Jurnal de călător: Marea Moartă și Eilat [foto]

Publicat de Dragoș Galbur la 1 august 2011

Alaltăieri seara am pornit spre martea Moartă. Eu cu Mohamed din Ramla, restul băieților din Ianuh, de la nord. Ne-am întâlnit la ieșire din Tel-Aviv, am mai stat vreo 20 de minute la taclale și am pornit la drumul mare. Marea Moartă se află la cca 400 m sub nivelul mării și este a 2-lea loc în lume cel mai jos ca altitudine după lacul Baikal din Rusia. Marea Moartă e înconjurată numai de munți și canioane. Dacă te uiți peste mare (cca 1km) se vede Iordania.

E pur și simplu nemaipomenit peisajul de acolo, parcă ești pe lună, doar că cu gravitația normală. Drumul e foarte greu și șerpuit, dar într-un final am ajuns cu bine. Era noapte, de scăldat nu ne prea ardea noaptea căci suntem toți aici medici și știm că în unele cazuri scăldatul noaptea se poate termina fatal. Ne-am întins pe plajă, lângă parcare, am stat toată noaptea de ”vorbă” și spre zori de zi ne-am culcat (35 grade C). Ne-am trezit de la căldură (42gr) și ne-am dus să ne scăldăm în mare. WOOOOW ! Știam că apa din marea asta te ține la suprafață din cauza salinității, dar vorba ceia: nu știi până nu vezi singur. Super, m-am întins pe apă și meditam. Apa e foarte sărată + că mai conține și acid sulfuric, dacă-ți nimerește în nas sau ochi îi la revedere cu tine. Dacă înghiți, riști să-ți borăști mațele  Câte valuri, însă, trimise de forțele întunericului  m-au împins într-o piatră de sare, cu niște colțuri cu cuțitul și m-am cam tăiat urât la mână dar na, riscul ”meseriei” de călător, asta e.
Locurile care merită vizitate la marea Moartă sunt: Deșertul Iudaic cu numeroase localități biblice, peștera în stâncă de la Qumran - sediul sectei precreștine a esenienilor, canionul Murabbat, fortăreața Masada, locul în care a fost situat orașul biblic Sodoma.

Ieșiți din apă, am mâncat, ne-am mai bronzat și am pornit la drumul mare, 320 km până în Eilat, la sud.

Am ajuns în Eilat greu. Tot drumul numai pustiu și munți prin părți (și Iordania pe alocuri). Am realizat că Eilatul este de fapt un mic rai, un rai al turiștilor. Odată ajunși, am mers să mâncăm și fuguța ne-am dus la un muzeu subacvatic, adica așa presupun că se numește. Ceea ce-am văzut acolo m-a marcat cred că pe toată viața. Da, la Discovery e frumos când arată lumea subacvatică, dar când o vezi cu ochii tăi, e cu totul altceva, e un fel de rai, un rai sub apă, cel mai frumos peisaj pe care l-am văzut cu ochii mei în toți cei 23 de ani de viață. Eu până acum nu mi-am revenit de la cele văzute. Nu cred că fotografiile ar putea reda nici-un procent din ceea ce-am văzut și simțit eu.

După turul ăsta de la fundul mării Roșii am mers la o plajă din regiune. Pfffff... credeam că mai frumos ca în Crimeea, apă a mării nu-i, dar... nu se compară cu nici-o mare din lume. E PUR ȘI SIMPLU MAGNIFIC ! Mi-am cumpărat mască și hai la admirat fundul mării, Am văzut, să nu zic minciuni, plus-minus 45-50 feluri de pești și alte viețuitoare subacvatice, care aveau niște forme și niște culori care nici măcar nu știu cum se numesc. FE-NO-ME-NAL ! Am stat toată ziua în apă, am făcut sute de scufundări. Am rămas profund impresionat și marcat de cele văzute. Când vezi asemenea lucruri îți dai seama că de fapt nici nu știai ce-i aia FRUMOS până la momentul de față.

În fine, am plecat spre seară cu Mohamed cu mașina spre Ramla, dar pe alt drum.
Și... ăăăăă... am trecut prin Palestina , cred că unul din scopurile principale ale călătorii mele, să calc pe pământ palestinian. Palestina e săracă, dar pe cât de săracă pe atât de iluminată. După Palestina am trecut prin Ierusalimul de noaptea. Un oraș cam cât 10 Chișinăuri după mărime, extrem de frumos. Am aflat că Iersualimul de fapt e împărțit nu în 2 ci în 3 părți. O parte care aparține Israelului, o parte Palestinei și altă parte - un fel de zonă tampon, care nu aparține nimănui, adica cred că n-o pot împărți, d-aia. De-a lungul drumului pe care am mers prin Palestina și Ierusalim numai ziduri, sîrme ghimpate și puncte de control militare (credeți-mă arată înfiorător: blindate și soldați cu armele încărcate).
gard de protecție între Palestina și Israel (fotografiat din partea palestiană)
La intrare în Ramla am văzut un cadru dintr-un film action: mergeam noi mergeam și când colo văd o coloană de mașini de poliție care mai de care merg într-o viteză mare. Noi ne oprim și tragem într-o parte și când să treacă ăștia prin fața noastră, iar ei se fugăreau după o mașină neagră, ăla cu mașina neagră a tras frâna de mână în fața noastră, la 5 metri, s-a întors ca în filme și a schimbat drumul, iar mașinile de poliție care s-au întors mai greoi, care au sărit peste trotuar, și iar viteeeezzzză... ca în filme. Dar cred că eram prea obosit ca să mai schițez vre-un gest de fascinație sau vre-un wow de-al meu.


Intrăm în Ramla, am ajuns pur și simplu morți de oboseală în Ramla, era deja 1 august, nu știu ce oră. Azi la musulmani începe Ramadanul, pe 30 de zile, nu mănâncă de la 5 dimineața până la 8 seara, interesant, pe așa călduri nici apă să nu beai, ca aiurea zic eu, dar, asta e, credința e credință. 

Încă 2 zile din viața mea, pline de fericire.


Ramla, Israel

3 comentarii:

Ana V. spunea...

FRUMOS !

bravo Dragoș !

Dragoș Galbur spunea...

Bravo lui Dumnezeu pentru așa creații !

ion spunea...

Frumos, Dragoșe!

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.