Aseară a avut loc o tentativă de ocupație a Republicii Moldova

Publicat de Dragoș Galbur la 27 aprilie 2013N-am dormit până la 4 dimineața, urmărind în direct ceea ce se întâmpla la Varnița, unde mai mulți soldați ruși și milițieni transnistrieni au atacat teritoriul Republicii Moldova. Și când zic atacat, știu ce spun. Nu poți să vii pe un pământ care nu-ți aparține, (conform tratatului de pace de la Moscova) în uniforme militare, să iei locuitorii din Varnița la pumni și să-ți instalezi vagoane precum că-ți stabilești un punct de control acolo. Asta se numește ocupație! (Din DEX: OCUPÁȚIE, ocupații, s. f. 1. (Luare temporară în) stăpânire de către forțele armate ale unui stat a unei părți sau a totalității teritoriului unui alt stat; cucerire.Noroc că s-au implicat câțiva membri ai Comisiei Unificate de Control din Partea Republicii Moldova, presa de la Chișinău și noroc și mai mare că s-au mobilizat sătenii din Varnița, care s-au încăierat cu gardiștii transnistrieni și militarii ruși. Tot respectul pentru ei, mai avem BĂRBAȚI în țară!

Chișinăul, în afară de facebook, a tăcut toată noaptea. Nici-o reacție, nimic. Nimeni nu ridica telefonul. Păi dacă era acolo vreo împușcătură al vreunui imprudent, se repeta scenariul din 1992, cu siguranță. Dar cui îi pasă? La Chișinău e luptă mare, pe bani și putere.

Încă odată am înțeles că Moldova poate fi ocupată într-o noapte de către orice armata străină, în cazul nostru, de Armata 14-a, de detașamentele de cazaci și de garda transnistreană. Așa, ușurel, în timp ce lumea doarme, în timp ce Vlazii se bat cap în cap, în timp ce soldații noștri abia adună 100 kg împreună, pe ei, în timp ce nu avem niciun fel de tehnică militară capabilă să facă față unui eventual conflict militar în zonă. Așa ușor, fraților, pentru că noi n-avem cu ce ne apăra țara. Stăm cu fundul gol și mai primim câte un șut în el, ca aseară, de la separatiști și încă ne mai și indignăm. Și nimeni n-o să ne apere, dacă nu noi singuri. Degeaba mai avem Guvern, Parlament și Președinție. Cred că președintele Timofti a dormit strâns noaptea asta, Plahotniuc era la vreun chef pe la Nobil Club, Lupu privea serialul ”Lacrimi de iubire”, iar Filat făcea furori pe la amante.


70 comentarii:

Anonim spunea...

Dragos, gaseste pe undeva te rog traratul de la Moscova in intregime in referire la trsansnistria. Si posteazal pe Facebook. - R F

Dragoș Galbur spunea...

Am căutat, dar nu cred că e public documentul. Un asemenea act are mai mult un caracter secret.

radu spunea...

Informatii de la cei cu acces la borcanul cu bomboane...
Se vehiculeaza un accord secret intre Rusia si Germania care prevede o intelegere de interes geo-strategic intre cele doua puteri. Rusia va renunta la interesul cu privire la gazele Norvegiei, iar Germania va garanta accesul strategic al Rusiei in spatiul Moldovean, fapt ce va permite Rusiei un raspuns militar cu privire la scutul anti racheta american instalat pe teritoriul Romaniei, si crearea unui zone "tampon" intre UE si Rusia. Rusia nici azi nu doarme linistita ci a mostenit cosmarurile lui Stalin, acelea care il chinuia ca Mama Rusia va fi invadata. Frati moldoveni, imi pare rau sa va spun dar ca si consultant politic as putea prezuma urmatoarele: Situatia in ca a aruncat alianta AIE tara nu face altceva decat sa confirme cele afirmate mai sus (zvonuri pe surse)iar Moldova si -a pierdut sansa la libera circulatie in spatiul european pt cel putin 5 ani. Iar daca situatia politica se va afirma in favoarea rusiei si partidul comunistilor va ajunge din nou la putere, orice negociere intre democratia europeana si un stat comunist va fi IMEDIAT oprita, si precum efectului de bulgare rostogolit, Moldova se va avanta cu toata viteze spre izolare, saracie, si primitivism politic. Daca va iubiti tara, luptati ptr ea, si luatii de "oua" pe mascaricii ce o conduc, dupa modelul facut de romani cu Ceausescu. Va stau oricand la dispozitie cu alte comentarii.
Cu respect
Radu

Anonim spunea...

Nu pot să înțeleg ce are Lupu, Plahotniuc și Filat din toate astea, nu mai dețin funcțiile. Trebuia să mai adaugi Ghimpu la discotecă și Voronin la saună cu Roșca și Diacov.

Dragoș Galbur spunea...

Ghimpu la băi subacvale.

Anonim spunea...

bine spus Dragos, bravo :)suntem un popor mediocru, lenes, mentalitate proasta :) cu furcile la protest ! REVOLUTIE!

Anonim spunea...

ne meritam soarta...suntem un popor de prosti.ce am votat acea avem.lasa dragos ca si tu erai "frate" cu filat si acum "fratele" tau ne-a tras in ...pe toti.urasc comunistii dar tare as vrea sa se intoarca vre-o citi-va ani din nou sa-i vad pe filat , plahotniuc, lupu, lucinschi, ghimpu,vicol, salaru, si alti asa zisi democrati ...la puscarie!!!!!ei ne-au distrus visul european.

Dragoș Galbur spunea...

Păi iată, eu despre asta și scriu în ultimele mele postări pe blog, că Filat e o mizerie care trebuiește fugărită din politică și chiar din țara asta, iar lumea deja zice că mă plătește Plahotniuc că scriu împotriva lui Filat. Când scriu împotriva lui Plahotniuc și Ghimpu, aceeași lume zice că Filat mă plătește. Iar eu tot stau cu minus pe cont la telefon. Moldoveni, ce să mai zic.

Valentin Valentyn spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Valentin Valentyn spunea...

Puţin, dar foarte foarte puţin a lipsit să se deschidă focul. Mă şi mir că separatiştii nu s-au folosit de acest moment ca să se lase cu victime.
Cât ţine de ocupaţie şi aflare ilegală, ei Dragoş sunt ocupanţi şi în partea stângă a Nistrului şi staţionează legal şi acolo, deoarece şi acel teritoriu de iure este al RM. Ei nu au ocupat doar aseară pământ străin cum ai menţionat tu mai sus

Dragoș Galbur spunea...

Legal?! Poate ilegal.

Anonim spunea...

“Convenţie cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat

din zona nistreană a Republicii Moldova

(21 iulie 1992)

Republica Moldova şi Federaţia Rusă,

năzuind spre încetarea totală şi cît mai grabnică a focului şi spre reglementarea conflictului armat din raioanele nistrene prin mijloace paşnice;

reafirmîndu-şi ataşamentul faţă de principiile Statutului ONU şi Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa;

salutînd înţelegerea de principiu realizată la 3 iulie 1992 între Preşedintele Republicii Moldova şi Preşedintele Federa­ţiei Ruse, au convenit următoarele:

Anonim spunea...

Articolul l

1. Din momentul semnării Convenţiei, părţile în conflict îşi asumă angajamentul de a întreprinde toate măsurile necesare pentru încetarea totală a focului, precum şi a oricăror acţiuni armate, una împotriva celeilalte.

2. Odată cu încetarea focului, părţile în conflict procedează la retragerea unităţilor Forţelor lor armate şi a celorlalte for­maţiuni, a tehnicii de luptă şi armamentului, urmînd să încheie acest proces în decurs de şapte zile. Scopul unei asemenea dezangajări este crearea unei zone de securitate între părţile, în conflict. Coordonatele concrete ale zonei vor fi stabilite printr-un protocol special al părţilor angajate în realizarea prezentei Convenţii.

Anonim spunea...

Articolul 2

1. În scopul asigurării controlului asupra realizării măsuri­lor prevăzute în articolul l, precum şi al asigurării regimului de securitate în zona menţionată, se instituie o Comisie de control unificată, formată din reprezentanţi ai celor trei părţi angajate în reglementare. Comisia foloseşte în activitatea sa grupuri de observatori militari create în concordanţă cu toate înţelegerile anterioare, inclusiv cvadripartite. Comisia de control procedează la îndeplinirea sarcinilor ce-i incumbă conform prezentei Convenţii, în termen de şapte zile din momentul semnării Convenţiei.

2. Fiecare din părţile angajate în activitatea Comisiei îşi numeşte reprezentanţii în componenţa acesteia. Locul de re­şedinţă al Comisiei de control este oraşul Bender.

3. În scopul realizării măsurilor sus-menţionate, Comisiei de control i se afectează contingente militare create pe bază de voluntariat şi reprezentînd părţile angajate în îndeplinirea prezentei convenţii. Amplasarea acestor contingente şi folosi­rea lor pentru asigurarea regimului de încetare a focului şi a Securităţii în zona de conflict se înfăptuiesc în conformitate cu deciziile Comisiei de control, pe baza de consens. Componenţa numerică, statutul, condiţiile de introducere în zona de conflict şi de retragere a contingentelor militare se stabilesc printr-un protocol separat.

4. în cazul nerespectării condiţiilor prezentei Convenţii, Co­misia de control cercetează împrejurările în care s-au produs încălcările şi ia de urgenţă măsurile cuvenite pentru restabilirea păcii şi ordinii de drept, precum şi pentru neadmiterea unor asemenea încălcări pe viitor.

5. Activitatea Comisiei de control şi a Forţelor afectate aces­teia este finanţată de toate părţile, pe bază de cote.

Anonim spunea...

Articolul 3

Oraşul Bender, ca loc de reşedinţă a Comisiei de control — şi avîndu-se în vedere complexitatea deosebită a situaţiei – este declarat zonă cu regim sporit de securitate, care se asigură de către contingentele militare ale părţilor angajate în realizarea prezentei Convenţii.

Comisia de control asigură menţinerea ordinii de drept în or. Bender în interacţiune cu subunităţile de poliţie şi de mili­ţie, acestea avînd efective limitate.

Activitatea economico-administrativă este asigurată în Ben­der de către organele existente de autoadministrare din oraş, iar în caz de necesitate – împreună cu Comisia de control.

Articolul 4

Unităţile Armatei a 14-a a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, dislocate în Republica Moldova, vor respecta cu stricteţe neutralitatea. Cele două părţi în conflict îşi asumă obligaţia de a respecta neutralitatea şi de a se abţine de la orice acţiuni ilicite faţă de patrimoniul militar, faţă de militarii acestei ar­mate şi membrii familiilor lor.

Problemele privind statutul armatei, procedura şi termenele retragerii ei pe etape vor fi soluţionate în cadrul tratativelor dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova.

Anonim spunea...

Articolul 5

1. Părţile în conflict consideră inadmisibilă aplicarea ori­căror sancţiuni sau blocade, în acest context, vor fi înlăturate imediat orice obstacole din calea circulaţiei mărfurilor, servi­ciilor şi oamenilor, vor fi luate măsurile cuvenite în vederea anulării stării de urgenţă pe teritoriul Republicii Moldova.

2. Părţile în conflict vor proceda imediat la negocieri în ve­derea reglementării problemelor legate de revenirea refugiaţi­lor la locurile de baştină, acordarea de ajutor populaţiei din raioanele care au avut de suferit şi refacerea obiectivelor economice şi a caselor de locuit. Federaţia Rusă va acorda spri­jinul necesar în acest sens.

3. Părţile în conflict vor întreprinde toate măsurile pentru accesul neîngrădit al ajutoarelor umanitare internaţionale în zona de reglementare.

Articolul 6

Pentru difuzarea informaţiei obiective despre situaţia din zona de reglementare, părţile creează pe lingă Comisia de control un centru de presă comun.

Articolul 7

Părţile pornesc de la premisa că măsurile prevăzute în pre­zenta Convenţie constituie o importantă parte componentă a procesului de reglementare a conflictului prin mijloace paşni­ce, politice.

Anonim spunea...

Articolul 8

Prezenta Convenţie intră în vigoare din momentul semnării.

Acţiunea prezentei Convenţii este suspendată prin acordul comun al părţilor sau în cazul în care una din părţile contrac­tante o denunţă, fapt care implică încetarea activităţii Comisiei de control şi a contingentelor militare afectate acesteia.

Perfectat la Moscova în data de 21 iulie 1992.

Pentru Republica Moldova MIRCEA SNEGUR

Pentru Federaţia Rusă BORIS ELŢIN

Dragoș Galbur spunea...

Super! Mulțumesc mult!

bratuio spunea...

De ziua tricolorului nostru Romanesc, ii doresc lui Sevciuc 'vghenii un glonte in cap!

Anonim spunea...

idem ca BRATUIO,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Dragoș Galbur spunea...

Primarul localității Varnița, Alexandr Nichitenco, spune că atitudinea sătenilor față de posturile instalate de administrația separatistă a fost una cât se poate de firească. „Nu e pentru prima dată când locuitorii satului Varniţa opun rezistenţă şi luptă pentru drepturile lor. Sătenii au înţeles că dacă nu scot acele posturi acum, ele vor rămâne acolo pentru totdeauna”, a menţionat primarul pentru Moldova.ORG.

Totodată, Alexandr Nichitenco s-a arătat dezămăgit de reacţia întârziată a autorităţilor de la Chişinău. „Evident că am aşteptat noaptea trecută mai multă implicare din partea autorităţilor de la Chişinău. Când am văzut că au venit şi membrii Comisiei Unificate de Control am mai prins la curaj, dar sătenii aşteptau mai mult”, spune primarul.

De asemenea, primarul de Varniţa a declarat că pericolul încă nu a dispărut. „Oamenii încă se tem că aceste posturi vor reveni, în această situaţie sunt de peste 20 de ani”, adaugă Nichitenco.

kart spunea...

se pare ca anumite lucruri incep sa se lege

http://deschide.md/moscova-va-sarbatori-cu-fast-victoria-de-9-mai-in-pman/

Hoza Rares, Apostu Victor spunea...

Ha ha ha ... Articolul I aliniatul 2: "Odată cu încetarea focului, părţile în conflict procedează la retragerea unităţilor Forţelor lor armate şi a celorlalte for­maţiuni, a tehnicii de luptă şi armamentului..." . Adica sa`ti iei armata nationala din tara ta si s`o duci unde ? Iar restul e can-can ...

Anonim spunea...

rusia este o natie murdara si inapoiata,acaparatoare si dementa. si asta o spun fara nici o umbra de nerespect. doar o concluzie trasa din istoria ei.

Bîliș Ion-Iustin spunea...

Respect pentru sătenii din Varnița!

Anonim spunea...

al nostru popor este prins de tv si de aparitiile in mall-uri.din inima suntem tradati si din pacate rar oameni ca voi.respect celor putini ramasi patrioti.

Cine suntem? spunea...

din pacate Rep. Moldova nu are petrol, ca altfel ar fi fost aparati de USA si poate erau deja in UE.

Anonim spunea...

Un popor care nu-si cunoaste istoria este ca un copil care nu-si cunoaste mama .Si cine nu are memoria activa risca sa repete greselile. Ce se intimpla in transnistria si rep. Moldova se intimpla si cu ajutorul tradatorilor din moldova care slujesc moscova .De multe ori ma intreb cum e posibil sa ii slujesti pe cei care te-au:ucis schingiuit,deportat ,batjocorit parintii si neamul.Oare nu sfideaza orice logica?

Anonim spunea...

Respect din Romania pentru voi ce ati postat aici!

Anonim spunea...

MOARTE RUSNACILOR.FORTA ROMANI DE PRETUTINDENI

Anonim spunea...

Sătenii din Varnița merită a fi ridicați la rang de exemplu, demn de urmat, pentru restul reprezentaților națiunii!..

Anonim spunea...

NU PUTEAM NICI CUM SA NE SPALAM MINILE DE PORCII ESTEA RUSI

Anonim spunea...

Avem nevoie de politicieni care sà iubeascà Neamul, Tzara, nu puterea, banul si màrirea... Avem nevoie de o coloanà vertebralà nescoliozatà de mancurtism. Avem necesitate urgentà sà fim un popor. Destul sà mai màncàm din treuca promisiunilor electorale...Bravo destoinicilor frati din Varnita. Fàrà arme, dar cu sufletul inarmat, ati demonstrat coeziune. IAR UNIREA SPORESTE FORTA!

Anonim spunea...

respect din Bucuresti pentru locuitorii localității Varnița !!!

Anonim spunea...

Dragoş, în loc de articole înflăcărate mai bine ai face catedra militară măcar, ca să ai şi tu un pic de cunoştinţe de strategie militară ;)

Dragoș Galbur spunea...

Eu am făcut-o când eram la facultate încă.

Anonim spunea...

Brâncuşi: ”V-am lăsat săraci şi proşti, v-am găsit şi mai săraci şi proşti”.
In concluzie, cu toata energia asta consumata dam-pulea, cand o sa inceapa si soldatul rus sa gandeasca pe fata pamantului ? Sa revina si el la caracterul uman?

Anastasia Popescu spunea...

O să ne trezim într-o dimineață ca parte componentă a Federației Ruse. Pentru că pe politicieni îi doare-n fund de problemele statului, pentru că ei au de „reglat conturi”, pentru că în țară e anarhie.
Imaginați-vă reacția S.U.A. la așa o încercare de instalare a punctelor vamale...
Noi de ce dormim??? Noi de ce nu reacționăm???
Cine vrea să ne ocupe, să vină!!! Acum e ofertă de Paști, e mai ușor ca niciodată!

Anonim spunea...

http://www.operationspaix.net/DATA/DOCUMENT/1651~v~Accord_de_cessez_le_feu_entre_la_Transnistrie_et_la_Moldavie_du_21_juillet_1992_-_document_en_russe_anglais_roumain.pdf

http://www.peacekeeper.ru/ru/?module=pages&action=view&id=89

http://www.geneva-academy.ch/RULAC/Peace_treaties.php?id_state=147

https://www.google.fr/search?client=ubuntu&channel=fs&q=Соглашения+о+принципах+мирного+урегулирования+конфликта

Anonim spunea...

De ce in RM nu se vorbeste deschis despre amenintarea ce vine din partea asa-zisei Transnistrii si a fortelor Armate ale Rusiei care ocupa Raioanele de Est ale RM? Cetatenilor RM li se induce o impresie falsa de parca conflictul ar fi rezolvat. Este falsa aceasta impresie si foarte periculoasa; conflictul e doar inghetat si poate fi foarte usor "dezghetat". In astfel de situatie Moldova ar fi prinsa cu garda jos! (Dupa cum corect ai observat, Dragos)
De ce Moldova nu se pregateste de lupta? O pregatire care ar avea loc in mod continuu si constient, informand/antrenand intreaga populatie? Dupa modelul cum alte state o practica; de ex. Israel (tara cu dimensiuni si populatie asemanatoare, mai bogata, ce-i drept). La noi in schimb conducerea noastra si Rusia ne tot povestesc despre asa-zisa "prietenie" multiseculara dintre popoarele "moldovenesc" (ei evita etnonimul de român) si rus. Acest "prieten" niciodata nu si-a recunoscut crimele odioase asupra populatiei Moldovei, ocupatia, deportarile, deznationalizarea, razboiul de pe Nistru etc.
Acest "prieten" este o adevarata amenintare, pentru care noi nu suntem pregatiti.

Anonim spunea...

fratiorii nostrii basarabeni.in 1991 se pare ca Ion Iliescu i-a propus lui mircea snegur sa se uneasca Romania cu fosta rss moldoveneasca,devenita atunci asa zisul surogat republika moldova.snegur care era un rusofil sovietic nu a acceptat,normal pt ca nu ii dadea voie kgb-ul si mareata uniune transformata in csi.daca ne uneam atunci,nu se mai intampla nici razboiul din 1992 nici multiplele mizerii cu transnistria care se perpetueaza de 22 de ani.la stanga nistrului.Romania s-a scos cat de cat cu nato si UE.voii basarabia a-ti ramas in zona gri. in Romania situatia economica nu este f.buna nici macar buna ,dar sunt sanse mari sa se imbunatateasca,chiar daca acum UE trece prin cea mai mare criza economica a ei.noi romanii am vrea sa ne unim cu voi cu basarabia,dar dragoste cu sila nu se poate.pana nu veti recunoaste clar si raspicat ca sunteti ROMANI si nu moldovani,pana nu veti elimina mentalitatea sovietica si limbajul rusesc din viata voastra cotidiana veti ramane mereu bataia de joc a rusiei.noi rusificati nu va vrem.situatia e clara:vreti protectia nato si ue prin unire cu Romania,iesiti in numar coplesitor pe strazile marilor orase din basarabia si cereti:UNIREA CU ROMANIA.asa zisa voastra independenta e o iluzie desarta.tot sub cizma moscokovei sunteti.nu numai potolu si bautura conteaza sa fie asigurate asa cu vi le asigura urss ci si mandria nationala.e drept ca atunci cand erati in fosta urss lumea va privea cu teama iar acum nu da 2 bani pe voi.dar daca a-ti fi fost in UE...era altceva,chiar si ca ROMANI.pt ca nu degeaba cereti pasapoarte romanesti,nu ca v-ar pasa de Romania ci ca sa va faceti trebsoara si sa o tuliti in Europa de vest...

Anonim spunea...

Cine v-a furat vis european? Rusia?? :D :D sau Plaha, Ghimpu si Filat? de la inceput era clar ca e doar o iluzie pentru prosti..

Anonim spunea...

Asculta, ma, Anonim de doi lei care esti tu tare in High Politics... nu-i vrei pe "moldovani" deoarece vorbesc ruseste? Unde era glasul tau de anaflfabet (ati se scrie legat) cand mureau "moldovanii" la inceputul anilor 90??? Nu tin minte ca noi, astia europenii de romani, sa fi spus ceva in timpul razboiului si nici cand rusii ne-au impartit tarisoara dupa al doilea razboi mondial. Dar ce, romanii vor unirea? Ii doar in cot de pierderea teritoriilor si de reintregirea tarii noastre. Tragediile romanilor de peste prut si de mai jos de Dunare raman fara ecou in Romania si asta pentru ca nu ei, "moldovanii" au ceva gresit la cap, ci pentru ca ai nostri politicieni sunt niste mafioti incepand din 89 si pentru ca populatia Romaniei si-a pierdut orice valoare morala. Iliescu a vrut unirea? Iliescu este un mare criminal sovietic ce vroia trupe rusesti la revolutie! A intretinut un razboi fals in 92. Putea sa intre in Moldova inca din 1990, cine putea opri tavalugul? Eu ii vreau asa, rusificati, vorbind moldoveneste... pupa-le-as eu talpile lor de frati!

Anonim spunea...

Din cate au scris, si ne-au parvenit noua, stim ca conducerile tarilor, nu in toate cazurile le-au pasat de ce se intampla cu tara si cetatenii pe care-i "pastoresc ". Ei in mai toate cazurile se preocupa cu ce se aleg dupa incetarea mandatului de parlamentar sau sef de Stat. Tara au aparat-o intotdeauna poporul, oamenii simpli cu dragoste de tara, familie, copii si limba materna. Lasii. si cei care la primejdie se ascund sub fusta femeii, sau sub pat, pe ei nu se bazeaza tara. Tara si glia s-a aparat intotdeauna si cu jertfele patriotilor curajosi. Cinste celor romani, sau ce or mai fi fost ca s-au impotrivit cu barbatie impotriva celopr care cu scopuri "pasnice" cauta sa cucereasca pas cu pas, metru cu metru, localitate cu localitate pamantul nostru, mostenit de la Decebal si Stefan cel Mare. Sa fim barbati frati romani !

Anonim spunea...

LIMBA PE CARE O VORBESC SE NUMESTE LIMBA ROMANA !!! CINE E STAPAN PE CASA MEA ??? CINE E STAPAN PE NEVASTA MEA ??? CINE E STAPAN PE "TARA" MEA ??? LA MINE ACASA !!!

Anonim spunea...

Moldova in curand nu va scapa de rusii din ea si de rusizme, Dle Anonim-sustinator al politicii lui Iliescu, asa cum nici Romania nu va scapa de tzigani. Daca ar fi sa facem un sondaj de opinie pe ambele teritorii, cum crezi ca ar arata rezultatul intrebarii "vrem sau nu unirea celor doua state"? De unde-ti veni ideea ca romanii isi doresc Unirea cu "moldovanii"? De la Ion Iliescu? Legat de pasapoarte romanesti, care-i "deranjul" tau? cetatenii romani nu tot un interes personal au cand se gandesc la UE si la fondurile UE?! "Moldovanii" de rand isi iau pasapoartele romanesti nu ca sa-si "faca trebusoara si s-o tuleasca in Europa de Vest", ci ca o posibilitate de a putea schimba ceva pe plan personal si ca o speranta intr-un alt viitor, iar autoritatile romane dau cetatenii cu scopul de a romaniza populatia si de a realiza intr-un viitor unificarea romanilor de pretutindeni. Crezi ca noua nu ne pasa de ceea ce se intampla in Romania? Atunci de ce crezi ca noi-"moldovanii" cu pasapoarte romanesti mergem la vot pentru Romania?! Daca nu ne-ar pasa de Romania si de Moldova, de cine altcineva ne-ar pasa? Cati romani urmaresc stirile si din R.Moldova, sau se implica in vreun anumit mod in acest teritoriu? E un numar considerabil, dar numarul "moldovanilor" care fac acest lucru in legatura cu Romania il depaseste cu mult. Nu "moldovanii" isi trimit copii la scoala in Romania, chiar daca scolile din RM sunt la fel de bune? Asta oare nu e dovada ca noi- "moldovanii" vrem sa facem parte din viata voastra?
Apreciez ce au facut locuitorii localitatii Varnita- asta este exemplul oamenilor carora le pasa. Daca am fi toti la fel de curajosi, poate vom schimba ceva.

Anonim spunea...

bai prostilor pe mine nu ma inntereseaza cine si cind vrea sa isi stiarga curul de moldova, nu sinteti in stare sa tineti o palma de tara, in miini, si nici sa votati presedinte demn de conducere, unul dupa altul fura, aduce narcotice cu avionul noaptea in tara sau nu mai stiu eu cu ce fel de prostii se ocupa, cu rusii impreuna. trezitiva baiiiiiiiii un om simplu de le tara sail votati sa fie presedinte si demn de a condice 2 metri patrati de tara. macar ghine ca am plecat din tara la 17 ani si nu am votat inca nici un gandon folosit pe acolo, si stiti ceva eu aici o sa maninc piine, pe paminturi straine voi???? si daca vii pasa de voldova dati foc la presidentie si la prostii din inauntru inca o data ca sa erda de vii ca sioarisii, ca cun o mai facut o data, si de interzis limba rusa ca limba legitima de stat, cine vrea sa se adreseze la bre-un om moldovan sa invete moldoveneasca si me urma sa se faca mare si tare pe pamintul nostru......... trezitivaaaaaaaaaa

Anonim spunea...

Fratilor,luati aminte ce a facut Germania de West cu Germania de Est! Sau unit ne conditionat la cererea celor din est si acum unde sunt. Noi de aici nu mai putem face mare lucru decat sa acceptam cererea voastra de unire de neam si limba,iara UE sigur nu se va inpotrivi.Tineti minte vom deveni o tara in uniune mult mai mare si mai inportanta.Oare ce va vi Moldovani in UE peste 50 de ani? Nimeni! Dar pana atunci oare ce se va alege de ei???

Dan spunea...

Ma mira faptul ca avem multi comentatori si blogeri insa sa iasa lumea in PMAN sa protesteze sa iasa tara intreaga la protest nimic,pe toti ii doare in cot de pamint,cultura,limba si istorie toti se ghindesc numai la bani!eu personal in caz de conflict militar a doua zi imi bag piciorul in Italia si vin acasa alaturi de frati!

Anonim spunea...

ce tot voribiti oameni buni de condus tara...Moldova...cand ei sunt sub piciorul rusiei, nu pot sa comenteze ca ii bombardeaza imediat...respect de la Bucuresti pentru localnici din Varnita!!! daca am proceda toti asa, atunci am fi uniti! dar nu se vrea, aia e problema...nu cu Moldova trebuie tratat ci cu rusia si ue (sua)...

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=uVTdrVIGQ6s

Anonim spunea...

Și acum mă întreb pentru ce a mai luptat tatăl meu în 91-92!?

Anonim spunea...

Liviu Mihaiu de la Radio Guerilla Bucuresti a promovat acest articol.

Victor spunea...

Anonim: ”fratiorii nostrii basarabeni.in 1991 se pare ca Ion Iliescu i-a propus lui mircea snegur sa se uneasca Romania cu fosta rss moldoveneasca,devenita atunci asa zisul surogat republika moldova.snegur care era un rusofil sovietic nu a acceptat,normal pt ca nu ii dadea voie kgb-ul si mareata uniune transformata in csi.”

Dragă anonim, autorul comentariului de mai sus. În 1991, primul premier al RM Mircea Druc a cerut la podul de flori omologului său de la București Petre Roman să vorbească cu Iliescu și să înfăptuiască re-unirea celor două state românești. Mircea Druc fiind un Român cu majusculă și un unionist. Iliescu fiind încă un comunist, încă aservit Moscovei și el, nu a dorit nici să audă de unire. Cum își dorea conducerea de la București, dacă ei primii au recunoscut independența Republica Moldova? Din păcate am fost trădați iarăși de conducerea de la București mancurtizată :(
Dragi români din RO, implicați-vă mai mult în asta, dacă vă doriți într-adevăr o Românie Mare și o reîntregire a neamului românesc. Nu dormiți, treziți-vă!

Alex spunea...

Vorbim de Unire, da' avem această aşa-zisă Transnistrie, un spin în coasta Moldovei, autonomie la ţiganii de găgăuzi şamd.
Rep. Moldova sr trebui să aibă mai întâi un om cu coaie în frunte, nu doar curve vândute la ruşi.
Să vorbească franc cu Putin de Transnistria, să trimită Armata în Găgăuzia, să le anuleze orice autonomie, Srebreniţa să facă cu ţiganii de găgăuzi dacă e nevoie.
Apoi vorbim de Unire, căci de aici, de la politicienii români slugi ale Uniunii, nicio şansă de ajutor, ei doar se dau mari patrioţi. Atât!
V-o spune cineva care trăieşte în mijlocul neprietenilor deşi administrativ aicia e ROmânia, dar în realitate ne sufocă ungurii.

Anonim spunea...

Frati Romani,parerea mea personala a unui roman de 34 ani din GALATI-ROMANIA,ar trebui ca armata romana sa treaca linia de demarcatie PRUT si impreuna cu fortele romane din aceasta mica bucata de pamant romanesc sa treaca la o contra ofensiva peste linia de demarcatie revizionist-extremista rusa Nistru si sa zdrobeasca armata terorista ruso-transnistreana...

Anonim spunea...

Domnul de Galați, ceea ce spui tu e pur și simplu o tâmpenie și o fabulație. Armata română nu are cum să intre pe teritoriul unui stat independent și suveran. Lucrul ăsta nu i-ar fi permis de structurile internaționale din care România face parte, plus că s-ar declanșa un război între România și Rusia, pe care România nu are cum să-l câștige.
O apropiere(până la unire)între România și R. Moldova nu se poate face decât în planul diplomației.
1. România trebuie să facă lobby în structurile europene și în alianța NATO (SUA) pentru ca acestea să repare pactul Ribbentrop - Molotov și să accepte unirea României cu R.Moldova, chiar dacă Rusiei nu-i va plăcea.
2. Cetățenii moldoveni (români) trebuie să-și redobândească conștiința națională și să fie majoritari în R.Moldova (nici atunci Rusia nu ar ceda ușor dar e principala condiție). Deci din cele 70% din cetățenii moldoveni, cea mai mare parte să știe/simtă că sunt români. Din păcate aici mai sunt probleme, mulți moldoveni sunt afectați groaznic de propaganda bolșevică, de istoria falsificată de ,,savanții" sovietici și de ,,trădătorii" români iar dacă îi adăugăm și pe cetățenii ruși și ucrainieni e o problemă.
Numai cu presiunea cetățenilor moldoveni și un lobby european din partea României se poate realiza unirea pașnic. Nepașnic nu are cum să fie nicio unire.
Deci ceea ce face Dragoș (am dat de el doar de câteva zile ) e absolut minunat și emoționant. Să sperăm că tinerele generații de moldoveni vor cunoaște adevărata istorie și că fac parte din poporul român.
Pe de altă parte avem și clasa asta politică plină de nulități, incapabilă, hoață și trădătoare (poporul român parcă e blestemat, plin de trădători, așa a fost mereu, poate dacă Mihai Viteazul reușea să domnească mai mult timp și să pună bazele unei nații puternice nu mai sufeream atât în istorie)care îngreunează situația.Deci după cum se vede acum în Moldova lucrurile nu stau bine tocmai din cauza intereselor de grup, deci în final tot a trădărilor. Foarte deranjant este și că presa din România pur și simplu neglijează total ce se întâmplă acum în Moldova.
Respect pentru Dragoș și pentru cei ca el!
Un băiat ceva mai norocos din Tulcea!

Anonim spunea...

OBSHEIA ZEMLIA NA GLADBISHE REBIATA !!!

Anonim spunea...

Statzi linistitzi ca no mai ramas mult inca putzin si peste 50% din ppopulatzia RM vor avea cetatzenie romana atunci va fi asa Zisa autocotropire, si se vor uni aceste 2 state

Anonim spunea...

hai sa va spun de ce nu aveti armata. pt ca nu aveti o tara. moldova nu exista ca si stat independent, ca si tara adevarata. e doar un judet al romaniei, sau al rusiei, depinde pe cine intrebi.

aa, si moldovenii PUT

Dragoș Galbur spunea...

Mă-ta pute!

Marco spunea...

Eu va sfatuiesc ca sute de cetateni sa trimita emailuri la ziare occidentale, tv si radio, rusiilor le iese gratis orice fapta atata vreme cat ramane ascunsa.

situatia din trasnistria nu este mediatizata international.

Dragoș Galbur spunea...

Iată: http://globalvoicesonline.org/2013/05/01/tensions-grow-at-moldova-transnistria-security-zone/

Anonim spunea...

Imi pare rau pentru ce se intampla acolo dar din pacate nu cred ca aveti prea multe solutii. Eu ca roman sunt scarbit de tara mea dar, presupun din cate am citit si auzit ca in Rep. Moldova e si mai rau. Oricum ce vroiam sa zic eu apropo de conflictul de la Varnita, conflictele din Chisinau acum 1 an sau 2 cand era aproape revolutie si apropo de revolutia din '89 din Romania, nimic nu se intampla in tarile noastre mici decat daca sunt interese mai mari. Credeti ca Romania dupa revolutie si-a gasit libertatea? Ma indoiesc. Exista interese pentru ca e o tara limitrofa "imperiului" rus. Probabil in urmatorii ani dupa niscaiva lupte in culise intre Rusia si UE/US cineva va pune mana si pe Moldova. Din pacate nu cred ca romanilor din ziua de azi sau guvernantilor romani le pasa indeajuns de romanii de peste Prut incat sa ridice problema in parlament sau in parlamentul european.
Dar ... e forate posibil sa ma insel si cum am mai spus toate supozitiile astea compun o parere personala. Mult success si cum spunea cineva mai sus, daca nu va aparati voi, nimeni nu va apara.

Milici Aurelia spunea...

Ne merităm soarta ..capul plecat sabia nu-l taie...da-l ocupă rușii.

Сергей Р spunea...

Mitraliere in capu' si mama lor de pagani,si dusmani!!!! Eu sunt rus dupa taica-meu,dar recunosc numai unitatea nationala si integritatea Statului!!!!

Anonim spunea...

RUSII IN REPUBLICA MOLDOVA SUNT 6 PROCENTE SI AU TELEVIZIUNI IN LIMBA RUSA 85 DE PROCENTE MOLDOVENII SUNT 80 DE PROCENTE SI AU TELEVIZIUNI IN LIMBA LOR 15 PROCENTE BA MAI RAU CAND AU EMISIUNI IN ROMANESTE SI VORBESTE UN RUS NU TRADUC – DAR PENTRU RUSI TRADUC TOTUL FIINDCA MOSCALILOR LE ESTE GREU SA INVETE LIMBA SLUGILOR MOLDOVENE PUNETI MAI BABALAILOR PORCII DE RUSI SA INVETE LIMBA ROMANA CA TOT TIPATI CA MOLDOVA E STAT INDEPENDENT ALUNGATI ARMATA RUSA AFARA SI POPII RUSI

Anonim spunea...

Traiasca Romania si Moldova.. moarte dusmanilor astia de rusi!!

Anonim spunea...

fratilor parinti nontri au varsat singe care nu s-a uscat nici acum au ramas cu multe schele toata viata si au aparat cu credinta fiecare palma de pamint,trezitiva fratilor nu va lasati calcati in picioare

Anonim spunea...

toata stima pentru locuitori din varnita eu sant brasovean de mic stau si ma gandesc oare cand o sa vina timpul sa se uneasca moldova cu romania suntem oameni simpli in tara noastra fara nici o putere de decizie cand o sa avem si noi puterea de a decide cu adevarat ce sa facem cu tara noastra imi este rusine de modul cum este condusa tara si de modul in care se fura de lumea care moare de foame din 89 am avut presedinti care au stiut sa isi faca averi nu erau interesati de economie de nimic doar cum sa fure mai mult am avut oameni mari si poate mai avem dar nu raman in tara pleaca in alte tari pentru ca statul roman nu este capabil sa isi tina cetateni si sa le ofere un trai decent detest modul de viata in care traim si va spun sincer imi este teama de viito pentru ca nu se vede nimic infloritor va salut cu respect pe toti cetateni romaniei si ai moldovei

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.