Cum scapi, în Moldova, de pedeapsa penală dacă ești prins beat la volan

Publicat de Dragoș Galbur la 6 octombrie 2012


Într-o țară în care ministrul culturii conduce beat la volan și insultă polițiștii rutieri cum îi vine lui, nu ai sorți de izbândă spre a educa șoferii auto. Îmi pare rău pentru eforturile năprasnice ale noii conduceri a poliției rutiere.

Începem.
Ești prost. Ai băut și ai devenit brusc și mai prost. Urci la volan. Conduci aiurea spre o destinație neclară, posibil acasă, dar posibil în altă parte. Mergi prea repede, poate prea încet, dar ce mai contează? Ai băut, băi! În fine, te oprește Poliția Rutieră, indiferent unde, Bălți, Cahul, Chișinău, Soroca, mai ales în Tiraspol (acolo-i anarhie totală).

Cazuri de eschivare de la răspunderea conform legii sunt mai multe. Luăm câteva, după cazuri, atunci când te oprește Poliția Rutieră, iar tu ești beat la volan, scapi dacă:

1. În caz că ești o autoritate pentru poliția rutieră din localitatea în care ai fost prins beat la volan. Ce fel de autoritate? Te ocupi cu ”aducerea” mașinilor de după hotare în țară și ești cunoscut foarte bun cu cei de la Poliția Rutieră pentru că înregistrezi sau nu știu ce mai faci acolo la ei, pentru ce le și plătești pe parcursul anului, îi hrănești cu alte cuvinte; Ești medic vestit în oraș - ai tratat câțiva agenți rutieri, rude d-ale acestora sau poate chiar pe șeful poliției rutiere din localitate; Ești polițist sau angajat în organele legii - prezinți carnetul MAI și pleci. Polițiștii din aceeași localitate sunt foarte solidari între ei, nu vă uitați ce arată la TV în ultima vreme, e show; Ești om de afaceri știut în oraș - scapi ușor pentru că atunci când polițistul rutier care te-a prins va apela la tine, îi vei face reducere sau îl vei ajuta pe gratis; Ești fecioraș al unui dintre cei enumerați mai sus - scapi printr-un simplu telefon; Ești un nimeni, proaspăt venit de la muncă din Moscova, cu buzunarul plin de bani - 50-100 euro pe loc și ai plecat-o, valabil și pentru Chișinău. Verificat.

2. În caz că ești prins băut la volan conducând într-o localitate străină. Dacă localitatea se află în raionul în care trăiești, atunci scapi la fel profitând de avantajele din punctul 1 ori 50-100 euro pe loc, în dependență de caracterul polițistului care te-a oprit.
În caz că polițistul își face meseria ca atare, îți ia permisul, apoi ți-l scoți prin intermediari, care de obicei la fel sunt polițiști rutieri, în timp de maxim o lună, cu 400-500 euro + achiți o amendă formală pentru condus în stare de ebrietate, fără a primi însă puncte de penalizare. Nu cunosc schema, cunosc însă veridicitatea acesteia.
O amendă pentru condus în stare de ebrietate, schimonosind Articolul 233 Cod contravenţional este de 150 u.c., adica 3000 lei. Foaie verde. În schimb nu ești privat de dreptul de a conduce timp de 3 ani.
În caz că ți se nimerește vreun polițist mai îndrăzneț, care te apucă de ouă serios, iar n-ai mitne și sufli în etilotest, apoi ajungi până la dosar penal, achiți aceeași 400-600 euro la un avocat, care-i împinge la judecător și în final te alegi cu o amendă de maxim 500 u.c.

3. În caz că ești prins băut la volan, în timpul unei operațiuni speciale efectuate de Poliția Rutieră, de exemplu cum ar fi cele din ultima perioadă, din Chișinău și nordul Moldovei, gen ”Nopțile Albe”, ”Bumerang”, ”Semafor bla bla bla...” etc, atunci situația devine mai complicată. Dar și aici scapi dacă ai dorință, cunoscuți și bani.
Cum procedezi?
a) Nu încerca să fugi la acel moment de agenții de circulație (sau det. Fulger) pentru că îți complici și mai mult lucrurile + îți adaugi mai multe infracțiuni de ordin penal, pe lângă faptul că ai fi consumat alcool la volan. Deci te oprești și prezinți actele.
b) Refuză să treci testarea alcoolscopică (suflatul în etilotest), după care vei fi escortat la examenul medical (într-o instituție medicală specializată) în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei sau la recoltarea probelor biologice. Acolo permiți să ți se recolteze sângele.
Apoi sângele este sigilat și trimis obligatoriu la expertiză la Chișinău.
c) Te conformi nonagresiv tuturor normativelor ulterioare impuse de agenții rutieri
d) Faci tot posibilul și imposibilul să nu-ți dezvălui identitatea în fața presei (în caz că e prezentă)
e) Pleci acasă și te culci și nu cauți peripeții.

Toată ”captura” din cadrul acestor operațiuni ajunge la PR Chișinău. Deci ca să știți, v-o spun ca medic, în majoritatea cazurilor, la fel prin intermediari sau buni cunoscuți, ajungi la Instituția în care urmează să se efectueze expertiza sângelui tău, dai bani, iar pachetul sigilat cu sângele care conține alcool dispare și/ori este schimbat. De obicei, deși sună banal, sumele achitate la medicul răspunzător cu procesul variază undeva între 200 și 500 LEI.
După care, prin același intermediar ajungi la PR, unde achiți deja mai mult ca de obicei, că e mai greu acuma de când a venit noul șef PR, Sergiu Diaconu, (așa afirmă colegii săi). Aici dai și până la 1000 euro (habar n-am pentru ce, se mai împart ei acolo cred că). Ca într-un final, + expertiza sângelui, tot frumos, să se dovedească că nu ai fost beat la volan și să achiți între 550 și 650 u.c. (x 20 lei) pentru refuzul efectuării testelor de rigoare.

În cel mai rău caz, când nu ți se primește nici la expertiză, nici la PR să faci careva scheme pentru eschivare, ajungi la judecată, îți iai un avocat, (sunt avocați specializați în domeniu) îl plătești și-i dai suma (mita) care-ți spune el, s-o transmită mai departe la judecător. Scapi oricum. Amenzile formale nu mai contează. Peste 2-3 luni ești din nou la volan, însă dacă ai fost prost, prost ai și rămas. Gândiți-vă și singuri, șoferi cu mașini de 50-100 mii euro prinși băuți prin Chișinău, chiar vă pare că n-au de unde da 700-1000 de euro ca să scape? Să fim serioși. Totul se rezolvă, bani și cunoscuți să fie.

În urma celor prezentate mai sus, concluzia este că, în cazul în care un om în stare de ebrietate este oprit de un polițist rutier, care ulterior solicită efectuarea etilotestului, cea mai bună și logică soluţie este de a refuza testarea. Ca urmare, Poliția Rutieră nu va avea nici o dovadă că șoferul se afla în stare de ebrietate. Singura faptă pentru care va putea fi învinuită persoana va fi refuzul de la testarea alcoolscopică, prevăzută de art. 264/1 al. (3) din Codul Penal. Iar dacă persoana anterior nu a fost trasă la niciun fel de răspundere penală, aceasta are şanse destul de mari să scape doar cu o pedeapsă contravenţională, adica sumele vehiculate mai sus.

Și apropo, tot show-ul pe care l-a făcut Poliția Rutieră, Diaconu, Fulger, Bumerangul împreună cu JurnalTV, la Bălți, cu șoferii ”avtoriteți” prinși băuți la volan, e un show total. La început am crezut și eu în asta, până i-am văzut din nou la volan pe câțiva dintre ”pătimiți”. Iar cu polițiștii, procurorii, securiștii, etc, prinși băuți la volan și arătați în presă știți ce se întâmplă? Nu-i demite nimeni, își depun ei singuri demisia, după care maxim peste câteva luni, când se mai limpezesc apele, revin înapoi în organe, poate deja în altă funcție.

Schemele prezentate de mine mai sus sunt absolut autentice.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Baaay) vezi co sa prinda bine la altii :DDD

Marina spunea...

SUPERB GHID !

Serghei Diaconu spunea...

1. Dl Galbur inainte de a face declaratii despre: "a devenit mai greu, 1000 euro, impart" ar face bine sa se documenteze de reputatia mea si sa vina cu fapte concrete - nume, inregistrari etc..in caz contrar se numeste calomnia si vorbe desarte
2. Da, cca 1/5 din soferi scapa basma curata de la medic si inca 1/3 din cei ramasi pe alte cai (curatati de procurori, judecatori) dar noi in acest sens am prezentat oficial statistica, opinia noastra si am venit cu propuneri de ajustari a cadrului legal.
3. Noi incercam a face schimbarea, insa din pacate multi vin sa critice (nu intotdeauna obiectiv si impartial), dar putin sunt cei care real se implica si ajuta sa schimbam lucrurile spre bine (avem nevoie de implicarea societatii civile, de constientizare a faptului ca doar cu masuri represive nu construiesti o societate normala)

Anonim spunea...

LA BALTI A DOUA ZI TOTI CEI PRINSI BETI LA VOLAN IAM VAZUT CU MASINILE PRIN ORAS-ASTA O FOST PIZDIOJ CEAU ARATAT LA TELEVIZOR

Ion Prodan spunea...

"în Tiraspol (acolo-i anarhie totală)" - adică?

Dragoș Galbur spunea...

Adică achiți pe loc și nu intri în probleme.

Anonim spunea...

1/3+1/5=33+20%=53% deci mai mult de jumatate

Anonim spunea...

P-u domn Diaconu: personal dvs. ați afirmat în biroul personal că nu vă interesează sfaturile celor competenți: aveți ideile ”proprii”, acumulate de sovieticii din birourile vecine, și promovate cu insistență, lipsite de logică, raționament, obiectivitate, cunoștință de cauză, etc.

Munteanu Dumitru spunea...

Reforma dvs in ce constă? Înlocuirea lupilor vechi pe lupi tineri???? Mai bine instalați camere la fiecare pas şi luaţi 10 băieți pricepuți care să sistematize-ze încălcările şi să expedieze pe poştă amenzi! Trebuie de exclus factorul uman!

Anonim spunea...

LA BALTI A DOUA ZI TOTI CEI PRINSI BETI LA VOLAN IAM VAZUT CU MASINILE PRIN ORAS-ASTA O FOST PIZDIOJ CEAU ARATAT LA TELEVIZOR...............................li se elibereaza un tichet deaceea i-ai vazut la volan si cu el poti conduce pina la hotarirea judecatii.

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.