Despre decizia Curții Constituționale

Publicat de Dragoș Galbur la 23 aprilie 2013Am citit acum documentul cu decizia Curții Constituționale, privind desemnarea premierului, în întregime și am râs. Cel mai interesant este faptul că printre cei care au depus sesizare la CC, pe 11 aprilie 2013, împotriva lui Vlad Filat, se află și marii reformatori ai PL-ului, (noii prieteni a lui Filat), Ion Hadârcă, Vadim Cojocaru și Oleg Bodrug. Pfuai, ironia sorții, într-un fel. 

Iar pentru cei care fac zarvă că decizia CC este una politică, poftim, declarația lui Alexandru Tănase, din 26 martie, 2013, care explică destul de frumos cum stau lucrurile de fapt: Depinde ce înțelegem prin politică, întrucât Curtea Constituțională este o instituție politico-juridică, nu o instanță de drept comun. Deci, în mare parte, eu nici nu am plecat din politică. Da, eu nu mai sunt parte a acelui sistem de jocuri politice care se fac la nivel parlamentar și guvernamental. Sunt lucruri diferite. Dar hotărârile Curții Constituționale sunt hotărâri eminamente politice, care produc consecințe politice mai profund decât un act normativ. În acest sens, eu sunt și acum în aria politicului, doar că într-o altă ipostază. 

O declarație logică și argumentată. Chiar mă bucur că judecătorii de la C.C. au avut sânge în sistem și au luat o decizie categorică. Până la urmă poți acuza un judecător că-i omul lui cutare sau cutare, iar atunci când decizia e unanimă, nu-ți rămâne decât să stai pe buci și să te conformezi.