MEDICINĂ: Republica Moldova vs România

Publicat de Dragoș Galbur la 4 septembrie 2011


Deficitul de personal medical crează mari probleme în sistemul din România. Statistica Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că România a ajuns să aibă mai puțini medici decât Republica Moldova.

 Raportul OMS arată că, în ultimii zece ani, numărul de medici a scăzut drastic, respectiv în România sunt foarte puțini medici raportat la numărul de locuitori. 

 În România există 19 medici la 10.000 de persoane, pe când în Republica Moldova există 27 de medici raportat la același număr de locuitori. 
 Situația este nesatisfăcătoare și în cazul asistentelor și moașelor. România are 42 de asistente sau moașe la 10.000 de locuitori, pe când Republica Moldova 66. În cazul dentiștilor, moldovenii tot stau mai bine: în România există 2 dentiști pentru 10.000 de locuitori, pe când în Republica Moldova 4. 

 Prin comparație, în alte țări europene sunt în jur de 40 de medici la 10.000 de locuitori, de ex. Norvegia, Olanda, Elveția sau 37 de medici la 10.000 de locuitori de ex. Spania, Portugalia.

2 comentarii:

Anonim spunea...

ceea ce spui e adevărat, dar în general şi calitatea e alta în RO faţă de ămdă. Şi salariile

Dragoș Galbur spunea...

Păi avantajul nostru, a basarabenilor este că ne adaptăm foarte ușor la condițiile noi de viață, dar și desigur de muncă !

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.