Populația Republicii Moldova în 2012 [statistici]

Publicat de Dragoș Galbur la 22 mai 2012

De la o vreme am început să devin tot mai pasionat de statisticile legate de populația Republicii Moldova.  De ce? PENTRU CĂ-MI PASĂ!

În unul dintre articolele mele, ”Moldovenii pe cale de dispariție?!” am prezentat statisticile demografice din Republica Moldova din 1994 până în 2010 preponderent, prin care am atenționat scăderea dramatică a populației dinre Prut și Nistru. 

Acum câteva zile, BNS a prezentat un raport care ne arată cum stau lucrurile la început de 2012, iar ele, cum și era de așteptat, stau rău de tot. Am avut dreptate, moldovenii chiar sunt pe cale de dispariție. Trebuie urgent de unit cu România :)

Câteva totaluri

Numărul populaţiei stabile al Republicii Moldova la 01.01.2012 a constituit 3.559,5 mii persoane, în scădere faţă de aceeaşi dată a anului 2011 cu 0,9 mii. Mai mult de jumătate din populaţia ţării o constituie locuitorii mediului rural – 2.073,8 mii persoane, sau 58,3%. În mediul urban locuiesc 1.485,8 mii persoane, sau 41,7%. Repartizarea populaţiei după sexe se prezintă astfel: 51,9% (1.847,8 mii persoane) – femei şi 48,1% (1.711,7 mii persoane) – bărbaţi.

Structura populaţiei pe grupe mari de vîrstă se caracterizează prin ponderea populaţiei sub vîrsta aptă de muncă de 17,5 la sută, în vîrsta aptă de muncă – 66,6 la sută, peste vîrsta aptă de muncă – 15,9 la sută.

Coeficientul îmbătrînirii populaţiei (numărul persoanelor în vîrstă de 60 ani şi peste, la 100 locuitori) a constituit 14,8. Aproape 15,5% din populaţia rurală a depăşit vîrsta de 60 ani şi peste, în totalul populaţiei feminine rurale ponderea femeilor vîrstnice fiind de 18,4%.

(utilizați instrumentele din bara de sub document pentru a mări sau micșora imaginea)
Structura populaţiei stabile a Republicii Moldova pe sexe şi vîrste la 1 ianuarie 2012

Acuma ce, să scriu că avem nevoie de politici la nivel național prin care să stimulăm cumva creșterea populației? Nonsens. N-are cine, n-ai cu cine și n-ai pentru cine. Disparem, încet, dar sigur. La revedere.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Problema este ca multi refuza la cetatenie moldovenesca si adopteaza alte cetatenii: romana, italiana, canadeza etc. La ce bun ne trebuie pasaportul moldovenesc? Ce sa facem cu el? Ce drepturi avem in tara noastra?

Dragoș Galbur spunea...

faza e că sunt mulți care și-ar dori cetățeni moldovenească doar că procedura e de lungă durată și e foarte anevoioasă și birocratică, de parcă ar fi cetățeni SUA, nu MD.

Bine zici, nu prea ai ce face cu pașaportul MD, decât doar să mergem la vot :(

Alexandru Gujuman spunea...

uite acest lucru ma doare cel mai tare, mai ales doare faptul ca din MD pleaca cei mai buni specialisti, in strainatate fiind foarte intrebati specialistii moldoveni si romani iar la noi unde sa lucrezi..
pacat, se duce de rapa Moldova, daca nu se face nimic pntr. a reantoarce populatia inapoi :(

Anonim spunea...

nu este o noutate ca RM (MD) este o tara de lingoi corupti si necompetenti...cei specialisti in domeniu nu-s gasesc locuri de munca deoarece nu stiu cum a linge a fura si a distruge-sunt un alt geniu de Oameni ... cei care au ramas in functii sunt terorizati deoarece "nacealinici" nu iubesc Specialisti care se pricep mai bine in comporatie cu dobitocii!!! asta e RM -tara fara viitor((((

Igorash Lilia spunea...

se zice drep numai la vot cu pasaportul Md

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.