Deputatul PL Valeriu Muntean între buletinul și ficatul tinerilor moldoveni

Publicat de Dragoș Galbur la 24 noiembrie 2011

Astăzi am citit o știre interesantă pe unimedia, care mi-a stârnit un interes aparte, fiind medic și ținând la sănătatea societății noastre. Deputatul PL, Valeriu Muntean a venit cu inițiativa de a schimba Legea privind comercializarea tutunului și alcoolului, și anume, de a importa moda de la americani și alte țări occidentale - prezentarea buletinului la procurarea țigărilor și buhlo-ului. Asta așa, premeditând că nu li se vor vinde celor sub 18 ani tutun și rachiuaș. De data asta chiar nu sunt rău, nu sunt nici supărat, judec așa, ca un cetățean simplu ce sunt, și concluzia este - PROSTII ! De inventivitatea moldovenilor ai auzit? 

Țigările

Faza cu țigările în general e o dilemă destul de complicată, la nivel național, pe alocuri cu alură de tragedie națională, ori poate doar rușine. De ce? Ei hai, de parcă nu știe toată lumea că prim-ministrului nostru drag îi place treabușoara asta cu țigările. Dar acum nu-i pe asta. În opinia mea, este practic imposibil de implementat chestia cu buletinul la procurarea țigărilor. Eu dacă nu am 18 și vreau țigări, le procur la 10 din 10 gherete, fac pariu, chiar dacă intră legea în vigoare. Dau cu 1 leu mai mult și baba de la chioșc leașină de bucurie. Singura și vitala soluționare a problemei țigărilor în Moldova, la nivel de producere, contrabandă, comercializare, este scumpirea lor, de 2-3 ori. Să vedem atunci câți din cei sub 18 ani își vor procura țigări, nemaivorbind că va dispărea moda contrabandei în România și alte țări din UE. Păi dacă ar fi prețul ca-n România la un Lucky Strike, care ar mai fi sensul să faci contrabandă și să prejudiciezi bugetul statului? Niciunul. 
Așa că inițiativa cu buletinul la capitolul țigări sub 18 ani nu merge, nu avem mentalitea necesară, mai suntem și săraci, poate peste 10 ani, ar fi o inițiativă bună, acum deloc.

Alcoolul

Aici în general e de râs. Domnule, când vii în Parlament cu idei, inițiative, mai întâi te informezi, statistici naționale, internaționale, chestii. Ia vezi dom'le în Rusia bunăoară acum 2 sau 3 ani cum au scumpit alcoolul?! Au 2 milioane de morți pe an din cauza băuturilor contrafăcute. Noi nu suntem mai departe. În Moldova, de exemplu în fiecare sat te duci, găsești dugheală făcută în beci, care îți distruge ficatul rău de tot. Nu poți să-i pui într-o seară pe 5 băieței sub 18 ani cărora le arde să-și bage vodcă-n vene să se ducă să arate buletinul pe undeva, suferind un eșec la procurarea ei. Ce-o să facă băietanii, liber, se duc în altă parte unde li se va vinde fără probleme + mai ieftin, băuturi alcoolice contrafăcute. În Moldova fiecare a 3-a sticlă de alcool este contrafăcută și nu-mi începeți cu ”nu-i drept”, ”de unde?” că așa și este. Cei ce se pricep pot să confirme.

Și așa ca să nu pară că bat capul, prezint câteva exemple de depistare a alcoolului contrafăcut doar din luna noiembrie, și e abia 24.

 Extras din comunicatul Inspectoratului Principal de Stat pentru Protecția Consumatorului din luna noiembrie:

În rezultatul controalelor efectuate de către Inspectorat, au fost depistate divinuri marca comercială ,,CVINT" contrafăcute, cu timbre de acciz false, fapt ce contravine prevederilor art. 16, lit. d), al Legii cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice nr. 1100-XIV din 30.06.2000.


Totodată, a fost depistat un lot de alcool etilic, ambalat în butelii de sticlă 0,5 litri care este strict interzis pentru comercializare conform prevederilor art. 5, alin. 2, lit. a) al Legii cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice.

Costul loturilor de produse contrafăcute constituie circa 40.000 lei.

Extras dintr-un comunicat MAI, luna noiembrie:

În urma petrecerii unui șir de acțiuni operative de investigaţie, forțele de ordine au stabilit că, confecţionarea timbrelor false avea loc într-un garaj, din sectorul Ciocana al Capitalei, care se află în proprietatea unuia dintre suspecți. Angajaţii DIF au identificat două persoane, implicate în acestă afacere ilegală – doi bărbați în vârstă de 43 și, respectiv, 48 de ani, din raionul Ialoveni, ultimul fiind din municipiul Chișinău. 


În rezultatul percheziţiei efectuate, ofiţerii DIF au ridicat din garaj:

- 740 sticle (cu vol. 0,5 litri) cu lichid de culoare cafenie, pe care sunt aplicate timbre de acciz şi etichete cu mărci comerciale „divin”, în asortiment
- 10 vase din plastic (cu vol 20 litri) cu lichid transparent cu miros specific de alcool etilic
- 2 sacoşe cu praf de culoare albă cu miros specific- o sacoşă cu praf de culoare cafenie închisă, cu miros specific- o sticlă (vol. 0,5 litri) cu lichid vâscos de culoare cafenie şi miros specific- 948 de etichete cu diferite mărci comerciale „divin” în asortiment 
- 532 de ambalaje pentru sticle- utilaj alimentat cu gaz lichifiat şi accesorii utulizat pentru ambalarea băuturilor alcoolice falsificate
- autoturismul de marca „Mercedes-Benz 310D”

Pe parcursul anului 2011, au fost efectuate 249 controale de stat la agenţi economici care comercializează băuturi alcoolice, din care în 235 cazuri au fost depistate nereguli ca:


- lipsa certificatelor de conformitate- 42 cazuri;

- plasarea pe piaţă şi comercializarea produselor cu termen de garanţie expirat -50 cazuri;

- necorespunderea după indicii organoleptici -7 cazuri;

- comercializarea băuturilor alcoolice marcate necorespunzător-102 cazuri;

- marcare eronată-6 cazuri;

Așa că lasă dragă Valeriu Muntean chestia cu buletinul, că doar pretinzi a fi liberal, lasă tânărul să fie liber în a decide dacă vrea să-și bea mințile ori să-și umple cu smoală plămânii. Nu-i vei educa tu dacă nu i-au educat părinții la timp. La oameni poți să le iai ceva cu forța, să le dai cu forța nu poți, la moldoveni - invers.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Daca majoram preurile de 2-3 ori se intampla urmatoarele:
1. Contrabanda de pe Prut trece pe Nistru.
2. Dl Prim-ministru se transforma in dublu contrabandist - pe Prut si pe Nistru...

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.