Vlad Plahotniuc ”Păpușarul”. El chiar există !

Publicat de Dragoș Galbur la 4 mai 2012Din start, cei cu variante de genul ”iată, l-a cumpărat” etc., să se ducă să sugă nasul la morți!

Am fost astăzi la o întâlnire informală cu păpușarul păpușarilor păpușarilor păpușarilor, Vlad Plahotniuc. Sună amuzant, știu, dar hai să vedem dacă într-adevăr așa și este.

A fost prezent întreg nucleul blogosferii moldovenești la offline (în afara de Vlada Ciobanu), special ca mai apoi să nu poate nimeni cotcodăci că Plahiș ne-a cumpărat, așa cum e obișnuit a se presupune în ultimii ani pe la noi.

Măi, acuma serios, eu tare multă lume știu, da multă de tot, și nu doar multă ci și influentă. Nu mă laud sau poate mă, dar am discutat, dialogat cu mulți oameni politici și nu numai, de pe la noi. Pohui de consecințe și concluzii străine, dar cu mâna pe inima mea de zmeu românesc declar - ăsta e cel mai puternic, influent și periculos om cu care am avut vreodată ocazia să interacționez.

Clar că ne-a dezvăluit chestii confindențiale despre familie, afaceri, politică, pe care n-ar fi bărbătesc pur și simplu să le dezvălui, că nu-i etic, însă cu siguranță toți ~30 din cei prezenți au remarcat faptul că Plahotniuc chiar este un patriot. Deci chiar este. Pentru mine orice om care-mi declară mândru și deschis că vorbește limba română și care cunoaște istoria poporului nostru, este un patriot. Poate naiv, dar așa-mi place mie să cred, deci așa și cred.

Acuma partea nu prea bună

Este el patriot, dar mai presus de toate îi e afacerea. Asta-i rău, în viziunea mea, care este sinceră și corectă. Vorba lui singur: ”Niciodată nu amestecați sentimentele cu afacerile sau politica.” Eu ca atare icnesc și mă revolt la asemena vorbe, așa cum am și făcut, în sinea mea, că nu-s în junglă. Sau următoarea vorbă: ”Partidul Democrat tinde exclusiv spre electoratul de stânga.” Da, mă bucur că vine pizdețul PCRM-ului, (dar el chiar vine, cu siguranță) , însă nu mă bucur de faptul că autointitulatul haiduc Plahotniuc strânge neghiobismul antinațional în jurul său fără opțiunea, probabilitatea ori posibilitatea de a-i reeduca. Pe mine, de exemplu asta mă doare. El chiar crede că stânga politică din Moldova are idee de democrație, de socialism, comunism, etc. Un flaut cu gușă, iată ce! Pe când de fapt la noi în Moldova stânga politică o constituie doar bâdla, haholăraia și rusăraia căreia îi tremură buca că o să trebuiască să învețe limba română într-un final. Cu atât mai straniu, cu cât Plahiș afirmă că vorbește româna. Nu-l înțeleg.

Tot eu l-am întrebat pe domnul Plahotniuc de ce totuși a ales să intre în politică, dacă oricum stătea bine în afaceri până în 2007-2008. Parcă m-a convins dânsul, dar nu până la capăt. Eu mereu încerc în ultima perioadă să mă pun în locul persoanelor în care n-am încredere. Eu cred că el câștiga la fel de bine dacă nu se băga în tărâța preferată a porcilor, adica în politică. Dar, ce nu faci pentru imunitatea parlamentară, zic eu. Aici chiar nu m-a convins, pentru că, normal, ori alegi politica, ori afacerile, nicidecum pe ambele. Asta și-i problema Moldovei noastre, avem pe cine vrei în politică, numai politicieni nu.

Familia

La capitolul familie, Ulinici, copii, chestii de genul, chiar aș vrea să spulber orice stereotipuri create. Eu să fi fost în locul lui și să fi avut puterea și rublele pe care le are îi futeam în gât la modul cel mai barbar pe cei care se atingeau de familia mea. Omul a avut mama și bunelul deportați în Siberia, așa că a fost mai mult decât explicit la capitolul anticomunism, asta așa, printre altele. Cât despre copii și familia schimbată în Ulinici în România, păi știți ce, chiar n-ar trebui să ne intereseze. El are copii mici în curtea a mulți dușmani. E clar deci. Când cineva o să aibă atâția bani și dușmani păi și numele lui Voronin o să și-l ia doar să n-aibă probleme. Și-a izolat puștii ca să-i apere, așa cum este normal să procedeze un tată.

Eu aș scrie multe, tare multe, că tare m-a impresionat taina cronică moldovenească pe nume Vlad Plahotniuc. Filat fumează frunze de nuc în fundul grădinii la capitolul proprietatea de viscozitate umană. Care n-a înțeles, la скользкий m-am referit.

Big boss

Am tras cu coada ochiului la o bucățică din staff-ul păpușarului. E cel mai strict șef din toți posibilii. Așa impresie am. Subalternii tremură în fața lui. Tremură de aia că-s bine plătiți și că nu vor să-și piardă posturile.(ori de fapt, cine știe de ce). Plahiș e perfecționist, maxim ambițios și sătul până în gât de sine. E cel mai încrezut în sine și fudul om pe care l-am văzut cândva, dar când mă gândesc că trăim în Moldova, realizez că aceste calități sunt binevenite.

7 aprilie

Dacă e să atingem întâmplător tema fotbalului, Plahiș a dat-o în bară când ne-a zis nouă, celor prezenți, că anume el este cel căruia i se datorează schimbarea politică din 2009. Dacă nu era cine este, îl băteam măr pentru cuvintele ăstea. Eu, blea, cu câcat penal la cur, amenințări cu moartea și cu ordine de exmatriculare la doar 21 de ani, și el să-și asume gloria generației mele? N-am să accept niciodată. Mai ales că era și Elena Zgardan lângă mine, cea care a avut la fel de mult de pătimit în urma lui 2009. Până la urmă Plahiș a înțeles că nu prea a avut dreptate la capitolul dat și parcă a încercat să aplaneze situația. Oricum... cel puțin eu, vorbesc pentru mine, n-am să accept niciodată ca un politician să-și asume, chiar dacă pseudo, dar gloriile așa zisei schimbări în care eu cred. Prea mult s-a suferit.


Am scris prea mult, dar asta din entuziasm, din dorința de a-l face public, știut, pe enigmaticul Vlad Plahotniuc. Clar lucru, cea mai mare greșeală a sa, a fost și este că nu apare niciodată cu replica necesară la acuzele care îi sunt aduse. De exemplu dacă acuma 2 ani îmi povestea Plahotniuc unele nuanțe despre viața sa, astăzi dacă mă întâlneam cu Sergiu Mocanu, pretinsul său inamic, îl făceam praf. (Deși... Mocanu a avut multă dreptate cândva în cele spuse. Astăzi nu prea mai are.)

Până la urmă, în concluzie, Vlad Plahotniuc până într-atât a devenit obișnuit cu diabolizarea-i, încât primește maximă plăcere atunci când este asociat cu răul. Se vede după zâmbet, după ochi, mimică. Eu îs medic și văd. Mai departe, nu știu, chiar nu știu dacă există mai puternic om ca dânsul în țara asta, și faza este că el este în constantă ascensiune, nu se mai oprește, de asta și e periculos. Și în final, Vlad Plahotniuc, dacă n-ați știut, apoi să știți, chiar este Păpușarul despre care s-a vorbit atâta. El chiar controlează tot ce-i mai important în Moldova asta, iar pentru asta merită numai respect. Serios. De ce? Pentru că ”Oamenii proști nu ajung niciodată bogați.” (c) Dragoș Galbur

Eu răspund pentru ceea ce spun și scriu, nu și pentru ceea ce înțeleg alții.

Au mai scris și: 
Ana Cernomaz - Cu ce i-a cumpărat pe bloggeri Plahotniuc?
Nicolae Apostu - off Vladimir Plahotniuc și ce nu vei afla despre offline-ul cu Vlad Plahotniuc
Vitalie Braniște - Plahotniuc există. Cum îi?!
Eugen Luchianiuc - #offPlahotniuc, prime impresii
Valeriu Pașa - (De/Re)Mitizarea lui Vlad Plahotniuc
Alex Cozer - Off-ul lui Plahotniuc… Și o provocare pe care m-aș bucura s-o accepte
Andrei Fornea - Offline cu Plahotniuc: un oligarh care-şi apără businesul
Alexandru Gurdila - Eu, Plahotniuc şi încă vreo 30 de oameni (offline)
Radu Chivriga - Businessmanul Vlad
Alexandru Bordian - Plahotniuc. Patiserie, Petrom, Parlament şi Putere
Dumitru Dimex - Offline cu Plahotniuc
Elena Zgardan - Fost La Club Cu Plahotniuc
Corneliu Gandrabur - Faceți cunoștință cu băiatul de dobă, Vlad Plahotniuc

50 comentarii:

Anonim spunea...

ca a ajuns un om puternic si influent - e de respectat, dar pentru metodele neortodoxe folosite - nu, pentru ca in aceeasi ordine de idei ar merita respectul nostru si talharii, si criminalii, si mafiotii

Dragoș Galbur spunea...

Păi da, nu pot să neg metodele neortodoxe. Chiar nu pot pentru că-mi dau seama că nu poți fi cinstit pentru a atinge asemenea culmi.

Însă... ce nu e demonstrat, nu poate fi acuzat...
Eu sper ca toți cei care au furat cândva țara asta, chiar dacă acuma s-au legalizat, să stea la răcoare.

Anonim spunea...

poate intr-adevar e o persoana de treaba si placuta, dar la fel era si Al Capone in ochii presei, iar in timpul liber comanda asasinate...e ceva cu care o persoana morala n-ar trebui sa poata trai

Anonim spunea...

conceptul "scopul scuza mijloacele" era valabil doar in Italia lui Machiavelli, acum lucrurile ar trebui facute altfel, pentru ca se poate...au ajuns si altii miliardari, dar folosind cai mai legale

Dragoș Galbur spunea...

Ne neg, nu neg. Eu am scris așa cum l-am văzut.
Are draci omu'. Mulți. Dar are și inimă, cu siguranță. Oamenii nesimțiți nu construiesc biserici, case de copii și bătrâni.

Anonim spunea...

si n-as avea nici o problema, doar ca tot parintii nostri sunt calcati in picioare

Anonim spunea...

Nu dau nici doi bani pe patriotismul lui daca copii lui sii creste intr-o alta tara. La fel si Filat si-a trimis copii sa invete in Italia.
Stii sala cu orga a aparut in Chisinau de acea ca prim scretar a PC din Moldova avea o fiica care invata sa cinte la orga si cum orga nu era a trebuit s-o instaleze. Cei de azi au venit, au furat si bine merci.

david spunea...

e puternic si pentru ca stie absolut fiecare amanunt despre fiecare afacere a sa, fara el niciun subordonat nu ia nicio decizie, fie ea cat de mica. doarme cateva ore pe noapte si e "nebun" dupa munca sa, cred ca o face din placere. sper sa miste ceva si impotriva tuturor rusofonilor si comunistilor din tara asta, sa-i trimita unde le-e locul

Anonim spunea...

Criminalii in serie tot sunt destepti, asta nu-i face mai putin criminali.

Dragoș Galbur spunea...

Pentru ultimul anonim.

El și-a dat copilul în Elveția la studii doar cu condiția că după ce absolvește acolo ce se poate de absolvit se întoarce în Moldova. A menționat că nu-și percepe continuitatea decât pe acest pământ.

vitalicus spunea...

Eu stiu una:
Ghimpu mai mult il agreaza pe Ploh, decât pe Filat. Intradevar, fara el nu mai dadeam comunistii jos cat pururea !
Eu cred ca cu asa oameni s-ar putea de facut si Unirea !

Anonim spunea...

Dragos :D Fix ca actualul lider nord coreean Kim Jong-un.
"Zurich: North Korea's young leader Kim Jong-un spent more of his childhood being educated under a pseudonym in Switzerland than originally thought, Swiss newspapers reported on Sunday."
http://www.ndtv.com/article/world/kim-jong-un-spent-nine-years-in-switzerland-papers-200863
Noi sh chiar parem a coreea de nord. In fine, lasa el sa faca treaba sa vedem. Vorbaraie noi deja am auzit multe si ne-am zaibit. Sa vedem lucruri importante sa fie facute, amus blea in alta dictatura, aghe am scapat de una.

Cornel spunea...

eu am citit usor si am fost captivat )) bravo Dragos! macar tu scrie ceva interesant daca tampitii de la ProTV nu arata nimic:)

Dragoș Galbur spunea...

La ce afaceri are în Moldova, și la cum lucreză DNA-ul în România, nu știu dacă mai vrea reîntregirea vechiului regat.

Stefan spunea...

Nu ai cum din pacate sa ajungi undeva sus, daca traiesti intr-o tara din fosta Uniune Sovietica. Aceeasi Romania, Bulgaria, Ukraina si tot ce vrei, in asa tip de sistem, este imposibil sa ajungi la scopurile tale, sa permiti familiei tale un trai decent, fara ca sa devii un idiot (sau cum vreti voi sa il numiti). Problema este ca, majoritatea tinerilor din ziua de azi, daca ar fi la curent cu unele realitati din familiile celor "de bani gata", cum majoritatea ii numesc, ar intelege multe lucruri altfel decit ceea ce este prezentat la Protv (care este unu dintre cele mai timpite canale dupa parerea mea). Tovarase Dragos, mi-a placut articolul, pina la urma parerea ta, este numai a ta, si nimeni nu are dreptul sa ti-o schimbe. Dar nu uita una, acesti oameni, sau hoti, sau banditi cum vreti voi sa ii numiti, cam 99% dintre ei au inceput asa cum tu si eu. Adica intr-o situatie familiala relativ simpla. Putini sunt cei care au ajuns la nivelul lui si sa fie dintr-o familie bogata (din pricina faptului ca traitul in bine, iti inchide unele usi ale experientei pe care o poti acapara cind incepi de la zero). Acesti oameni pina la urma sunt niste nebuni, dar fara acesti nebuni, o societate nu poate niciodata sa evolueze. Ca fura ei, ca omoara etc.. sunt deacord, etic nu este corect, ETIC, dar fara aceste metode neortodoxe pur si simplu nu poti ajunge nicaieri. Daca nu devii tu singur un DRAC, nu poti controla alti DRACI. Acelasi Hitler, sau Stalin, sau Ceausescu, sau Vlad Tepes. Ei sunt vazuti in istoria generala ca niste nebuni, niste hoti, niste DRACI, dar fara ei, multe in societatea si lumea asta nu se schimbau. pina la urma cind traiesti intr-un rau, deabea atunci iti dai seama sa eviti unele greseli pe viitor (cum ar fi sa votezi comunistii). Sunt tare multe de vb la tema asta, prea multe chiar as spune. Dar dat fiind statutul tau, si nivelul de cunostinte despre societatea noastra pe care il ai, opinia ta mi se pare destul de normala si apreciabila.

Cu stima
Stefan

cernomaz spunea...

te-ai mai ales cu vreo doi heiteri Dragoş

Dragoș Galbur spunea...

cu toți 100 cred că m-am ales :)

asta e, cum zicea și Filat la offul trecut, moldovenilor tare le place să plângă.

Anonim spunea...

Dragos, nu vorbi de rau moldovenii, niciodata, sau singur esti un looser, no offence.

Anonim spunea...

Chiestia cu prostii nu devin bogati ce a vrut sa explice? Eu zic ca banditii, hotii, asasinii (chaiar daca destepti si chiar daca se mai strecoara si cate un prost pe aici) tot pot deveni bogati. Nu toti cei destepti pot deveni bogati, mai e nevoie si de alte calitati.

Dragoș Galbur spunea...

Nu-i vorbesc de rău, niciodată, doar de bine și numai de bine. Eu și singur îs moldovean adesea :)

Anonim spunea...

Dragos, asculta vrio 10 ore de Dan Puric, 2-3 carti de Noica si o sa intelegi cine este plahotniuc fara ca sa te mai vezi cu el.
Depune un efort ca sa intelegi cu adevarat cine si cat trage la cantar!

Dragoș Galbur spunea...

Eu tare bine înțeleg cine și ce este ;)

Ion spunea...

Daca tu Dragos chiar crezi ca 7 aprilie a fost ceva spontan,a fost "victoria" tinerilor, ap tu ai dat-o in bara. Schimbarea din 2009 da, se datoreaza d-lui Vlad Plahotniuc ! Pentru ca daca d-ul Marian Lupu raminea la PCRM, nu mai era nici un AIE nimic, iar de Filat si Ghimpu pina azi era sa uitati. Vlad Plahotniuc este un lider incontestabil, este genul de politician modern, nu tremura nimeni in fata lui, dar toti il respecta cind au ocazia sa-l cunoasca.
Cel mai mult ma bucur ca voi toti, bloggeri/bleaggeri care ati fost v-ati convins ca ce se zice de el in presa, cind il face careva "dusmanul" RM , sunt breduri .

Dragoș Galbur spunea...

Griveri, 6 aprilie a fost ceva spontan. De 7 nu zic nimic, n-am fost. Plahotniuc nu are nici-o legătură cu zilele ăstea 2.

Ion spunea...

"griveri" ?

Ion spunea...

Eu ce am zis ca el are ceva cu zilele astea 2 ... n-are el nik, au fost ele, au trecut, si daca nu era el, nu se schimba nimic, Voronin raminea presedinte si PCRM guverna cu care cadea acolo la mina, daca nu singur

miss spunea...

poate sa zica lumea ce o vrea despre acest aricol, personal mi-a placut foarte mult.

Dragoș Galbur spunea...

Ioane, comentează te rog pe site-ul de la PD și nu aici. Aici ori comentezi articolul și nu faci propagandă de partid.

Ion spunea...

eu articolul am comentat, anume acea parte care al articolului care am dorit, mi-a parut mai interesanta... sau poate deam n-am dreptul, treb de la tine ori Luchianiuc sa cer voie ? )))

Dragoș Galbur spunea...

Calmează-te

Ion spunea...

sunt calm :)

Anonim spunea...

Il vad in poza si pe armeanu cu voi.De cind a devenit si el blogger ma rog?

Dragoș Galbur spunea...

Armeanul n-a fost invitat de noi. Nu e blogger și habar nu am cum a ajuns la offline.

PS: Posibil era la datorie ;)

Anonim spunea...

Dragos , multumesc de articol, e o tema interesanta si ai abordato in manera ta, adica simplu si direct)

Anonim spunea...

Bun patriot. A spalat si spala banii clanurilor transnistrene.
Mai bine zis, patriot destept (deci, si bogat). Ca de era patriot prost - murea in '92 pe la Tighina.

Anonim spunea...

Salut, Dragoş! Nu-mi plac vulgarisme/sudalme, dar te iert. Mai sunt şi pe moşia ta privată. :)
Şi ştii de ce? - pentru sinceritate, verticalitate şi devotamentul tău, pentru adevăr, de care mereu dai dovadă. Bravo!

Cu stimă şi respect, Anatol Stan.

Anonim spunea...

Macar ati incercat si voi sa scrieti o boaba de adevar, cat de subiectiva n-ar fi despre Plahotniuc. Va doresc sa aveti aceeasi atitudine fata de toti politicienii.

Anonim spunea...

imi pare ca cea mai mare greseala a lui Plahatniuc din ultimii ani de guvernare a fost aceasta intilnire cu voi bloggerii :D

Dragoș Galbur spunea...

corect ai menționat, îți pare.

Anonim spunea...

Dragos te maninca invidia )) expresii frumoase folosesti vad!! destepti ca tine am mai vazut

Albert spunea...

Ce e val ca valul trece.

Dragoș Galbur spunea...

Îmi place când anonimii vorbesc/scriu despre invidie :)

Anonim spunea...

Cind plahatniuc era in comanda lui voronin si toti se luptau cu comunismul, despre filat credeau tot aceea ce cred acum depre plahatniuc - un barbat adevarat, care va distruge comunismul. Uite ca acum lucrurile stau invers, filat e voronin si plahatniu salvatorul, calaul comunismului.

Paradox moldovenesc, nu mai vedem noi schimbare nici in in viitorii 20 de ani, ca memoria ne este prea scurta, nici macar pentru 4 ani nu ajunge.

Anonim spunea...

o faci pe desteptul Dragos

Dragoș Galbur spunea...

ei dacă zici

Anonim spunea...

Admirati si ridicati in slavi ticalosii, nemernicii si criminalii cu mintea nesanatoasa si veti avea un viitor respectiv. As fi curios sa va aud peste vreo 15 ani, cind o sa aveti raspundere pentru familie si parinti neputincios, si cu ce pasiune veti discuta despre asemenea indivizi care la multi dintre voi va va stilci viitorul. Am spus voi, pentru ca buneilor, parintilor si celor care deja au o virsta sub patruzeci nu prea mai au sperante spre un viitor normal, luind in consideratie politica tilhareasca si criminala a aliantei "Democratice" si imprumuturile de sute de milioane impartite intre gruparile politice, pe care la rindul sau noi vom fi impusi sai intoarcem. Pentru cei ce cred ca societatea se dezvolta datorita unor asemenea indiviz! Acesta este pretul pe care il platim pentru dezvoltare, fiindca se gasesc personalitati fara moralitate, educatie si ceva sfint pe aceasta lume, care indreapta toate mijloacele pentru asi satisface poftele mintii lor nesanatoase. Societatea sa dezvoltat si se va dezvolta datorita pasiunii, dorintei de a crea si a aduce omenirii ceva nou, frumos si folositor.Si printre cei care au contribiut la dezvoltarea Lumii pot fi citati foarte multe personalitati din domeniul culturii, stiintei, economiei, religiei, politicii, si foarte putini din domeniul bussinesului, si nici decum personajul din discutia aceasta. Anume personaj fiindca mai devreme ori mai tirziu istoria isi va spune cuvintul, si va pune totul la locul sau. Dar pina atunci navem decit sa suportam faradelejile comise de actualii guvernanti. Este important sa nu permitem idolizarea unor indivizi, ci sa luam atitudinea corecta fata de astfel de fenomene, si fara rusine si frica sa spunem nu, celor ce ne trateaza ca pe o masa umana si nu ca pe personalitati demne a societatii.

Dragoș Galbur spunea...

Dacă crezi că cineva o să-ți citească romanele, îmi pare rău :)

Artur spunea...

"Dar are și inimă, cu siguranță. Oamenii nesimțiți nu construiesc biserici, case de copii și bătrâni."


Se vede ca prin binoclu, blurat, o lingere de cur aici.

Anonim spunea...

cred că ești as în așa ceva de stai bine să analizezi.

Anonim spunea...

plahotniuc e praf cum a aparut asa si va disparea..

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.