Evgheni Șevciuk propune Bălțiului și Găgăuziei să adere la Transnistria

Publicat de Dragoș Galbur la 2 ianuarie 2013


”Transnistria se va atârna cu respect față de orice decizie a Moldovei, în ceea ce privește politica externă, însă insistă asupra unui respect reciproc din partea Chișinăului față de conducerea de la Tiraspol și față de poporul transnistrean” a declarat Evgheni Șevciuk, liderul separatist din regiunea transnistreană, în cadrul unei conferințe de presă privind totalurile lui 2012.

Șevciuk a mai declarat că clasa politică a așa zisei republici nistrene, cât și fiecare transnistrean, susține intrarea în potențiala Uniune Euroasiatică, noul proiect a lui Putin, menit să refacă vechile hotare ale Uniunii Sovietice.

Fiind întrebat de jurnaliști, dacă Transnistria ar putea să colaboreze cu așa regiuni din Republica Moldova, precum Găgăuzia și Bălți, regiuni în care majoritatea populației își doresc aderarea la Uniunea Euroasiatică, Șevciuk a răspuns zâmbind ironic: ”Lasă-i să adere la Transnistria.” Este de menționat că acest răspuns nu a fost inclus în stenograma oficială a serviciului de presă a liderului separatist.

✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎✎

Părerea mea este că, mai în glumă, mai în serios, cum n-o fi afirmând Șevciuk aceste vorbe, dânsele sunt periculoase din considerentul că ar aprinde spiritele printre populația rusofilă din Bălți și Găgăuzia, iar în mințile bolnăvicioase ale rușilor și găgăuzilor din aceste 2 regiuni, chiar ar putea lua naștere o astfel de idee, de aderare la regiunea transnistreană. Nu degeaba Rusia a insistat asupra deschiderii în 2013 a unui consulat rus la Bălți. Cu siguranță vor deschide pe parcurs și unul la Tiraspol și unul la Comrat. Vorba lui Lăpușneanu: ”Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!

Între timp, autoritățile locale din Bălți, pe 31 decembrie 2012, au felicitat localnicii în limba rusă și au serbat cu alai și artificii revelionul la ora 22.00, deci pe stil rus, (când la noi e 22.00, în Rusia e 00.00), fapt ce denotă indiferența și nesupunerea totală față de guvernarea țării, ca să nu mai vorbesc de lipsa de respect față de bălțenii conștienți și teferi.

Mai jos citiți comentariile unor ruși, referitor la subiectul cu conferința de presă a lui Șevciuk și declarațiile sale despre Bălți și Găgăuzia.

14 comentarii:

Sergiu spunea...

Ăsta abia e începutul. Stai să vezi ce urmează după ce se deschide consulatul rus la Bălți.

Anonim spunea...

condoleante Dragos!!! :(

Dragoș Galbur spunea...

Niciun fel de condoleanțe, nimic nu-i pierdut! E nevoie doar de oameni care ar putea să se implice în soluționarea ”luării razna” a autorităților locale, dar nu-i prea văd.

Anonim spunea...

Jalnica situatie, cand citesc comentariile rusofililor astora ma apuca spaima, "majoritatea este din molodoveni nu din romani", pai ma idotule moldovenii sunt romani, nicidecum nu-s rusi! ati venit in vizita si te faci gospodar in curtea vecinului, ti-am da un pahar de vin da tu "buianisi" cum s-ar spune!

Ana C. spunea...

Ăștia care au comentat acolo, fac pariu că n-au citit nici-o carte la viața lor!

Szasz Sebes Paul spunea...

Delireaza saracul.

Anonim spunea...

Oameni dibili !

Natasha Zgureanu spunea...

Offfff...e mult de spus,si multi sunt de vina.dar trebuie mai intii sa ne uitam la faptele si actiunile noastre,daca acestea nu contrazic vorbelor ce le spunem, si apoi sa mai invinuim conducerea centrala...si multi altii.Si pina nu vii aici sa vezi ce se intimpla,pina nu dai nas in nas cu aceste probleme ,poti sa vorbesti mult si aiurea pe tema asta.Trebuie mai intii noi sa luam atitudine fata de toti "handicapatii" de aici,apoi sa cerem ajutor de la altii..

Pavel Dumbraveanu spunea...

Intradevar, Centrul nici nu realizeaza ce bomba ruseasca poate exploada la Balti. E pentru ca aici, la balti, nu mai functioneaza legile nationale. La Balti sunt elaborate legi care contravin logicii celor nationale si nimeni nu se ingrijoreaza ca maine-poimaine aceste legi le va spori curajul rusilor din Balti sa-si creeze republica lor balteana.

Serghei Petrovschi spunea...

este clar ca rusia foloseste toate parghiile ca sa nu scape Moldova din sfera de influienta (mai ales ca anul acesta trebuie de semnat acordul cu Uniunea Europeana) deci asta este doar inceputul ofensivei rusesti, trebuie pedepsiti toti cei care incalca legea si sfideaza autoritatile R Moldova, nu este cazul sa ajungem in situatia in care gaguzii, rusii sa dicteze politica interna.

Anonim spunea...

separatiştii au luat-o razna cu totul.să mai citească istoria,fiind atât de deştepţi,şi să vadă că ei au fost creaţi în condiţii de incubator şi nu sunt altceva decât nişte marionete în mâinile cuiva de sus.da da,exact marionete.prea îşi bagă nasul ruşii în afacerile Moldovei.Limba MOLDOVENEASCĂ e doar un instrument de rusificare.chiar şi acelaşi google dă acest rezultat,şi mai indică că această limbă nu există,aşadar nici popor moldovenesc nu există.se mândresc că sunt moldoveni,dar de fapt se mândresc cu prostia sa şi spun deschis "sunt ANALFABET!! UITAŢI-VĂ TOŢI LA MINE!!"

Anonim spunea...

mai ofensiv decat obraznicia asta ideplogica mai poate oare fi ceva ?!

Anonim spunea...

Intrați pe http://google.md și acolo veți vedea mai jos așa ceva :

Google.md предлагается на: Moldovenească

Deci afirmă că este Moldovenească,doar nu specifică ca Limba sau Dialect. Pe noi ne-au invățat că existau/există savanți ruși care au demonstrat că Moldoveneasca e doar un Dialect al LIMBII Române.

Radu Românul spunea...

ahahahaha!!!

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.