Din 2009 până în 2013, în Moldova, au fost închise 13 școli-internat

Publicat de Dragoș Galbur la 15 martie 2013


Închiderea școlilor din sate, tentative de comasare a spitalelor, închiderea colegiilor specializate, trist, însă închiderea școlilor-internat și a orfelinatelor întrece deja orice limită. Nu înțeleg, ce poate fi în inima unui om care semnează ordinul de închidere a unei școli, fie ea și simplă, fie ea și internat, fie ea și cu 50 de copii, nu contează. 

Din cele mai străvechi timpuri, satul moldovenesc s-a definit prin Biserică și Școală. Odată ce scoți una dintre acestea dintr-un sat, îi semnezi sentința la dispariție.

Deci, din 2009, au fost închise 13 școli-internat și anume:

1) Casa de copii, s. Cupcui, r. Leova;
2) Școala pentru copiii cu devieri de comportament, s. Soloneț, r. Soroca;
3) Școala-internat, s. Albinețul Vechi, r. Fălești;
4) Școala-internat pentru orfani, or. Cahul;
5) Școala-internat, s. Socii Noi, r. Fălești;
6) Școala-internat, s. Sculeni, r. Ungheni;
7) Școala-internat pentru orfani. or. Ungheni;
8) Școala-internat, or. Călărași;
9) Școala-internat, s. Mărculești, r. Florești;
10) Școala-internat, s. Cazanești, r. Telenești;
11) Școala-internat, s. Sărata Nouă, r. Leova;
12) Școala-internat, s. Cupcini, r. Edineț;
13) Școala-internat, s. Napadova, r. Florești.

Astfel, numărul copiilor aflaţi în instituţiile rezidenţiale s-a redus de la circa 11500, la începutul reformei începute de comuniști în 2007, la 4393, în octombrie 2012.

Și ce fac sau ce vor face acești copii? Pe urmă ne mai supărăm atunci când Organizația Mondială a Sănătății elaborează rapoarte precum că moldovenii sunt primii din Europa la consumat alcool și printre primii la fumat. Bine că ăștia de la guvernare au avut grijă să-și trimită odraslele prin Elveții diferite...

3 comentarii:

Anonim spunea...

"Veşnicia s-a născut la sat" (c)

Cu tot respectul faţă de populaţia rurală şi tot ce-nseamnă satele în cultura şi mentalitatea noastră, dar pe an ce trece situaţia devine tot mai deplorabilă. Peticul nostru de pământ dintre Nistru şi Prut, aşa şi nu a mai trecut prin faza de urbanizare. La noi în continuare majoritatea populaţiei trăieşte în localităţi mici şi absolut ineficiente din punct de vedere economic. Dacă nu greşesc la moment, în R.M. sunt peste 1000 de localităţi rurale - LA CE NE TREBUIE TOATE ACESTEA ?! Nu ar fi mai bine să avem 10 oraşe, dar cât decât dezvoltate, la care să se mai adauge în jur de 50-60 de localităţi mici dar integrate într-un singur sistem economic cu celalte 10 oraşe.

În ceea ce priveşte şcolile-internat, eu aş merge pe calea centralizării unor astfel de instituţii. Să zicem, să închizi peste tot internatele acestea, şi să formezi un centru naţional, să zicem undeva prin Nisporeni, unde vor fi toate condiţiile pentru aceşti copii. Poate să fie şi cumva integrat în sistemul de învăţământ - hmmm, ceva de genul Colegiul Militar al Republicii Moldova ;)

Anton T.

Anonim spunea...

Totul în acest stat se face nu pentru cetățenii lui

Burunducul spunea...

Remarcati ca toate aceste scoli internat sunt in satele moldovenesti. La minoritarii rusofoni nu s-a inchis nimic !
La Balti exista doar o scoal-internat in ruseste. Deci copii moldoveni orfani aici sunt rusificati cu forta de Maia Sandu, ministra falnica americanca.
Rusine !

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.