Cabinetul din umbra lui Șăfu'

Publicat de Dragoș Galbur la 8 martie 2013

Nu-mi place Publika, am scris pe blog, pe facebook, o mulțime de argumente de ce nu mai privesc acest post TV și de ce nu mai am încredere, iar argumentul nr.1, evident, este că aparține lui Vlad Plahotniuc. Deci nu mai poate fi vorba de pluralism de opinie și echidistanță politică în cadrul emisiunilor și știrilor de la PublikaTV.

Ei bine, Publika s-a transformat de ceva timp într-un fel de NIT, doar că a Partidului Democrat, iar tot ce ne mai rămăsese, aparent echidistant, dintre televiziunile de top, moldovenești, a fost JurnalTV. De ce a fost? Pentru că deja nu ma e nici ăsta, de când frații Țopa, proprietarii JTV, s-au aliat cu mafiotul Filat împotriva celuilalt mafiot, Plahotniuc. De ce? Asta deja-i altă istorie.

Pe mine mă interesează ca o instituție mass-media, care pretinde a fi independentă, să reflecte un subiect sau altul, din mai multe puncte de vedere și logic, din diferite tabere antrenate într-un oarecare conflict.

„Cred că acum este momentul ca fiecare dintre noi, cei care simt, să pună umărul cumva să contribuie la îmbunătăţirea situaţiei şi să înlăture răul care ne paşte. Cred că şi această emisiune va avea de spus un cuvânt, fie modest, la schimbarea situaţiei extrem de neplăcute în care ne aflăm” anunța Val Butnaru acum câteva săptămâni.

Pe 7 martie, adica ieri, la JurnalTV, a revenit respectatul jurnalist Val Butnaru, cu emisiunea sa nouă, totodată veche, ”Cabinetul din umbră”. Val Butnaru, din câte știu, plecase de la JTV, ca să lanseze portalul unionist panromânesc, union.md. Din câte îl urmăresc pe acest domn, mereu a avut curajul și inspirația să iasă cu delcarații unioniste sau cu altele critice la adresa comuniștilor. Și ieri, la prima sa emisiune, ce văd? L-a invitat pe Bogdan Țârdea, o mizerie de om, un antiromân declarat, un impostor ce-și duce existența din plicurile primite de la Ambasada Rusiei, de la comuniști și de la Vlad Filat. Înainte de relansarea emisiunii ”Cabinetul din umbră”, Butnaru promitea că emisiunea va veni să fie un fel de mostră de echidistanță, etc. Și ieri ce se întâmplă? Se discută soarta AIE, se discută demiterea Guvernului, iar în studiou sunt prezenți următorii invitați: Iurie Leancă (PLDM), Oazu Nantoi (analist politic, pro-PLDM), Anatol Țăranu (analist politic, pro-PLDM), Victor Stepaniuc (ex-PCRM, cadavru politic) și Bogdan Țârdea (analist politic, pro-PLDM). 

Exact ca și Publika, JurnalTV a devenit, evident, un instrument politic, doar că a altei tabere. Eu când intru pe www.jurnal.md mă înspăimânt, 80% anti Plahotniuc, și 20% pro Filat. Fix așa și pe Publika, Filat nu nimerește în cadru, știri cu titluri insultătoare la adresa PLDM, etc. Ce se întâmplă, oameni buni? Adica na, vedem de fapt ce se întmâplă, dar oare e normal așa? Nu!


Nu eu sunt omul care să învețe un jurnalist experimentat cum să organizeze o emisiune și pe cine să invite, sunt un mucos pe lângă domnul Butnaru, recunosc, însă era normal să fie cineva de la PCRM, PD, PLDM, PL și cineva neafiliat politic. Din păcate, m-a dezamăgit emisiunea de ieri și pot să afirm că s-a compromis din start ”Cabinetul din umbră”, căci orice om cu discernământ, care a privit emisiunea, a înțeles, că umbra de fapt e a lui Șăfu.

Ce NIT, ce Publika, ce Jurnal, deja tot acolo-i. Lor încă le mai pare că-mi pot căpăta simpatia. Dacă scriu ceva împotriva lui Plahotniuc sau Ghimpu, gata, Jurnalul mă preia, dacă scriu ceva împotriva lui Filat, gata, Publika mă preia. N-aș mai scrie nimic, însă am prea multe de spus ca să tac.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Țîrdea, Stepaniuc))) în ce hal a ajuns jurnalul... mda...

Marin Bodrug spunea...

Domnul Butnaru sa explice unde miile de euro acordate pentru proiectul union????!!!!!

Anonim spunea...

Dragos, da' cum altfel sa reziste asa o televiziune? Sa presupunem ca au 150 de angajati cu salariul mediu de 3000 de lei. 450.000 lei. Din publicitate asa bani nu se fac. Ca sa fie echidistanti, cum vrei noi, ei ar trebui sa ramana cu 30 de angajati, adica la nivelul EuroTV de pe timpul lui Budulai.

cristian ghitu spunea...

Eu am urmarit in intregime emisiunea. Vreau sa spun ca atat Tirdea, cat si domnul Taranu au fost rationali. Nu au facut partizanat politic, nici macar unul subtil. Au vorbit cu cifre concrete, care nu erau toate in favoarea lui Filat, sau lucrurilor pe care le face sau le-a facut. Intr-adevar, atmosfera a fost pro-filat, dar explicatia mea este urmatoarea:
indivizi ca Tirdea, chiar si anti-romani, inteleg ce inseamna Rusia, si vor ca lucrurile sa se schimbe. Lumea putina, incepe sa inteleaga ca UE reprezinta schimbarea spre bine. Si cu adevarat, PLDM-ul reprezinta imaginea integrarii europene in Republica Moldova. Probabil datorita faptului ca au oameni potriviti la locul potrivit: Filat si Leanca, care au stabilit legaturi cu oficiali externi.
Si ultima remarca: chiar daca sa presupunem ca JurnalTV este controlat de Filat sau doar il simpatizeaza, nu este oare destul cat are Plahotniuc. Si aici nu vorbesc despre faptul ca il ataca pe Filat. Este groaznic, cat de multe resurse mass-media are in mana. Asta inseamna dezinformare si manipulare, care ne pandeste tot pe noi. Mai mult control din partea societatii civile!

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.