Jurnal de călător: Ramla și mănăstirea Bet Jamal din Bet Shemesh [foto]

Publicat de Dragoș Galbur la 30 iulie 2011

Turnul Alb
Dimineața de astăzi a început la fel ca altele, cu dușul rece și o tonă de mâncare! Altfel aici nu se poate.
De dimineață am planificat să vizitez orașul Ramla, partea veche, și anume locul unde s-a aflat palatul lui Saladin, unde a dormit Napoleon Bonaparte și fântânile subterane din oraș, și să nu uit, desigur, mormântul lui Harry Potter.
Am început cu Turnul Alb, construit lângă fostul palat a lui Saladin, primul sultan al Egiptului și Siriei. Un fel de șâșcî în istoria lor. În fine, îs doar ruine pe-acolo, dar oricum interesant. Am urcat pe Turnul Alb, un fel de simbol al orașului. (foto)

După, am fost la fântinle subterane din centrul orașului, construite în 789, habar nu am pentru ce și de către cine, că acolo ghid nu era, dar nu mă interesează, important e că mi-a plăcut, foaaaarte frumos, am plutit cu barca pe-acolo. 
atenție la spate ! :)

După fântânile ăstea am mers la biserica catolică din oraș - Terra Santa (Sf. Joseph). Aici e școală de creștini, arabi creștini de fapt. Interesant, vechi și frumos.

După Terra Santa, am mers la cimitirul militar din localitate... foaaaaarte frumos. Poate nu toți mă vor înțelege cum un loc plin de morți poate fi frumos, dar eu zic că poate, pentru că chiar e frumos. Acolo am văzut mormântul lui Harry Potter, puștiul de la care a pornit întreaga legendă din cărțile și filmele cu magie. Potter a fost soldat britanic și a fost înrolat în armată la 16 ani, decedat la 19, în Hebron, Palestina.
După ce am mai holbat ochii și măturat asfaltul cu mandibula prin Ramla, am mers într-un oraș la 28 km de Ramla, în orașul Bet Shemesh. Acolo am mers la uzina de ciment din localitate, căci acolo lucrează unul din frații lui Mohamed, și n-am vrut să ratez șansa să văd o bandură de uzină și niște utilaje cosmice pe-acolo pe care în Moldova n-am să le văd niciodată (aici faza cu niciodată nu zi niciodată nu merge).


Apoi ne-am ridicat pe cel mai înalt munte din Bet Shemesh, acolo se află mănăstirea creștină Bet Jamal. E împărțită în 2, catolici, și încă un fel de franciscani nuș ce, mai în scurt, nu prea am înțeles chiar dacă am întrebat de 10 ori ce fel de religie e acolo. Am mers pe-acolo prin curte și am intrat în biserica sfântului Ștefan, construită în 327 e.n. SUPERBĂ !!! Unicală în lume prin desenele sale. 

Mi-a explicat acolo călugărul cela cum stau lucrurile. Luându-mă de vorbă cu călugărul, în limba rusă, am văzut că ciulea urechile cînd îi traduceam lui Mohamed în română. Când colo, da el pațanu îi din Chișinău, îl cheamă Daniel și-i de vreo 20 de ani prin mănăstirile de pe-aici. Eeee, ne-am luat la vorbă noi, ne-a deschis el niște uși interzise, ne-a arătat tot ce se putea de văzut pe acolo, înterzis altora, băiat de-al nostru, ce mai.


Spre marele meu regret, Daniel mi-a povestit cum evreii de vreo 2 ani le fac viața friptă celor din mănăstire. Acum 1 an evreii din Bet Shemesh l-au împușcat în cap pe unul din călugări. Acum câteva luni au minat intrările către mănăstire, au înjunghiat câteva măicuțe, au incendiat ograda, au intrat noaptea în biserică și au devastat altarul etc. Urât, foarte urât. Evident evreii doresc să șteargă orice urmă de creștinism din localitățile din preajma sa. În fine, nu mai scriu despre asta că mă prefac într-un antisemit convins. Daniel e un om foarte credincios, dar... trist.

După am venit acasă pe la amiază, un pic de odihnă că-i taaaare cald, iar azi seara plecăm spre Marea Moartă și Elat pe vreo 2-3 zile. Internet nu voi avea, așa că cu impresiile vin undeva pe duminică, luni.
Pa !

Ramla, Israel

3 comentarii:

Ana V. spunea...

Interesant și pitoresc !

Cristina Ballo spunea...

oooooooooff, Dragosh, ce n-ash da sa fiu makar un pic in locul tau :))) sa ma bucur de atita frumusete si sa matur si eu strazile cu mandibula :)!!! da cel putin - bine k esti tu akolo sa ne povesteshti ;) :*

Anonim spunea...

nice... xxx

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.