Moldovenii, pe cale de dispariție ?!

Publicat de Dragoș Galbur la 30 septembrie 2011

Un bebeluș strânge din uterul mamei mâna doctorului care îl salvează

Să luăm anul 2010, pentru că-s cele mai recente statistici și pentru a atenționa că în 2011, situația va fi și mai deplorabilă decât anul trecut.

În anul 2010 în Republica Moldova s-au născut 40474 de copii (născuți vii). 20781 de băieți și 19693 de fete. În același 2010, au decedat 43631 de oameni. 23133 de bărbați și 20498 de femei. Avem un minus curat de 3157, strict la raportul natalitate-mortalitate.

Și încă un apropo, în 2010 s-au căsătorit 26483 de perechi, au divorțat 11504, aproape fiecare a 2-a pereche. Alarmant !


În 2010 au imigrat în Moldova 2512 persoane. În același an, oficial, au emigrat 4741 moldoveni. Diferența este de 2229 (minus), chiar dacă imigranții sunt doar potențiali cetățeni MD. Iarăși, numărul emigranților e de  câteva ori mai mic, pentru că majoritatea celor ce emigrează o fac ilegal sau fără înștiințarea statului.

În rezultat, avem doar pentru anul 2010 un minus de 5386 populație (3157+2229). De la 2011 nu avem cum să ne așteptăm la mai bine, cât de optimiști nu am fi, dovadă fiind graficul nr. 1 de mai jos, în care se observă o descensiune începând cu anii '90, chiar dacă aparent ultimii 2 ani, numărul noi-născuților este în creștere. Numărul decedaților oricum e constant și prevalează evident numărul celor născuți (vezi graficul nr.2).
nr. 1 Natalitatea
nr. 2 Mortalitatea (click pe imagine pentru mărire)
Câteva totaluri
În total, din 1991 până în 2010 inclusiv, s-au născut 921015 de moldoveni. Au decedat, în această perioadă, 881922 de moldoveni.

Din 1993 până în 2010 inclusiv, în Republica Moldova a înregistrat 31876 de imigranți (DEXIMIGRÁ, imigrez, vb. I. Intranz. A veni într-o țară străină pentru a se stabili aici. – Din fr. immigrer, lat. immigrare.)

Din 2001 până în 2010 inclusiv, oficial, legal, au emigrat 66630 de moldoveni (DEXEMIGRÁ, emigrez, vb. I. Intranz. A pleca din patrie și a se stabili (definitiv sau temporar) în altă țară; a se expatria. – Din fr. émigrer,lat. emigrare. ). Acest număr oricum provoacă un zâmbet ironic, pentru că adevărata cifră ar fi de 4-5 ori mai mare. Probabil 1 din 4-5 moldoveni care pleacă la muncă după hotare o face legal.
Totodată aici nu intră anii 1991-1996, când zeci de mii de evrei, cetățeni ai Republicii Moldova, au plecat din țară. Rămânem totuși la cifrele oficiale.

Mai e o categorie, cei repatriați, însă cifrele sunt prea mizerabile, deci nu cred că schimbă ceva. Să fim sinceri, cine din cei plecați se repatriază acasă? 1 din câți, din 30, din 40? Cam atât.

Nu știu dacă mai e necesar de efectuat careva calcule începând cu anii '90 până în prezent. Este evident, situația demografică este deplorabilă, cifrele pozitive scad, cele negative cresc, iar Moldovenii sunt pe cale de dispariție. 

Până atunci însă:
- o ușă din lemn de stejar e mai presus și mai scumpă decât nașterea unui copil
- un termopan e mai presus și mai scump decât nașterea unui copil
- un implant cu metalo-ceramică e mai presus și mai scump decât nașterea unui copil
- interesele politice sunt mai presus decât nașterea unui copil
- odihna în Turcia, Egipt, Bali, Tailanda etc. e mai presus și mai scumpă decât nașterea unui copil
- paltonul de iarnă e mai presus și mai scump decât nașterea unui copil
- toată încălțămintea din dulap e mai presus și mai scumpă decât nașterea unui copil
- mașina din garaj e mai presus și mai scumpă decât decât nașterea unui copil
- serviciile comunale pe o lună sunt mai scumpe decât nașterea unui copil
- o noapte cu o prostituată e mai scumpă decât nașterea unui copil
- altă noapte într-o discotecă din capitală e mai scumpă decât nașterea unui copil
- cariera unora e mai presus decât nașterea unui copil
- prostia altora e mai presus decât nașterea unui copil


... și lista e atât de lungă...

7 comentarii:

Anonim spunea...

si de ce nu te apuci tu de facut copii,unul in fiecare an, si maresti rata nasterilor? :))

Dragoș Galbur spunea...

Singur ? Eu ce-s Schwartzeneger din film sau ce? ))

sever spunea...

dodon - ultimul moldovan

State Of God spunea...

Mortalitatea in mare parte nu se poate controla.Pana la urma e un proces firesc insa, natalitatea trebuie neaparat incurajata pentru ca nu suntem in situatia Chinei sau a Indiei din fericire.Divorturile preferabil a fi precedate de mediere, fie la medicul specialist in probleme de cuplu fie la un simplu psiholog, ca in cazul multor tari din Europa de vest. E o practica imbratisata cu succes si care in mare parte a reusit sa inlature un divort emitent. ;)

Dragoș Galbur spunea...

Când e vorba de 3000 de morți pe an, în Moldova, doar din cauza bolilor infecțioase netratate la timp, sau din lipsă de resurse, atunci nu mai e vorba de proces firesc.
Divorțurile cred că survin în urma lipsei de educație din copilărie, cu excepții clar lucru.

Anonim spunea...

Dar cite avorturi sunt facute?dc nu scriu si asta?

Anonim spunea...

Dragos,incearca sa scrii un articol despre divorturile survenite in urma lipsei de educatie din copilarie.Inteleg ce vrei sa spui, dar as vrea sa vad cum o vei face :)

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.