Cum manipulezi moldovenii și presa cu ajutorul facebook [FOTO]

Publicat de Dragoș Galbur la 9 aprilie 2012

Preluat de Timpul.md

Este știut și neascuns faptul că presa online și nu doar, din Moldova, face știri cu ajutorul facebook-ului. Cum? Simplu. Stau toată ziua pe facebook și așteaptă ca persoane gen Eugen Luchianiuc, Cornel Gandrabur, eu și mulți alții, să postăm ceva interesant, ceva noutăți, poze, video, cât mai recente și de dorit cât mai șocante.

Acum câteva zile, am avut niște dezbateri cu un jurnalist român, domnul Dorin Matei, redactor șef la Magazin Istoric, în care dânsul încerca cu tot dinadinsul să ne convingă că un jurnalist ori o instituție media, care se respectă, înainte de a posta/scrie/difuza o știre, este obligată să se informeze din 3 surse, nu mai puțin. I-am reproșat că e utopic, că la noi în Moldova nu se respectă așa ceva, ba chiar mai mult se obișnuiește, au pus știrea pe site cât mai repede, în goană după audiență, iar după aia dacă află că nu-i veridică o șterg. Domnul Matei a rămas cam stupefiat, cred că nu și-a închipuit până la urmă cum e posibil așa ceva.

Vă demonstrez. Un caz de astăzi. O oarecare jurnalistă, presupun, de la Publika TV, Irina Celcinskaia (Ириша Челчинская), nu știu de unde până unde postează o poză de pe facebook. Poza următoare:


Nimeni aproape nu reacționează, are 85 de prieteni pe facebook fata, slab de tot, doar un comentariu și 2 like-uri la poză. Așa era până am văzut eu poza. Screen-shotul e făcut deja după 4 ore.

Eu, intrigantul cronic, cu peste 3700 de friends pe FB, printre care peste 80% din toți jurnaliștii moldoveni, iau și o pun poza la mine pe perete, pe facebook. Nu scriu că e în Chișinău, scriu doar ”opriți prostia” și râd. Comentarii și distribuiri șiroaie, căci chiar e haios ce se petrece în poză.

Ei bine, uite că bunii mei prieteni de la jurnal.md, în apriga și permanenta sete de scandaluri și șocant, preiau repede poza, fac știre și o pun pe site. Cum zice Gigi Becali, pac-pac și gata.


Hai să vedem de unde vine totuși poza.

Un oarecare portal rusesc de umor, cu forum, www.yaplakal.com. Lumea din toată Rusia postează aici diverse poze haioase din localitățile în care trăiesc. Ei bine, cineva postează pozele ăstea două de mai jos. Sunt cu logoul original al site-ului, cu copyright deci. Poza postată pe facebook a fost cropuită (tăiată/editată). Fondalul din spate este tipic sovietic, asemănător Chișinăului, de aici și convingerea a 99% din cei care au văzut poza că scena e din Moldova. 


Nu e din Moldova poza, iar eu special am turnat foc în comentarii, ”street art, pavaj moldovenesc, etc”, ca să asociez poza cu Moldova, să văd reacțiile și comentariile oamenilor. Doar vreo 2 oameni s-au arătat sceptici în ce privește locul unde se petrece scena din imagine. Poza a fost distribuită după aia de vreo 40 ori pe facebook numai de către moldoveni, majoritatea aruncau rahat pe ăștia care repară drumurile, crezând că-i în Moldova și înjurând în gând tot ce se poate de înjurat la nivel de autorități locale.

Poza de fapt e făcut în localitate Kamîșin, regiunea Volgograd, Rusia. Dovada mai jos, un panou publicitar care face reclamă la o promoție ”нежные цены 888” a unei rețele de magazine, numită ”ПОЗИТРОНИКА”, găsită doar în Rusia. O altă dovadă ar fi balcoanele. Unde ați văzut în Chișinău balcoane vișinii? Ultima și cea mai forte dovadă că cel care a postat pozele pe forum a specificat locația.

Eu am postat poza pe facebook pe la ora 15, pe jurnal.md apărând peste vreo jumătate de oră. Știrea acum, când scriu, stă pe jurnal.md și strânge vizualizări și comentarii, dar probabil  după ce postez pe blog acest articol știrea nu va mai fi pe site. Vedeți și singuri: http://jurnal.md/ro/news/gropi-umplute-cu-caramizi-pe-strazile-din-chi-inau-foto-218411/

Ce se întâmplă de fapt? Pe oameni îi doare în fes unde se petrece acțiunea, toți vor să creadă că asta-i în Chișinău, în Moldova, că totul e rău, sumbru, macabru, toți îs proști, totul în jur e numai paradox și că Chirtoacă e pidaras că permite așa ceva. Ei, nu-i chiar așa, stimați concetățeni și multstimată presă, deloc nu-i așa. Totuși, n-ar strica să vă informați ca atare înainte de a scrie/posta/difuza ceva. Nu vă fie lene, nu fiți indiferenți și încercați să fiți mai buni, mai pozitivi, mai lăsați naivitatea la o parte. 

Maturizați-vă și schimbați-vă atitudinea VOI în primul rând, apoi se va schimba automat și MOLDOVA.

27 comentarii:

Tatiana spunea...

La un articol bun, lumea nici nu mai vrea să comenteze. Uite așa Dragoș :) Bravo !

Dragoș Galbur spunea...

Nu mai comentează lumea pentru că am încercat să nu prea mai las loc de comentarii.

Articolul ăsta e... este în rusă un cuvânt potrivit - oблом.

Anonim spunea...

fani

Anonim spunea...

eu am deschis citeva grupuri pe Fb, nu am reusit sa deschid gura, ca am fost deja de 2 ori abordata de ProTV :)

ceziceu spunea...

asta nu e manipulare, e prostie.

Anonim spunea...

Articol de nota 10! ;)

Anonim spunea...

Foarte bun!
Peste tot oamenii pot fi manipulaţi.
Problema e cu „jurnaliştii” moldoveni!

Anonim spunea...

Da N-ui de mirare :D ca si astia de la Pro-tv a preluat video de pe youtube si fac stiri . sa fie veridice macar dar spun ca in SUA vopsesc puii in culori...))).pe cind video acela era din 2006 pe youtube :)))) ratacit din CHINA.. mii rau ... de la cuvintul stiri :))

Anonim spunea...

Главное в конце не забыть поштукатурить и наклеить обои в цвет асфальта.

VdM spunea...

Moldova nu mai există din 1859. Scrie Republica Moldova

Anonim spunea...

avem jurnalsti de culoarea caramizii

Anonim spunea...

Bine zis!
Am doar câteva rețineri ce țin de exprimare. Cred că a fi blogger e o responsabilitate enormă (zic 'blogger' autentic, nu un papă-lapte, care și-a dres siteu pe blogspot sau wp), căci oamenii citesc, discută, meditează, etc. Iar atunci când în asemenea articole apar chestii de genul ”cam stupifiat” sau ”pe la orele”, unii cititori ar putea, involuntar, prelua un mod de exprimare greșit. Nu poate fi ”cam”, fie e stupEfiat omul, fie nu, fie postezi ”la ora” 15, fie nu. Nu mi-o lua în nume de rău, respect și admir ce faci aici, e doar o critică, sper eu, constructivă.
Succese;)

Makarana spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alexandru Gujuman spunea...

si astia se numesc jurnalisti :)

ms p/u ultima fraza, asta incerc sa explic si celorlalti ca schimbarea incepe de la om si sa inceteze lumea cu critici la adresa guvernarii etc., cand defapt problema e in societatea moldoveneasca

Dragoș Galbur spunea...

Pentru ultimul anonim.
Mulțumesc sincer pentru corectare, am acceptat-o și am corectat greșelile. Ironia, însă, o ții acasă. Eu am avut o copilărie rusificată. Sunt de înțeles greșelile mele gramaticale. De-ar vorbi/scrie toți așa ca mine.

Baftă.

Anonim spunea...

Dragoș,
Când zici de ironie, probabil te referi la ce am scris în paranteze, nu?:) Păi uite că ceea ce vezi acolo a fost menit să arate diferența dintre tine și un amator (ca să nu apară iarăși ambiguități - te consider opusul a ceea ce am scris între paranteze).
Cât despre copilărie (care ți-ai petrecut-o într-un mediu unde se vorbea limba rusă - nu poate fi ”rusificată”) nu cred că are vreo importanță atunci când pretinzi a avea o activitate profesionistă în acest domeniu și, în același context, comparația cu alții e irelevantă - eu tot știu mai multe în alte Internetului decât mătușa de la țară, acum ce? Cred că ai prins firul;) Iarăși, nu mi-o lua în nume de rău.
O seară bună.

Anonim spunea...

*între

Dragoș Galbur spunea...

Ok, fie.

Viorel spunea...

da Ira Cleniskaia ce plm mea a dus in eroare pe toti , provocari in stiluri comuniste.

Dragoș Galbur spunea...

Nu știu dacă e comunistă, dar probabil și ea a fost dusă în eroare. A furat poza de pe undeva și a postat-o pe fb.

Vlad spunea...

Un articol de nota 10+1. Bravo.

Ирина spunea...

Да вы чего?!Кого я пыталась ввести в заблуждение? Причем здесь коммунисты,политика?
Я опубликовала это фото именно для 85 друзей...фотографию я нашла, прочитав новость: http://www.ridus.ru/news/28612/...фото я не воровала, а просто поделилась им...и тем более не говорила,что я автор и действие происходит на одной из кишиневских улиц...если люди привыкли видеть что-то плохое и ассоциировать это с кишиневом или молдовой, то это их личные проблемы...
P.S.проверяйте информацию и не спешите с выводами

Anonim spunea...

irina a vi proveryali fotografiu i to chto eto ne v cnisinau proishodit? DDDD

Ирина spunea...

Вполне возможно, что местные дорожные рабочие могут воодушевиться увиденным на фото и в кишиневе появится что-то подобное...
Но то, что на фото, опубликованном мной, Волгоградская область город Камышин - это точно!

Anonim spunea...

Romana pls, "ea po ruski reju gheata"

Valeriu spunea...

Bravo Dagos! Si ca sa vezi, Jurnalul a scos stirea :))

Anonim spunea...

si stai sa vezi ca povestea continua.. acum a aparut si varianta drumarii romani.. inca nu a ajuns in presa dar comentariile sunt absolut hilare, dar in acelasi timp demne de mila datorita prostiei pe care o reliefeaza..

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.