10 posibili candidați pentru Președinția Republicii Moldova

Publicat de Dragoș Galbur la 20 decembrie 2011

Deci, Marian Lupu nu va deveni președinte din câte se pare. Cauzele sunt evidente. Dar cine ar putea totuși deveni președintele Republicii Moldova?

Igor Munteanu - 46 de ani

Studii: Universitatea de Stat din Moldova; SNSPA – Școala Națională de Științe Politice și Administrative din România; Universitatea Liberă Internațională din Moldova, unde ia și diploma de doctor în drept.

Experiență politică și managerială: Coordonator pentru proiectul de consolidare a securității оn spațiul Mării Negre (University of Aberdeen). Editor al Antologiei de Studii pe Situația Reformei Administrației Locale în CSI. Manager de proiect la IDIS Viitorul. Actualmente, ambasadorul Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. Vorbește fluent 4 limbi străine.
Minus: Experiență insuficientă în sistemul politic din Republica Moldova. Anatol Țăranu - 60 de ani

Studii: Este de profesie istoric, obținând și titlul științific de Doctor în istorie. A fost numit apoi în funcția de director al Centrului de Politologie și Istorie Politică al Universității de Stat din Moldova.

Experiență politică: A fost consilier prezidențial și negociator șef al Chișinăului cu separatiștii transnistreni, devenind apoi ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă. La alegerile parlamentare din martie 2005, a fost ales ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe listele alianței Blocul electoral Moldova Democrată. În 2005 a înaintat în parlament un proiect privind modificarea și completarea Legii nr. 1225-XII din 8 decembrie 1992 privind reabilitarea victimelor represiunilor politice, modificări adoptate în cele din urmă la 29 iunie 2006, în vigoare de la 1 ianuarie 2007. Potrivit acesteia, victimele represiunilor politice vor primi despăgubiri pentru imobilele pierdute. În cazul în care prețul acestora este evaluat până la 200 mii lei, plata compensațiilor urmează a fi eșalonată pe o perioadă de 3 ani, iar în cazul în care depășește această sumă – pe o perioada de 5 ani. Legea din 2006 însă nu prevede recuperarea terenurilor agricole și a pădurilor, pierderea cărora în rezultatul colectivizării sau deportării proprietarilor nu este considerată ca făcând parte din registrul acțiunilor ilegale ale puterii sovietice. O altă clauză a noii legi care o face practic inaplicabilă se referă la faptul că despăgubirile țin în primul rând de competența bugetelor locale.
Minus: Vorbește mult. În timpul campaniei pentru alegerile parlamentare din 2009, Anatol Țăranu a făcut declarații foarte critice la adresa opoziției democratice, mediatizate pe larg de mass-media controlată de comuniști (învinuirea că Serafim Urechean și alți lideri anti-comuniști ar fi masoni). Iar în 2011 de exemplu aproape în fiecare zi este prezent pe la posturile TV din țară. Vorba multă sărăcia omului.

Alexandru Tănase - 40 de ani

Studii: Absolvent al universității "Al. I. Cuza", Iaşi, România, Facultatea de Drept, licenţiat în drept. Asociaţia Barourilor Americane: instruire în domeniul tehnicilor de apărare în cauzele penale. Consiliul Europei şi Comisia Europeană: instruire privind aplicarea Convenţiei Europene. Omul știe ce înseamnă cuvântul dreptate, iar asta spune multe.

Experiență politică: Consultant superior la Ministerul Justiţiei, direcţia agent guvernamental şi relaţii internaţionale. Fondator al PLDM. Un aprig luptător împotriva comuniștilor. Deputat în Parlamentul RM în 2009. Prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 4-V din 25 septembrie 2009 a fost numit în funcţia de ministru al justiţiei. Actualul președinte al Curții Constituționale.
Minus: Abandonarea vieții politice într-o perioadă grea pentru Republica Moldova.

Ion Sturza - 51 de ani
Studii: A absolvit cursurile Facultății de Economie din cadrul Universității de Stat „V.I. Lenin" din municipiul Chișinău.
Experienți politică și managerială: A lucrat ca referent în cadrul Asociației de Prietenie cu Țările Străine (1985-1987).
În anul 1987 a contribuit la înființarea Asociației de Comerț Exterior "Moldex" (OCEM), de pe lângă Guvernul RSS Moldovenești de la Chișinău, fiind numit în funcția de vicedirector general. În cadrul OCEM au fost elaborate primele proiecte de investiții străine privind reutilarea tehnică a întreprinderilor din industria economiei naționale, proiecte care preconizau atragerea de capital străin. Ca director general adjunct, el a coordonat implementarea proiectelor de finanțare, livrare și instalare a unor utilaje performante la fabricile de conserve din Orhei, Camenca și la întreprinderile din Cupcini, Ungheni, Soroca, Florești etc. În anul 1991 a fondat și a ocupat funcția de director și președinte al Consiliului de Administrație al SA "Incon", societate care a devenit unul dintre principalele grupuri financiar-industriale din Basarabia. A înființat și condus ulterior banca "MoldInconBank" din Chișinău. În anul 1996, Ion Sturza a deținut, în paralel cu activitatea sa de la firma "Incom", și funcția de președinte al Consiliului de Observatori al "FinComBank", care a devenit, după opinia analiștilor economici, cea mai sigură bancă din Republica Moldova. A activat de asemenea și în calitate de membru al Comitetului de conducere al Asociației Internaționale a producătorilor de sucuri de fructe, cu sediul la Paris, precum și ca membru al Consiliului Economic Suprem de pe lângă Președintele Republicii Moldova. Sturza deține pachetul majoritar de acțiuni al "Incon" SA, care are monopulul total al industriei sucurilor naturale și al conservelor de legume și fructe din Republica Moldova. Datorită garanțiilor guvernamentale, Incon a obținut un credit de 22 de milioane de dolari de la Corporația Financiară Internațională, în scopul retehnologizării fabricilor de sucuri și conserve privatizate. Omul de afaceri Ion Sturza a fost numit la 22 mai 1998, în baza votului de încredere acordat de Parlament, în funcția de viceprim-ministru, ministru al economiei și reformelor, în Guvernul Republicii Moldova condus de Ion Ciubuc.
Minus: Abandonarea vieții politice într-o perioadă grea pentru Republica Moldova.  Statul în umbra vieții politice prea mult timp îl defavorizează în fața electoratului tânăr. Investițiile financiare masive în alte țări, care ar stârni logic în mintea moldoveanului tipic indignarea: ”Așa, el n-a investit în Moldova, dar în Kazahstan, România, etc?! Apoi lasă acolo să se ducă.”

Nicolae Chirtoacă - 58 de ani

Studii: Are studii de arhitect şi, probabil, tocmai această specializare l-a ajutat să devină un bun analist şi expert, astfel încât la serviciile sale pe faţă a apelat pe timpuri premierul Ion Sturza.

Experiență politică: Ex-ambasador al Moldovei în Statele Unite ale Americii și Canada. Chirtoacă nu este nici prea docil, nici prea fidel, nici cotizant politic ca să fi ajuns în capitala belarusă, bunăoară, sau în Grecia. În schimb, a avut suficiente atuuri ca să fi fost trimis la Washington, poziţie ce reclamă nu doar o engleză fluentă, dar şi o bună „cunoaştere a dosarelor”, ceea ce în jargon diplomatic înseamnă nu doar să fii un purtător de instrucţiuni preluate „de acasă”, dar să şi poţi avea un punct de vedere valabil într-un eventual schimb de păreri.
Minus: Bănuit de colaborarea cu KGB, fapt care pune în alertă electoratul chiar dacă ar fi o informație falsă. Experiență politică scurtă. Necunoscut pentru electoratul de vârsta a treia.

Vasile Nedelciuc - 63 de ani

Studii: A absolvit cursurile Facultății de Electrofizică, specialitatea automatică și telemecanică a Institutului Politehnic din Chișinău. A lucrat mai mulți ani la Institutul de cercetări științifice în domeniul planificării, urmând apoi cursuri de doctorat la Institutul de Aviație din Moscova în domeniul calculatoarelor. Revenit în Republica Moldova, și-a continuat activitatea la Institutul de planificare în funcție de șef de laborator, efectuând cercetări în domeniul informaticii. În paralel, a predat la Catedra de calculatoare a Institutului Politehnic din Chișinău.

Experiență politică și managerială: În anul 1990 este ales deputat în primul Parlament democrat al Republicii Moldova, activând în această calitate până în anul 2001. În perioadele 1990-1993 și 1998-2001 a fost președinte al Comisiei parlamentare pentru politică externă. În 1991 a fost cel care a dus tratative cu statul român în vederea Unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România.
În perioada 22 iunie 1998 - 23 aprilie 2001, a fost membru în delegația Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, deținând și funcția de vicepreședinte al APCE (1999-2000). Din decembrie 2000, este președinte al Companiei Endava, cea mai mare și mai puternică firmă producătoare de softuri din Republica Moldova. Vasile Nedelciuc vorbește limba engleză.
Minus: Statul în umbra vieții politice prea mult timp îl defavorizează în fața electoratului tânăr.

Anatol Plugaru - 60 de ani

Studii: A absolvit Facultatea de Drept a Universității de Stat a Moldovei, lucrând apoi în orașul Florești ca inspector al OBKHSS, director-adjunct al OUR, director-adjunct cu probleme politice și prim-vicepreședinte al ROVD (1975-1984).

Experiență politică: A activat apoi ca șef al ROVD în orașul Vulcănești (1984-1987), apoi adjunct al secretarului cu probleme administrative al Partidului Comunist din RSS Moldovenească (1987-1989). A plecat din conducerea partidului ca "necorespunzător" pentru funcția deținută, deoarece a participat fără a avea permisiune la adunările unor asociații publice. După o scurtă perioadă în care a lucrat ca director-adjunct de departament al Ministerului Afacerulor Intarne, a fost ales în anul 1989 ca deputat al poporului în Parlamentul RSS Moldovenești. După demiterea generalului Tudor Botnaru, la data de 29 august 1991, colonelul Anatol Plugaru a fost numit în funcția de ministru al securității naționale. El a făcut mai multe încercări de a recupera arhiva organelor locale ale KGB aflată la Tiraspol, dar toate au fost fără succes. În urma cercetărilor solicitate de Plugaru, s-a aflat că transferul Arhivei KGB a RSSM la Tiraspol a fost realizat la indicațiile Moscovei.
Minus: Este acuzat că a organizat în decurs de 10 luni transferuri mari de bani, din fondurile Ministerului Securității Naționale pe care îl conducea, în scopuri personale, ceea ce l-a compromis în ochii colegilor. În războiul transnistrean din anul 1992, Plugaru a fost acuzat de inabilitatea de a organiza operații speciale, ducând la moartea mai multor ofițeri de informații pe câmpul de luptă. Iar anul acesta (2011) a fost implicat într-un scandal, acuzat că ar fi înșelat câțiva cetățeni în privința unor blocuri locative.

Igor Boțan - 51 de ani

Studii: A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de Fizică. Doctor în ştiinţe fizico-matematice.

Experiență politică: Este unul dintre cei mai apreciaţi comentatori politici din Republica Moldova. Specializare prioritară – sistemele şi problematica electorală. După 10 ani de muncă în calitate de inginer din 1982, între 1992 şi 1994 a fost consultant în Departamentul de analiză politică în cadrul Preşedinţiei Republicii Moldova. În perioada 1994- 2001 a fost senior coordonator în cadrul IFES-Moldova (Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale). Director ADEPT din 1999. În perioada 2000 – 2008 a colaborat în calitate de analist politic, comentator cu Radio Europa Liberă, BBC WS, The Economist Intelligence Unit. În prezent, comentator politic la Publika TV.
Minus: Vorbește prea mult, apare exagerat de des în vizorul public, fapt care stârnește dezgustul telespectatorilor, în cazul PTV.

Natalia Gherman - 42 de ani

Studii: Universitatea de Stat din Republica Moldova, diplomă de licenţiat; King’s College, Universitatea din Londra, masterat în domeniul de securitate.

Experiență politică: În perioada 2002-2006 Consilier, șef-adjunct al Delegaţiei Permanente a Republicii Moldova pe lîngă OSCE şi alte Organizaţii Internaţionale cu sediul la Viena. Şef-adjunct al Departamentului pentru Securitate Europeană şi Afaceri Politico-militare, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Ministru Consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Belgia, Şef-adjunct al Misiunii Permanente a RM pe lînga NATO. Din 2006 până în 2009, este ambasadorul RM în Finlanda, Suedia și Norvegia, cu reședința la Stockholm. În 2010 este decorată cu Ordinul Regal Steaua Polară în gradul Comandor Clasa I al Regatului Suediei. Actualmente, viceministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene a Republicii Moldova.
Minus: Este fiica primului președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, în contextul în care societății civile îi stă în gât fenomenul de cumătrism și nepotism, iar Moldova nu e Coreea de Nord.

Oazu Nantoi - 63 de ani

Studii: Institutul Politehnic din Chişinău, Inginer-electrician. Inginer superior, şef de grup la Academia de Ştiinţă a Republicii Moldova (Institutul de Chimie, Centrul de Automatizare şi Metrologie).

Experiență politică: În perioada '91-'92 este șef de direcţie Analiză Politică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova. Din 1998 este șef de direcţie în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Coordonarea Politicii de Stat în localităţile din stânga Nistrului. Din 2000 este director de programe în managementul conflictelor, Institutul de Politici Publice. Este fondatorul Partidului Social Democrat din Moldova. Are relații bune cu cele mai influente partide politice din țară.
Minus: A schimbat prea multe partide în prea puțini ani.


P.S: Această listă reprezintă opinia mea, iar ordinea amplasării lor este una aleatorie, acesta nefiind un top.

2 comentarii:

vitalicus spunea...

Nantoi si Tanase bunisori - ceilalti TRASH ;)

Dragoș Galbur spunea...

Ei, cu așa CV-uri? N-aș zice că-s trash, ba chiar deloc. Oameni cărturari și experimentați.

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.