Jurnal de călător: Ierusalim și mini-Israel [foto]

Publicat de Dragoș Galbur la 4 august 2011

Deci nu scrisesem despre călătoria mea în Ierusalim pentru că eram foarte supărat și nervos și nu cred că avea să fiu decent în impresii.
Ierusalimul e colosal, frumos și captivant. Odată ajuns aici am mers logic spre orașul vechi. E foaaarte frumos și aglomerat. Mi-a plăcut totul cu mici excepții - pe la localurile vechi și sfinte erau prezente termopanele, sistemele de aer condiționat, niște electro panouri etc. Mie nu-mi place când se strică peisajul cu asemenea lucruri. Ei, dar în fine, am mers prin cetatea veche, am mai admirat clădirile vechi și am ajuns într-un final la zidul plângerii. Am vrut să mă apropii de el, dar, mi-au zis să-mi pun kippah. NU categoric, nici-un fel de kippah nu mi-am pus și nu-mi voi pune, eu sunt creștin ortodox și nu prea m-aș vinde pentru un peisaj. M-am fotografiat, după care am plecat spre moschee. Aici poliția - are you a muslim? Nu băi, care muslim? Am I look like a muslim? Da polițistu' - yes ! Zic nu, nu, I'm not a muslim. El cu un zâmbet până la urechi - I'm sorry, you can not enter, it's Ramadan. Haram. Dute băi în Petrea Marinescu. Eu vin aici 3 mii de km să fac și eu o poză și tu-mi interzici? + eram mai tare indignat că eu 5 zile am stat în casa lui Mohamed, cu o familie musulmană care țineau toți Ramadan, și nu m-au fugărit sau comportat altfel cu mine. Un apropo aici: cred că acasă la Mohamed m-am simțit ca acasă la mine, niște oameni extraordinari care emană o energie pozitivă colosală. Le mulțumesc prin această cale pentru timpul petrecut la ei !
Mai de parte, nu m-au lăsat în fine nici ăștia de la moscheea din Ierusalim să intru. Mă duc la ai noștri dar, la creștini. Maaaaamă, ce biserică avem acolo, pffff, titanică ! Am fost și în altarul cela micuț unde vine focul haric de Paști. Am văzut piatra de la mormântul lui Iisus și multe alte lucruri interesante. Frumos, am rămas satisfăcut. După biserica asta am mai mers prin Ierusalim cu căscatu gurii, dar n-aveam ghid plus că era prea cald... huuffff...
Zidul plângerii
foto de la moschee, totuș mi-am infiltrat omul :)
aici vine focul haric de la Dumnezeu în fiecare an de Paști
M-am dus după asta la vreo 30 km de Ierusalim într-un local (muzeu) numit Mini Israel.
WOW ! Primul lucru la care m-am gândit a fost - de ce nu avem și noi așa ceva în Moldova că nu-i irealizabil dar ar fi un obiectiv turistic destul de interesant. Deci aici găsești cele mai faimoase locuri, clădiri, monumente, cetăți etc, din întreg Israelul. Destul de captivant și atractiv, chiar dacă nu ești copil să vezi dragă ce repede se trezește în tine copilăria și zâmbetul din vârsta prepubertară. Mi-a plăcut. Tare mi-a plăcut.

După toată excursia respectivă prin zona Ierusalimului, am mers la gară, am luat trenul și am venit în Naharyia, unde mă așteptau moldovenii mei. Deodată din tren am ajuns la plajă, iar seara am venit în casa noastră nouă, care e pur și simplu WOW ! mai ales ca amplasare. 
De la noi de la terasă + ăsta-i mediu rural iar la orizont se vede Haifa 
Seara am mai fost la Iosif la nuntă, acolo-i cașă de asta mare. Nu mai înțelegi care și cine e și în general nu înțelegi nimic. Prea multă lume. Zilnic vin cîte 4-5 sute oameni acolo, îl felicită, stau la masă, stau de vorbă și pleacă. Așa-i la ei. Mâncarea care se face aici cred că mi-ar ajunge pentru toată viața, serios, e pur și simplu MULTĂ !

Azi seara iar se face o masă pentru invitați, azi vor fi cca 400, iar mâine e un fel de punctul culminant, ceremonia principală, va fi interesant.
Ieri așa m-am fâstișit cum s-ar zice, intru eu acolo în sala ceea, mai albuț așa la ale mele, că așa-i sămânța, iar toată lumea BĂĂĂMȚ cu privirile de parc-o trecut Naomi Cambell printr-o sală plină cu 400 de neonaziști (bună comparație).

Aștept dar ziua de mâine să fac foto și deam bag și aici.

Ianuh, Israel

2 comentarii:

Anonim spunea...

ca de obicei - super !!!

Dragoș Galbur spunea...

Ca de obicei sincer ! :D

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.