Jurnal de călător: Tel-Aviv, Reshon, Ramla

Publicat de Dragoș Galbur la 30 iulie 2011

 Biserica latină dedicată Sfântului Joseph
din Arimathea și lui Nicodemus. (Ramla)
Astăzi o zi încărcată. Dimineața am plecat din Ianuh spre Naharyia. Am luat trenul și am plecat spre Tel Aviv, prin Haifa. Haifa e taaaare mare și frumoasă, situată în munți. Tot drumul am mers cu trenul de-a lungul țărmului, o priveliște ca-n povești. Tel-Avivul e super mare, am mers numai vreo 30 de minute cu trenul prin oraș. Am coborât la aeroport, mi-am întâlnit încă 2 colegi din Moldova, pupicei și ne-am despărțit, ei la nord, eu am rămas în Tel Aviv.

În Tel Aviv m-a întâlnit un alt coleg de universitate, Mohamed, care de fapt m-a și invitat la el acasă, în Ramla. El trăiește într-un cartier controlat de mafia arabă. Aici poliția nu intră DELOC și nici într-un context, e cartier autonom. Aici nu se glumește și nu târșăște în hohote, aici totul e serios. Am venit într-un final la el acasă. Palat ! Familia mare, 5 frați și 3 surori + taaaare mulți nepoți. Iar stup. Mi-au întins o masă, că nu știam pe ce lume mă aflu. Totu-i atât de bun și frumos că nu poți să nu mănânci din toate. Apropo, mamă, îmi pare rău, dar cred că am pus deja vreo 4-5 kg pe mine, vorbesc serios, ce să-i faci, așa-i viața, de unde poți dai, de unde poți iai. Am mai stat de vorbă cu ai lui, interesanți oameni, au o cultură aparte, sunt beduini (moderni), au istoria lor, etc. Ceea ce-mi place cel mai mult e faptul că zâmbesc, și nu zâmbesc ca americoșii, așa zâmbet șablon, ci zâmbesc din suflet, cu plăcere și cu voie bună, iar eu simt asta, și mă bucur !

După copioasa masă, tot sângele a căzut din cap în stomac precum Kathryne peste New Orleans acum câțiva ani. Somnul mă bătea cu picioarele-n cap dar nu cedam, nu-i timp de somn nene, sunt multe de văzut iar eu totuși mă consider un guru al curiozității.
Hai dar, ce facem? Hai la plajă. Unde? Într-un oraș maaare mare, Reshon. De-a lungul drumului spre Reshon din Ramla se întinde o bază militară turbată, căptușită cu sisteme de lansare a rachetelor, tip Patriot. Ajunși la plajă m-am împiedicat în propria mandibulă, căci se tăvălea pe jos. Cred că m-am gândit atunci că sunt un milion de oameni acolo, dar de fapt erau vreo 2 sute de mii, catastrofal oricum dacă presupunem că o pătrime din ei se pișă în apa mării . Să-i pui pe toți la prășit în Moldova strângem o recoltă într-un an cât în 20. În fine, ne-am așiuat și noi într-o terasă pompoasă pe litoral, așă nu rău. Am mai stat la taclale cu Mohamed și 2 frați de-ai săi și am plecat spre casă. Dar n-a fost să fie. Pe drum am intrat în ospeție la unchii lui Mohamed. Ooooooooaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, am văzut eu multe palaturi în viața mea, în toată lumea, da' așa ceva - NU ferm ! Unu-i avocat și altul are plantații de lămâi. Milionari. Engleză perfectă, carismă, dicție, cărturari așa cum îmi place mie. Am aflat atâtea interesante despre Ramla și în general despre Israel, că le-ar pica serverul celor de la google.com dacă aș scri aici.

Astăzi am ascultat niște cântece populare arăbești. Hhhh)) Toate, unul ca unul, parcă le cântă Adrian copilul minune în duet cu Daniela Gyorfi după un butoi de jin oțătit de la Durlești din beși de la chea' Dusea. Of, am zîs-o și eu .

O zi magnifică, ca-n .... blin, nici nu mai știu cu ce să compar pentru că nu se prea compară. Am fost fericit azi, adică încă sunt, iar fericirea asta mă înspăimântă undeva în adâncul inimii. E grav. Realizez că n-am fost fericit toți acești ani, și atunci ce? Atunci apar multe semne de întrebare...

PS: Mâine dimineață mă duc la mormântul lui Harry Potter, eroul principal din care s-a inspirat J.K. Rowling în cărțile sale. E îngropat aici în Ramla, la cimitirul militar britanic. (foto mai jos)

3 comentarii:

Anonim spunea...

ca de obicei buuuuun !

Alex spunea...

=)) =)) =)) =))

Anonim spunea...

Mai micsoreaza din fantezie, nu minti lumea..... cica, nu se supun politiei, ba da, se supun armatei si politiei militare, ca le tremura pantalonii la astia din cartiere "autonome" ,cum zici tu... informeaza-te din mai multe surse, nu doar din ce ti s-au laudat amicii locali :))))

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.