Ce boli riscați să contactați după împărtășania de la biserică

Publicat de Dragoș Galbur la 1 aprilie 2012

Ceea ce voi scrie mai jos este pentru toată lumea, pentru că mulți dintre noi merg după post la biserică, la împărtășanie, neștiind de fapt ce pericol ne paște atunci când lingurița preotului vizitează toate gurile din biserică înainte de a ajunge la gura noastră.

Odată ce o sumedenie de oameni folosesc una și aceeași linguriță, atunci când ajunge rândul tău, te poți alege cu:

1. Mononucleoza.

Mononucleoza este o infecție provocată de către virusul Epstein-Barr. Aceasta se transmite prin salivă, cel mai des prin sărut. Te mai poți alege cu mononucleoza dacă o persoană bolnavă tuşeşte lângă tine sau dacă foloseşte același pahar sau tăcâmuri .
După câteva săptămâni, poate chiar luni, de la "întâlnirea" cu virusul, apar primele simptome de boală: dureri de gât, febră, oboseală şi slăbiciune, anorexie, amigdalită şi umflarea nodulilor limfatici de la gât şi subraţ, splină marită.

Totul durează de la câteva săptămâni până la câteva luni şi, infecţia fiind virală, nu există tratament, dar nici vaccin. Poţi doar să iai calmante pentru dureri, să te hidratezi şi să te odihneşti cât mai mult.
Mononucleoza poate da complicații precum ruptura de splină și inflamația mușchiului inimii (miocardita).

2. Herpesul.

Herpesul este o infecție virală comună provocată de virusul herpes simplex ce se prezintă sub forma unor vezicule pline cu fluid. Majoritatea oamenilor au parte de cel puțin un episod viral cu herpes simplex în cursul vieții. Erupția este localizată, de cele mi multe ori, în jurul gurii și al nasului, însa în unele cazuri se poate localiza și în alte zone. După ce se sparg veziculele, ramâne o crustă gălbuie care cade în câteva zile, fără a lăsa cicatrice. Virusul se transmite doar în perioadele când există leziunea activă de la gură.

Dacă o persoană cu leziune activă de herpes la gură folosește înaintea ta, lingurița de la biserică, atunci riști și tu în proporție de 90% să contactezi această infecție.

3. Tuberculoza, răceala, gripa.

Acestea se transmit mai rar prin folosirea unor și aceleași tacâmuri, pentru că se transmit mai uşor prin secreţiile nazale ale persoanei infectate, decât prin salivă. Totuși există riscul de a le contacta, dacă persoana care a folosit lingurița înaintea ta se află la un nivel avansat al bolii.
În schimb, mult mai uşor se transmite, prin salivă, deci prin folosirea aceluiași tacâm, streptococul, o bacterie care poate produce faringită sau amigdalită. Te alegi cu dureri în gat, amigdale umflate şi dureroase, febră, dureri de cap sau chiar cu nodulii limfatici umflaţi.
Tratamentul constă în antibiotice, dar este important să fie aplicat la timp pentru a nu exista complicaţii.

4. Cariile dentare.

Studiile cele mai recente au arătat că vinovată pentru apariţia cariilor este  şi o bacterie numită Streptococcus Mutans, care se transmite prin salivă, deci prin și tacâmurile neprelucrate. Riscați să vă sporiți riscul de apariție a cariilor.

5. Hepatitele.

În ce priveşte bolile mai grave, precum hepatita B şi C sau SIDA, părerile sunt împărţite şi trebuie să facem diferenţa între posibilitatea teoretică de a lua boala şi probabilitatea reală. Teoretic, există posibilitatea să iei toate trei virusurile prin folosirea aceluiași, pentru că ele se regăsesc în saliva persoanei bolnave.
Practic, nu se cunoaşte niciun caz în care HIV s-a transmis prin asemenea caz, iar despre hepatită parerile sunt împărţite. Cele mai mari şanse de a te îmbolnăvi sunt atunci când cel ce a folosit lingurița la biserică înaintea ta, are sângerări gingivale sau alte leziuni deschise în gură.Așa că gândiți-vă atunci când mergeți la împărtășania de la biserică, căci dacă voi credeți în Dumnezeu, virușii și bacteriile nu cred. Postul îl țineți pentru a vă împărtăși în fața Domnului, nicidecum a preotului, căci cel de Sus, cu siguranță nu-l iubește pe preot mai mult decât pe fiecare dintre noi.

26 comentarii:

Anonim spunea...

Bravo ! Articol bun si argumentat.

Dragoș Galbur spunea...

pe facebook lumea, în lipsă de argumente, face spume la gură deja )) moldoveni...

Anonim spunea...

Eu ma impartasesc de la virsta de 7 ani iar acum am 29 ani si sunt sanatos, ciosuri deale lui Galbur

Dragoș Galbur spunea...

se vede că te împărtășești 22 de ani, așa cred că te învață popa la biserică, să scrii ”ciosuri”

Octavian Racu spunea...

Adica, spirtul din vin nu are niciun efect asupra virusurilor si bacteriilor?

Alexandru Gujuman spunea...

asta din viziunea unui ateu-doctor, nu ortodox
nu e asa Dragos

Dragoș Galbur spunea...

nu sunt ateu, n-am fost și nu voi fi.
Eu cred în Dumnezeu și mă și rog în fiecare seară.
Însă sunt de părerea că dacă ai de rugat și de adresat Domnului o faci direct, fără intermediari afaceriști în sutană și linguri răpănoase.

Biserica nu mai este ce-a fost odată. Sper să înțelegeți. Articolul este pur medical. Cine vrea, se duce și se împartășă mai departe.

Anonim spunea...

Cei fără de credință adevarata se pot molipsi de tot ce vrei, doar ca ei nici nu au dreptul sa primească Sfintele Daruri, pentru ca nu realizează ca defapt nu-ți da popa cu lingurita, dar Îl primești pe Dumnezeu in viața ta, luînd trupul și sîngele Domnului.

Alexandru Gujuman spunea...

ai dreptate dar si aceste ritualuri fac parte din credinta noastra, si atat timp cat credem ca acea "lingurita" e de la Dumnezeu, nu ar trebui sa reprezinte pericol :)

Oleg spunea...

în peste 50% de cazuri, hepatita se răspîndește prin dentiștii care nu-și dezinfectează instrumentele...

Dragoș Galbur spunea...

Deci despre asta și spuneam. Și nu 50% dar mai mult. Deci exact același mecanism îl reprezintă și lingurița asta de la biserică, exact ca și instrumentele nesterilizate ale stomatologului.

moldovlah spunea...

Cunoști personal vreun caz de îmbolnăvire în urma împărtășirii cu Trupul și Sîngele Domnului, ori ți-a venit pur și simplu chef să faci teoria chibritului!?

moldovlah spunea...

Cunoști personal vreun caz concret de îmbolnăvire în urma împărtășirii cu Sfintele Taine, ori ți-a șoptit sarsailă c-ar fi bine să bați cimpii în ajunul Paștilor!?

Dragoș Galbur spunea...

Cunosc. Alte întrebări?

moldovlah spunea...

Nu, doar răspunsuri!

Oleg spunea...

eu la cazurile din practică mă refer, nu la teorii de doi bani și campanii brego-comuniste de a scuipa în biserică.

Dragoș Galbur spunea...

nimeni nu scuipă în biserică.
Mai sus am prezentat posibilități a transmitere a bolilor respective prin tacâmurile chiar și de la biserică.

Nu am scris nici-un cuvânt despre religie, chestii etc. Nu vă jucați cu cuvintele.

Nu vă place, nu citiți și mergeți în pace mai departe la biserică și împărtășați-vă.

Anonim spunea...

Dragos, este o chestie, nu ai luat in consideratie ca lingura cu care se face impartasania este din aur, iar aurul din cate se stie, nu poate fi purtator de bacterii, anume din cauza asta acolo sta lingurita din aur, si nu obisnuita.

Larisa Vorobiov spunea...

Poate fi si de lemn lingura de La Sfinta Taina a Impartasaniei. NU SE MOLIPSESTE NIMENI DE LA TRUPUL SI SINGELE MINTIUTORULUI. Este axioma, poti sa agati bolile susnumite oriunde, numai nu in biserica.Preotul (fie si afacerist dupa cum zici, dar cred ca esti deacord ca afaceristi sxista in toate domeniile, nu stau sa le enumar),preotul, ma repet, are de la hirotonie darul haric al Duhului Sfint de a savirsi slujba si cele sfinte, cun ar fi si prefacerea vinului si a piinii in Trupul si Singele Mintuitorului.Un exemplu este agiazma de la sfintirea casei, o am de 6 ani, cu seminte de bisuioc, si e ca lacrima.Incearca de tine o sticla cu apa simpla , se bihleste, pardon, in 3-4 zile.Sper ca nu te-am suparat,oricum imi cer iertate.Stiindu-te un baiat cult, sa-mi fie iertata indrazneala, dar te-as sfatui sa citesi Sfinta Scriptura, marturisirile staretilor Arsenie Boca,Arsenie Papacioc,a parintelui Cleopa....Sper ca o sa afli multe de folos.Inca o dara imi cer iertare, cu drad L.Vorobiov

Anonim spunea...

Da a fost doar o opinie(cu care sunt deacord), nimeni nu va impune sa o acceptati sau altceva.
Si inca:
1. Bisericile de acuma chiar ca sunt mai mult bussines decit religie curata.
2. Lingura, care se presupune ca e din aur, nu prea cred ca e chiar din aur, cel mult poleit cu.
3. TRUPUL SI SINGELE MINTIUTORULUI????--- Haideti sa fim realisti? toti stiu ce este in amestecul dat.

Eu sunt credincioasa, si cred in Dumnezeu, dar totusi sunt mai mult REALISTA.

Anonim spunea...

Mie mi se pare un articol bun. Este bine de stiut ce pericole sunt si unde ne pasc ele.
In primul rand multa lume "credincioasa" nu citeste Biblia. Fiecare religie crestina are drept baza Biblia. Multi habar nu au cuprinsul ei sau nu il inteleg dar merg la Biserica si ar "merge " pana in panzele albe pt religia Ortodoxa.
Apoi, o fii lingura aceea din aur cum a spus cineva mai sus dar daca este adevarat ca aurul nu este purtator de bacterii, ma intreb si eu ce legatura o fii intre o bacterie si un virus. Hepatitele, herpesul sunt virusi, nu bacterii.
Ideea este ca si eu m-am impartasit si am pupat icoanele ani la rand si nu cred sa ma fii imbolnavit cu ceva de la Biserica, dar un lucru stiu sigur: fetita mea nu o sa faca lafel. Pe Dumnezeu il poti cinsti si in intimitatea casei fara sa te vada sau sa te stie nimeni, nu trebuie sa iti faci neaparat prezenta in Biserica pt asta.

Lisnic Vitalie spunea...

Bravo pentru articol !

pretutindeni spunea...

Profund atee abordarea dvs. Sarutatul icoanelor si impartasania aduc sanatate trupului si sufletului. Ceea ce sustinerii dvs in acest articol slujeste perfect teoriilor seculariste ale sectelor anticrestine. Cum poti sa spui ca crezi in Dumnezeu atata timp cat suspectezi Tainele Sale ca ar fi purtătoare de virusi si bacterii ?

Horoba Daiana spunea...

Fals !

Anonim spunea...

Si vecina mea a sarutat si pupat cruci si tot a murit la varsta de 44 de ani.mama mea are hepatita....oare cati dintre voi ati fi in pericol dc v.ati impartasi dupa ea?..Nu e vb de credinta,credinta o porti in suflet...e vb de constiinta,eu una nu ma impartasesc din acest motiv....si da,din pct de vedere medical poti lua foarte mule boli...

Barbu Catargiu spunea...

Asta-i gandire de ateu. N-am auzit de vre-un caz in care cineva sa se fi imbolnavit din Sfanta Impartasanie. Si am vazut cazuri in care se impartaseau tot felul de oameni.

P.S. Daca esti asa credincios si n-ai nevoie de Biserica, cum propui sa faci urmatoarele: botez, cununie, sfintire...Le faci tu singur?

Biserica este FIX ce-a fost dintotdeauna. Doar tu alegi sa vezi pacatele si nu tratamentul pentru ele. Sfanta Impartasanie este maximul ce poti obtine in aceasta viata: o clipa in care te unesti cu Dumnezeu, dupa ce te-ai curatit sufleteste si trupeste. Refuzand Sf Impartasanie, refuzi jertfa lui Hristos, prin care ne-a lasat aceasta posibilitate. "Luati mâncaţi, Acesta este Trupul Meu, Care Se frânge pentru voi spre iertarea păcatelor". Deci esti chiar impotriva invataturii lui Hristos. In care zici ca crezi. -http://hristosesteortodox.wordpress.com/category/1-marturii-scrise/parintele-teofil-paraian/

Titlul corect al articolului era: Daca nu crezi in Dumnezeu si ti-e frica si de umbra ta, poti sa te imbolnavesti de...

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.