Integrarea Europeană a Republicii Moldova, Trasnistria și WC-urile din fundul grădinii

Publicat de Dragoș Galbur la 21 martie 2013


Sincer, eu sunt și mereu am fost un eurosceptic, din simplu motiv că Uniunea Europeană mi se asociază cu Uniunea Sovietică, din mai multe puncte de vedere. Până la urmă, nu înțeleg, ce-i cu tendința asta prostească a țărilor de a se grămădi în diferite uniuni, care oricum vor avea mai devreme sau mai târziu, un sfârșit. În fine, în contextul în care, cică, majoritatea moldovenilor își doresc țara integrată în UE, părerea mea nu prea mai contează.

Din 2009 încoace, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană a devenit un fel de cauză națională, un vis al unora, dar și o modalitate de a atrage electorat, a altora. Până la urmă crearea AIE a dat de înțeles clar, tuturor, că Republica Moldova alegea calea spre Vest. Da, este evident că s-au făcut și careva apropieri între UE și Moldova, dar, părerea mea, care s-au rezumat doar la nivel de împrumuturi financiare din partea UE, cam atât. Nu văd și nu simt absolut nicio diferența între anul 2006, de exemplu, și 2013, la nivel de infrastructură sau bunăstare a populației. Nimic. Unde mai vezi că numărul moldovenilor plecați după hotare a și crescut.  Singurele lucruri cât de cât vizibile sunt acele schimbări făcute pe banii europenilor, pe care noi, proștii, credem că ni i-au dat pentru ochi frumoși, pe când de fapt, copiii și nepoții noștri vor trebui cândva să-i întoarcă, la moment, 5,77 miliarde $.

Niciodată, dar atenționez, niciodată nu am crezut că ne vom integra în UE, măcar și din simplul motiv că avem nenorocul să fim amplasați geografic la intersecția sferelor de interese dintre Uniunea Europeană și Rusia. În ultimii ani, toată vrăjeala asta cu integrarea europeană, a devenit mai mult un instrument al partidelor politice din Moldova pentru a manipula cetățenii că totul este bine și că țara e pe calea cea dreaptă. Ridicol, dar până și comuniștii au început să vorbească despre valori europene. Totodată, era clar din start, că nici nu poate fi vorba de careva integrare în UE fără a soluționa conflictul transnistrean, iar faptul că în ultimii ani, premierul a mers la Tiraspol, la fotbal, de vreo câteva ori, iar liderul seperatist a venit la Chișinău la concertul lui Julio Iglesias, nu înseamnă absolut nimic, dragii mei. Mai ales că la moment relația Filat - Șevciuc a intrat  într-un impas total. Soluționarea chestiunii transnistrene se poate discuta numai și numai pe axa Berlin-Bruxelles-Moscova. Atât. Nu decide Republica Moldova și nici Tiraspolul, absolut nimic. Chiar dacă mâine liderul separatist decide ca regiunea tranistreană să se supună Chișinăului, n-o poate face, pentru că nu el decide, dar, unde mai vezi că și americanii se bagă cu scutul lor antirachetă în România, fapt, care practic deschide robinetul cu benzină peste scânteile dintre Chișinău și Tiraspol, Berlin și Moscova.

Dintr-o parte, parcă deja suntem sătui de acest conflict transnistrean, parcă am renunța la această regiune, doar să ne integrăm în UE, dar pe din altă parte, nu putem, sunt și acolo moldoveni și plus, pentru ce-au murit în '92 ai noștri acolo? Ca să cedăm pământul rușilor?! E un cerc vicios aici, care, din păcate, are parte de tot ce vrei în afară de soluționare.

Astăzi, în sfârșit, a ieșit și UE-ul cu o poziție clară vis-a-vis de procesul de integrare a Republicii Moldova și mai concret, despre liberalizarea regimului de vize. Comisarul european pentru Extindere și Politică Europeană de vecinătate, Štefan Füle, dar și șeful Delegației UE în Republica Moldova, Dirk Schuebel, au dat de înțeles că Republica Moldova va beneficia de regim liberalizat de vize când va fi soluționat conflictul transnistrean. Cu alte cuvinte - niciodată.

Tot show-ul pe care l-am avut din 2009 încoace, toate vorbele despre regim liberalizat de vize, despre UE, despre prietenia Chișinău-Tiraspol, despre bunăstări și diferite progrese, totul, toate, n-au fost decât un simplu show, iar noi am stat cuminți, am crezut și am așteptat cu sufletul la gură că poate, poate... și am ajuns... nu știu unde.

Și până la urmă, care regim liberalizat de vize? Care integrare europeană, atunci când 2.073.775 de moldoveni din cei 3.559.541 se cacă în fundul grădinii? Să fim serioși.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Cred ca ar trebui sa ocupam aceeasi pozitie in Europa ca si Elvetia sau Norvegia. Dar nu! Moldovanu` vrea titul de membru. Sumbru viitor mai avem daca dorim doar hirtii si adeverinte.

Olga M. spunea...

Norvegia are zăcăminte naturale că dacă le valorifică cumpără mai mult de jumătate de UE cu tot cu merkeli, șperkeli diferiți. Nu ne putem compara până la urmă cu Elveția și Norvegia, nici pe aproape.

Anonim spunea...

Eu doream să spun că ne putem descurca și fără numele de membru al Uniunii, luând ca exemplu țările date. Nici nu trebuie să ne comparăm, pentru că avem și noi valori, bunuri care ar putea să ne asigure bunăstarea.

Anonim spunea...

Trebue sa lucram ,dar nu sa asteptam'MANA" DIN UE sau EVRAZAS.Banii castigati de oamenii nostri in afara tarii sa fie investiti in Moldova.Guvernarea adevarat patriotica sa-i ajute pe oameni in aceasta si sa le garanteze ca n-o sa fie jefuti de stat.Noi insusi doar putem sa ne sculam din genunchi in care stam din 1992.Trebue sa ne intoarcem mandrie omeneasca,mandrie pentru oamenii nostri,meleagul nostru.

Baditsa spunea...

Dragos in Corlateni este un mujik care a construit casa vre-o 10 ani si cind sotia la rugat sa faca WC in casa el ia spus : Ce am construit casa 10 ani ca sa ma kak intrinsa ))))))))

Anonim spunea...

dovada ca u.e.e criminala este ceea ce vedem ca se intampla cu toate tarile care sunt integrate,ei urmaresc sa distruga nu sa construiasca,ei impun reguli care sunt in defavoarea omenirii,pe ei nu-i intereseaza daca mori de foame,ei vorbesc de drepturile oamenilor dar te fac sclav si oricum fac ce vor ei,nu-ti da nimic degeaba,dimpotriva sunt ei cei care cer

Anonim spunea...

Здоров, Драгош.

Вот интересная статья про безработицу в Испании

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B0_%D0%B2_%D0%98%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8

Мне кажется, что бедные страны, вступившие в Евросоюз получат деньги на развитие. Эти деньги поднимут на какое-то время благосостояние в стране. А потом их товары не смогут конкурировать с товарами Германии и других стран северной Европы.
И опять будет падение уровня жизни и безработица.

Грубо говоря, Германия будет давать деньги, чтобы на эти деньги покупали немецкие товары и этим поддерживать немецкую экономику.

http://www.newizv.ru/lenta/2013-03-25/179873-kolumnist-el-pais-sravnil-merkel-s-gitlerom-statja-vyzvala-gnev-chitatelej.html

Anonim spunea...

Еще евросоюзу нужно будет все время расширяться, чтобы получать новые рынки для своей продукции и товаров.

P.S. Только что слышал по радио, что посол Великобритании в Молдове "поддерживает расширение Евросоюза". Это при том, что Великобритания не собирается интегрироваться с Евросоюзом. Они боятся что Брюсель будет диктовать им что делать, боятся потерять независимость.

http://www.golos-ameriki.ru/content/eu-britain/1589586.html

Anonim spunea...

Salut Dragoș,
ai mare dreptate, si eu sunt un eurosceptic. Europa de astazi nu este ceea ce a fost cindva, acum este o uniune perversa, homosexuala, pedofila etc. UE este un proiect a trei puteri: sionisti, eurocrati si finansisti.

Olandezul spunea...

Scuze Dragos, dar te gresesti.

Uniunea Sovietica a fost o 'uniune' condus si dominat de o tara, Rusia. Care a dominat, cucerit si pus legea celalte tarile 'membre' uniunii. Si sa aduca gloria acestei Rusia. Ca tare nu a fost o uniune, dar pur si simplu imperiul rus-socialist.

Uniunea Europeana, vrei sa ma crezi sau nu, este total invers. Este o uniune adevarata pe baza de egalitate relativa intre tarile cu scopul imbunatirii tuturor cetatenilor acestei uniune. De asta si vine problema ca avem acum.

In Uniunea Sovietica o problema ca are acum Uniunea Europeana nu ar fi fost posibil, fiindca taticu de la Moscova decida totul. Dar noi suntem o uniune cu multi membri ca toti au vocea lor in decizile. Si mult ei decid la ei acasa, din asta vine problema intrebarea 'Ce decide Uniunea si ce decid tarile separate?'

Noi avem o valuta acum, ca se numeste Euro. Dar orice tara aparte are politica lui financiara si monetara. Unele tari membri de la sudul Europei de multi ani au aruncat bani a stanga si a dreapta catre cetatenilor lor. Alte tari ca cea de a mea nu a facut asta pentru ca au avut minte in cap si stiau ca la un moment intri in probleme daca faci asa. Si acum cei care de 10 ani au aruncat bani intra in probleme, si fiindca avem o valuta, toti trebuie sa suferam sa-i ajutam pe cei prosti si iresponsabili.

Deci de la sine Uniunea Europeana este ceva bun tuturor. Doar ca fiindca este o democratie si toti au soverenitatea lor si dreptul lor de a vota, este mai greu sa-i tii pe toti pe o linie decat ca a fost in 'uniunea' asta sovietica.

Dragoș Galbur spunea...

Emile, tu ești olandez, eu român, tu ești de acord ca bărbații să se fută în cur pe străzile Amsterdamului, eu, pe ale Chișinăului - nu, și în general tot nu. Tu ești de acord ca în școlile din UE să se excludă termenul de mamă și tată pentru a nu discrimina cuplurile gay, eu nu. Olanda nu a fost niciodată în nicio uniune, pe când noi am fost în URSS și ne e de ajuns.

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.