aş fi obligată să evacuez încăperile în care se află liceul. Şi, în general, ce drept aveţi dvs să mă întrebaţi?”, adăugând pe un ton grav: ”Eu nu vă permit să scrieţi”.

Abia la mijlocul lui 2011, Maria Petrenco a fost dată în căutare generală atât în Moldova cât și după hotare.
”Mama deputatului comunist Grigore Petrenco a fost anunţată, în sfârşit, în căutare generală. Deşi Maria Petrenco a dispărut din Moldova demult, CCCEC şi-a amintit că ar trebui să o caute abia acum două săptămâni, după ce ziarul TIMPUL s-a arătat interesat de soarta acestei femei, care în anii 2001-2009 (pe tot parcursul guvernării comuniste), fiind directoare a Liceului ”Petrenco” din capitală, a jefuit ca în codru atât statul, cât şi pe bieţii profesori şi părinţi. Debandada la care s-a dedat această femeie, care nu a ţinut deloc cont de lege, pare incredibilă. Maria Petrenco s-a îmbogăţit nelegitim cu cel puţin 2,5 milioane de lei, pentru ca în 2009, când comuniştii au pierdut Puterea, să fugă din ţară. Întrebaţi de ce au anunţat-o în căutare atât de târziu, nici procurorii, nici CCCEC nu au găsit un răspuns clar”, scria Timpul.


„Faptul că Maria Petrenco lucra cu banii practic doar în numerar îl demonstrează şi revizia CCCEC. Liceul a activat patru ani (2004-2008) fără licenţă, nefiind sancţionat. Maria Petrenco nu plătea nici pentru chiria clădirii liceului, în baza contractului încheiat cu primăria în 2001, restanţele la acest capitol ridicându-se în fine până la 1 mln. 38 mii lei. Ca şi alte instituţii protejate de PCRM, Liceul „Petrenco” avea cont la banca lui Oleg Voronin, „Fincombank”. Conform unui certificat al băncii, rulajul mijloacelor băneşti pe contul liceului a avut loc numai în anii 2005-2007, perioadă în care încasările şi cheltuielile au constituit câte 658,58 mii lei şi au reprezentat un sold de ZERO LEI. Însă printre cheltuieli se numără o operaţiune pe cât de stranie, pe atât de ilegală. În 2005, când liceul şi-a schimbat statutul juridic din întreprindere individuală în instituţie de învăţământ, Maria Petrenco a depus în fondul statutar al acesteia 500 mii lei. Legislaţia nu permite ca aceşti bani să fie retraşi pe parcursul activităţii instituţiei, dar Petrenco a ridicat suma întreagă chiar a doua zi. A motivat că ar lua un împrumut, pe care nu l-a mai întors. Printre cheltuielile anului 2009 figurează şi 268 mii lei, luaţi în gestiune tot de Maria Petrenco, dintre care 124 de mii ar fi fost returnaţi în fondul instituţiei din contul datoriei anterioare. Adică, îşi achita restanţele faţă de liceu din banii liceului”.


La moment mama deputatului comunist Grigore Petrenco a fugit în Federația Rusă și este dată în urmărire generală.

informație publică, selectată parțial de către mine din ziarul Jurnal și Timpul (ediții din 2008, 2009 și 2011)
                   

10 comentarii:

Anonim spunea...

haaa))) iată de unde are feciorașul bani pentru politica mare, de la mami ))

Marian spunea...

Cine o caută pot s-o găsească într-o singur zi dacă tare doresc, dar na, e Moldova, se rezolvă orice.

Szasz Sebes Paul spunea...

Oare de ce nu ma mira faptul ca fiu-sau e comunist?

Anonim spunea...

PIdarasca ! acolo erau copkii sarashi is precis ... sh e tearfa zmulje ruble din ei ! pe dinsa trebuie taieta

Anonim spunea...

cei din familii sarace ce zic oare? spalare de *BANI*

Victor spunea...

„Publicat de Dragoș Galbur la 16 mai 2013”
Dragoș tu ne scrii din viitor? :D

Olandezul spunea...

Nu Dragos se gandeste la vremea frumoasa in Mai deja :D

Dragoș Galbur spunea...

:D lol cum așa? Am postat pe 16 aprilie))))

Anonim spunea...

Mda....si mai are tupeul sa sara Petrenco cu pumnii la Marian Lupu. Da acest magari comunisti trebuie tras la raspundere pentru toate cele facute. Imi inchipui cum a activat liceul in cauza si ce invatatura se facea acolo.

Anonim spunea...

Vorba ceea, siorsica nu sare departe de trunchi, cum e mama asa si fiul. Se vede dupa el ca este un bandit, defapt Voronin nici nu putea atrage oameni normali in jurul lor, mafiotii la mafioti trag

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.