Jurnal de călător: Shalom Israel

Publicat de Dragoș Galbur la 28 iulie 2011

Drumul până la Otopeni a fost destul de greoi, în fine, singurul lucru plăcut a fost ciorba de pui de la Tecuci, probabil cea mai bună și ieftină mâncată de mine vreodată ! Ei da’ în drum spre București ce să zic, la fel ca în Moldova, în afară de drumuri.
Odată ajuns la Otopeni, am așteptat 6 ore, greu... bere, cărți, căscatu’gurii...
Trebuia să plecăm la 21.55 spre Tel Aviv, dar am decis să facem check in-ul, cu vreo 3 ore înainte de a zbura.
Eram cu Jănea, colegul meu, baaaaaț, ne-au chemat 5 oameni din mossad, 3 băieți și 2 fete și dă-i bătaie frate.
Oameni buni, dacă cineva din voi cunoașteți ce-i aia CAPEȚ apoi ăsta a fost capețul cel mare. Strașnic, oribil, ca-n filme, ne-au luat într-o parte, shalom, un zâmbet, strecurat printre amabilități și s-a început: fiecare milimetru din corpul meu a fost examinat minuțios, deci repet – FIECARE !
Au controlat între degetele de la picioare, după urechi, înăuntru, în buric, la gât, între buci, la picioare (chiar acolo), hainele jos, tricourile sus. Mai pe scurt – Doamne ferește ! 2 ore și vreo 15 minute ne-au verificat, nu mai vorbesc de valiză, laptop și iphone, tot.
De fapt, eu îi înțeleg pe dânșii, la câți dușmani au, e și logic să controleze la sânge pe toți ne ai lor.
Ei, parcă tot normal, și-au cerut scuze de incomodități, la revedere, trecem la departures, intrăm prin duty free, luăm niște viscari și ne îndreptăm spre poarta de plecare, când colo, apare, blea, alt Izea - shalom, vino-n-coa. Deci exact aceeași procedură doar că mai strict. În chiloți prin aeroport, tare vesel. Încălțămintea mai că n-au descusut-o să vadă din ce dracu-i făcută. Cu laptopul nu m-au lăsat să intru în avion (în avion fiecare al doilea era cu laptop). Ei după atâta striptiz gratis, am intrat în sfârșit în avion. Kuda ne smotriș numa Izi. Am zburat noi într-un final, iar Maya Rosenthal, stuardesa, ne-o hrănit cu mâncărică coșer și ne-o zâmbit și nouă ca la Izi (un Izea, mai mulți Izi).


Am zburat deasupra Tel-Aviv-ului. Fără exagerare, seamănă cu New York-ul la capitolul luminițe. Băăăi, oamenii ăștia cred în lumină, serios. Nu am văzut în viața mea atâta iluminare, superb. Am ajuns noi în Ben Gurion, așa o bandură de aeroport, oaaaaa, tot normal, am trecut controlul pașapoartelor, am ieșit din grandioasa clădire și ne-am întâlnit cu Iosif (mirele), Nagham (mireasa) și cu Muha (Mohamed – un coleg de facultate) și deja cu colegele care îs în Israel de mai demult. Plecăm la nord, spre Ianuh, la nuntă. Pe drum veselie, istovire și borală. Sincer, ăștia au așa dumuri bune, chiar mi-o stat rău nu știu cum de la așa mers perfect, nici-o groapă nimic, ne po sebe cum s-ar zice, parcă zburam. Eu serios, fără glume, chiar mi-o stat rău.

Odată ajunși în Ianuh, în munți, ne-am cazat și am căzut ca morți la somn, dar n-a fost să fie, se vede că pământu-i sfânt, am înviat repejor și dă-i.
Familia lui Iosif e pur și simplu fenomenală. Mama, tata și 9 copii, un băiat – Iosif și opt fete care toate seamănă între ele și din care știu cum o cheamă doar pe una, cea mai mică (și mai simpatică în viziunea mea). Majoritatea îs căsătoriți, copii, una alta, iar când se strâng toți la masă îi jăli, ca în stup.
A, apropo, vă dați seama la nuntă sunt invitați cca 3000 oameni, iar ieri Iosif a cumpărat 600 kg de carne de pui, vită și oaie. Am rămas blocat, 600 kg ! Apoi s-au mai adunat aici vreo 50-60 de femei și toată ziua coc și coc, diferite pirojoașe, iar luni tot aceste femei trebuie să coacă peste 1000 de pite, pâine de-a lor. Asta vouă nu vi-i McDonalds.
Ultimele zile deja am fost la plajă la Mediterană în Naharyia și într-o localitate exact la hotar cu Libanul, foaaaarte frumos, parcă-i altă planetă, iomaio, totu-i atât de ideal, de curat, de... straniu chiar. Am fost și în Akko sau Acra, un oraș cetate maaaare mare, construit de Napoleon Bonaparte, la fel, tare frumos. Aerul 45-46 gr Celsius. Totu-i scump dar acceptabil pentru condițiile lor. Interesant e să vezi doar corăbii militare pe mare și avioane F16 survolând spațiul aerian. La ei e alertă fiecare zi din an, iar cu Libanul încă au probleme, căci acolo în continuare Hezbollah la putere.
Aici de unde stăm, de la balcon se deschide o priveliște superbă și totodată interesantă. Pe lângă faptul că-i numai munți și mare cât vezi cu ochii, când te uiți într-o parte vezi restul Israelului, în altă parte vezi Libanul și în altă parte Siria. Super, nici nu m-aș fi gândit vreodată să văd cu ochii mei asemenea peisaje.

Ianuh, Israel

6 comentarii:

EllaBella spunea...

omule la tine e o vacanta plina de impresii :) te asteptam acasa cu sora cea mica :))

valy spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
valy spunea...

.... îmi caut şi eu de urgenţă un coleg din Israel!.

Bravo Dragoş Relaxare la Maxim în continuare! mai puţin dormiţi mai mult mişcaţi şi cît mai multe poze..... apropo unde sunt pozele?

Dragoș Galbur spunea...

poze nu pot pune că nu am cablu, dar când voi reveni voi posta o galerie de fotografii mai reușite !

Anonim spunea...

vorbesti prostii pt ca esti in necunostinta de cauza! li se spune "poporul ales" intradevar dar gandeste-te ca ei evreii l-au rastignit pe Isus si tot ei dupa 2013 ani nu-l recunosc!Nu imi spune ca nu ai stiut?DA evreii nu cred ca Isus a fost pe acest pamant, si ca a inviat, ei spun despre El ca a fost un simplu...profet, nimic mai mult!Pt ei Locurile Sfinte nu inseamna nimic doar ca scot bani din turism cu ele!Ei nu recunosc Biblia, ei au torah o carte cum avem noi Biblia!
Nu au cumparat nici un pamant de la arabi,acolo unde este israelul acuma era teritoriul Palestinei pe care cu ajutorul Britanicilor si al americanilor l-au furat!in 1948 au luat 50% din ce era Palestina atunci, in 1968 au mai luat 20% din pamantul Palestinei!
Stai linistita ca nu sunt ei atata de destepti,SUA ii ajuta anual cu 5 miliarde de dolari!+ pe langa acestea le dau armament avioane,masini de razboi etc!VOI aveti cea mai mica idee ce le face armata israeliana si in zilele de azi PALESTINIENILOR!sunt sigur ca nu, va arat doar 2 filmulete de pe youtube, poate o sa intelegeti si voi ceva

www.youtube.com/watch?v=30NFdMqmtjM
www.youtube.com/watch?v=F0Y5tyzj2Lg

Dragoș Galbur spunea...

Calmează-te.

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.