BĂLȚI: Obiectiv turistic nr.3. Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva [FOTO]

Publicat de Dragoș Galbur la 27 aprilie 2012


Construcţia bisericii "Sfânta Parascheva" a început la sfîrşitul anilor ‘20, la iniţiativa episcopului Visarion Puiu, şi s-a terminat în anul 1934 (arhitect A. Gabrielescu). Această biserică de o frumuseţe rară făcea parte din complexul reşedinţei episcopale. În anii ’60 – ’70, biserica a fost transformată de către comuniști în planetariu, iar în anii ‘90 ai sec. XX, ea a fost restaurată şi redeschisă pentru enoriaşi.

Biserica "Sfânta Cuvioasă Parascheva" a fost concepută drept biserica schitului de călugări, în misiunea cărora intra îngrijirea reşedinţei episcopului. Este o replică arhitecturală a bisericii mănăstirii Argeşului, soluţia artistică a avut scop îmbinarea trăsăturilor esenţiale ale arhitecturii munteneşti cu cele ale arhitecturii moldoveneşti. Împodobirea ei cu elemente de decoraţie plastică celebre (discuri, panouri, brâuri în torsadă, ferestre cu goluri înclinate oblic) era un omagiu simbolic adus locului anterior de păstorie al lui Visarion Puiu, fost episcop al Argeşului.

În zilele senine, pline cu soare, jocurile de culori de pe cupolele acesteia fură privirile oricărui trecător prin preajmă.

Fântâna din curtea bisericii
 

2 comentarii:

Anonim spunea...

foarte frumoasă biserica...şi obiectivul turistic nr.3 :)

Arvinte spunea...

Pângarirea unui cimitir românesc de la Balti:
un articol de Alexandru Budisteanu,
arhitect din Bucuresti:

http://www.consiliul-unirii.ro/2012/05/01/cimitirul-eroilor-din-balti-ganduri-despre-soldatii-cazuti-si-nu-numai/#comment-269

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.