Moldova. Rezidențiatul în medicină: concurs sau licitație?

Publicat de Dragoș Galbur la 19 octombrie 2011


Pentru cei care nu cunosc noțiunea, din DEX: rezidențiát s.n. (înv. medical) ◊ „Ministerul Sănătății organizează concurs de intrare în rezidențiat (fostul secundariat).” R.l. 5 X 95 p. 5. ◊ „Medicii aflați în stadiu de rezidențiat. R.l. 15 V 96 p. 5; v. și Ev.z. 8 XI 96 p. 16, 13 III 97 p. 6 (din rezidență + -iat, după modelul luisecundariat; cf. fr. résidanat; MNC 1979) 


Ei uite că și al nostru puternic USMF ”Nicolae Testemițanu” din Chișinău organizează rezidențiat pentru toți studenții. Până acum, de-a lungul anilor rezidențiatul a fost obligatoriu și gratis, acum a rămas la fel obligatoriu, dar gratis mai puțin. Lăcomia unora și pretextul fals de criză, impune bietul student să plătească rezidențiatul obligatoriu, în caz că nu intră la buget, în urma unui concurs organizat de MS și USMF. Trăim în Moldova, aici cuvântul concurs în 90% din cazuri este egal cu cuvântul rahat. Țara se află pe primul loc la capitolul corupție, în raport cu nr. de populație. Contractul s-a anunțat a fi de 20900 lei, la stomatologie, facultatea pe care o reprezint. Deci, exact 1303 €. De unde? 


Cum poți să impui unor tineri aflați la început de carieră și de viață matură să achite așa o sumă dacă ei mai ieri a absolvit universitatea? Noi avem jumătate de an de când așteptăm rezidențiatul ăsta prost și inutil, și acum - surpriză - contract ! S-au dat 48 locuri la stomatologie generală pe Chișinău, 8 la ortodonție, tot pe Chișinău, și 8 la stomatologie generală pentru Bălți, în care m-am înscris și eu. Azi la ora 10 dimineața s-a încheiat concursul. La Bălți au aplicat 7 oameni pe 8 locuri, deci logic am intrat, la buget, la rezidențiat. Ceea ce-mi dă însă motive de îngrijorare este că oficial rezultatele vor fi afișate abia luni. DE CE? Până luni se așteaptă cei cu mulți euro? Eu special am scris acum această postare ca să se știe cum stau lucrurile. Azi e miercuri, au intrat 7 oameni la Bălți, a rămas 1 loc liber. Odată ce concursul s-a încheiat, după lege, nu este voie de a efectua careva schimbări. În caz că rezultatul se schimbă până luni voi face zarvă și mai mare, pentru că pot și pentru că dreptatea e de partea mea, și nu doar a mea, în cazul dat.


Sincere condoleanțe colegilor care au intrat/vor intra la contract. Sper până la urmă să-l scoată și sper pentru prima dată în viață să nu am dreptate în ce am scris mai sus.


Așteptăm.

2 comentarii:

Anonim spunea...

salut . as dori sa stiu cateva chestii.
1. cat dureaza rezidentiatul in ortodontie?
2. cat dureaza rezdentiatul in stomatologie generala.
3. cat de obligatorie este prezenta la stagii pt cetatenii romani care fac rezi in chisinau?

merci

Dragoș Galbur spunea...

1. ortodonția - 3 ani rezidențiat + 3 ani lucru pentru stat
2. stomatologia generală - 3 ani rezidențiat + 3 ani lucru pentru stat
3. ca cetățean român e necesară echivalarea diplomei din RO în cea MD, dar e foarte simplu, mai ales dacă dai și o șpagă. Iar despre prezență, dacă te pui bine cu profesorii poți să vii doar la colocviumuri/examene.

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.