Cum ar declanșa imediat război pe Nistru un atentat terorist pe 9 mai în Chișinău

Publicat de Dragoș Galbur la 2 mai 2013

Titlul este doar un scenariu care ar putea să se întâmple pe 9 mai, dar și după. Vă explic de ce.

În ultimii 4 ani, de după căderea regimului comunist, Republica Moldova și-a întărit relațiile cu România, iar limba română și tricolorul s-au făcut văzute și auzite, la Chișinău, mai des. Subiectul Reunirii celor 2 state românești a devenit un lucru normal, abordat și discutat peste tot - TV, Parlament și desigur, societate. Ultimul bastion al rușilor rămânând Transnistria, armata 14-a și organizațiile pro-ruse din Republica Moldova. Acum însă, când România, deci NATO, este mai aproape de Moldova, Rusia s-a alarmat și a început contraatacul.

Provocările de pe Nistru și exercițiile militare ale NATO în România

Recentul conflict de la Varnița, când militarii ruși au încercat să instaleze un punct de control neautorizat, pe un teritoriu aflat sub jurisdicția Chișinăului, nu a fost o întâmplare. Pe lângă faptul că este o provocare ordinară, este și o tulburare a liniștii într-o zonă de conflict, fapt ce ar putea duce la declanșarea unui război. Să nu uităm, chiar dacă au trecut 21 de ani, granița de pe Nistru rămâne o zonă de conflict, mai ales că aici sunt amplasate și trupe de ”pacificatori” ruși, ceea ce conferă zonei statutul de ”zonă de conflict”. Acest gest, din partea separatiștilor a fost coordonat cu Moscova, cel mai probabil direct cu vice-președintele Rogozin. Am aflat din sursele mele, că în ziua când la Varnița a avut loc incidentul respectiv, în România, la baza militară Mihail Kogălniceanu, au avut loc exerciții secrete ale NATO, fapt ce a deranjat Tiraspolul, deci Moscova. Unde mai vezi că la baza militară din Deveselu, americanii își construiesc cel mai mare și bine dotat fort din Europa de Est. Scutul antirachetă de la Deveselu are sau va avea curând, în dotare, cel mai mare număr de rachete din toate țările unde americanii și NATO și-au amplasat scuturile. Chiar ieri a avut loc întâlnirea dintre Secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu și Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului de stat SUA pentru apărare, unde americanul a raportat că finanțarea pentru dotarea bazei Deveselu a fost asigurată. Rusia este la curent cu toate aceste evenimente, mai ales că Rogozin are legături strânse la NATO, fiind anterior ambasadorul Rusiei la NATO.

Concertul de la Chișinău - o rușine națională

Pe 9 mai, în Piața Marii Adunări Naționale se preconizează o manifestaţie de amploare, Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău va organiza un concert dedicat “Zilei Victoriei” URSS împotriva Germaniei naziste. Este cel mai grandios eveniment cultural organizat de către ruși, de la independență încoace. Finanțarea evenimentului vine în primul rând de la Moscova, iar în al doilea, de la Unibank și Fundația evreiască Miron Shor. La acest eveniment vor concerta doi dintre cei mai renumiți și respectați artiști din fosta URSS, Iosif Kobzon și Lev Leșcenco (ambii evrei), iar la concert sunt așteptate peste 10.000 de persoane. Vă dați seama de importanța acestui eveniment, acordată de către Moscova, dacă Kobzon care demult, oficial, nu mai concertează și care abia a scăpat de cancer, la ai săi 76 de ani se târâie să cânte la Chișinău?! ”Cireașa de pe tort” rămâne, însă, a fi, vizita (neoficială) a vice-președintelui Federației Ruse, Dmitri Rogozin, un antiromân declarat. Anume Rogozin, în 1992, în timpul conflictului de pe Nistru, aduna detașamente de cazaci în toată Rusia, aducându-i, personal, la Nistru, să lupte cu ”vrăjmașul român” (În cartea sa „Враг народа” (Dușmanul poporului, 2008), el relatează că a luptat împotriva poporului moldovean în conflictul de pe Nistru cu arma în mână și-i etichetează deopotrivă fasciști pe români și moldoveni.). Anume Rogozin, este cel mai bun prieten al regimului separatist de la Tiraspol, și al celui actual, și al fostului regim Smirnov. Anume Rogozin este responsabil de nivelul de influență rusească în perimetrul Ucraina-Moldova-România. Iar faptul că Rogozin ar veni la Chișinău într-o vizită neoficială, ar duce la scăderea nivelului de protecție al său, bodyguarzi, poliție, etc. Și nu degeaba.

Straniu este faptul că în aceeași zi, Guvernul moldovenesc organizează Ziua Europei, ca în fiecare an, însă, în acest an, evenimentul va fi organizat în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, o locație mică, incomodă și rușinoasă pentru o țară cu aspirații europene. Cum a fost posibil ca Ambasada Rusiei la Chișinău, care reprezintă o minoritate etnică de 9%, în Republica Moldova, să ia autorizație chiar în inima Chișinăului, împingând evenimentul dedicat zilei Europei, organizat de către autorități, în scuarul de la Balet? 

Despre demnitatea noastră națională nu voi scrie. Nu pot să scriu despre ceva ce nu există.

Acuma na, au început deja și unele provocări pe rețelele de socializare, precum că pe 9 mai, în timpul concertului dedicat ”Zilei Victoriei” va avea loc un act terorist, organizat de către serviciile secrete rusești, pentru ca ulterior să fie învinovățiți românii de acest act. 

Iată și postările de pe facebook:
traducere RO: Atenție! Astăzi mergeam în troleibuz imediat după încheierea mitingului comunist. Și două persoane discutau, iar eu am auzit (îmi place să trag cu urechea) că pe 9 mai, când va cânta Cobzon, ei au de gâd să detoneze în mulțime niște dispozitive artizanale sau să arunci de pe Arcul de Triumf peste oameni azot lichifiat pentru ca mai apoi să-i învinovățească de aceasta pe români. Din păcate nu i-am putut fotografia. Chișinăuieni și oaspeție ai capitalei, rămâneți acasă pe 9 mai!

O provocare pe cât de copilărească, stupidă și absurdă, pe atât de reală, ca și idee. Regimul de la Tiraspol are destui ”oameni” în Serviciul moldovenesc de Informații și Securitate, iar comiterea unui act terorist cu caracter provocator este un fleac. Până și un cocktail Molotov aruncat în direcția lui Rogozin sau a unuia dintre cei doi mari artiști ruși, ar stârni o revoltă la Moscova și ar mobiliza în jumătate de oră armata 14-a rusească, staționată la Tighina. Un motiv ideal de a începe un nou război pe Nistru. Pentru că doar un nou război pe Nistru ar fi în stare să resursciteze ceea ce a mai rămas din economia Transnistriei. 

Un nou conflict armat e vital pentru Transnistria

Presa moldovenească, în marea ei parte, o dă pe divorțuri și jocuri politice, decât să se intereseze de soarta Transnistriei, de aceea foarte puțini știu că Transnistria se află într-un colaps economic fără precedent. Rusia a cam închis robinetul la bani în ultimii ani, iar noul așa zis guvern a lui Șevciuk s-a pomenit într-o incapacitate de redresare a economiei. În ultimele luni au crescut taxele la apă și gaz cu 80%. Toate marile uzine din regiune și-au încetat activitatea din cauza taxelor, dar și din lipsa comenzilor, iar afacerile mici dispar în marea lor parte, din cauza noii politici fiscale. Tot mai mulți transnistrieni părăsesc teritoriul, plecând în Rusia. Deci zona transnistreană se află într-un dezastru economic, iar singura soluție de a mai obține bani de la Moscova este declanșarea unui război. Chiar și transnistrienii recunosc acest lucru, în ultima perioadă. Unde-i război - acolo-s bani, iar Moscova mereu a pompat miliarde în zonele sale de conflict, avem exemplul mai vechi al Ceceniei și Daghestanului, dar și cele asemănătoare Transnistriei - Abhazia și Osetiile. Așadar, mai mult ca sigur, Tiraspolul se pregătește de război, iar provocarea de la Varnița și Tighina e doar una dintre primele a lungului șir de provocări ce urmează. Următoare provocare ar putea avea loc chiar pe 9 mai. De ce nu?

Să ne păzească Dumnezeu de toate cele rele.

Pentru cititorii de limbă rusă, recomand următorul articol, scris de un transnistrean: http://dniester.ru/node/8102

14 comentarii:

Anonim spunea...

С чего может начаться война? Ну, например, есть болевая точка – тюрьмы в Бендерах. Их заблокировали с целью вызвать ответную жесткую реакцию Кишинева. Желательно – силовую, с применением оружия. Если молдавские тюрьмы в Бендерах не окажутся детонатором конфликта, будут и другие детонаторы.

Anonim spunea...

Руководство ПМР, на фоне коллапса в экономике, демографии, социалке, является сегодня самой заинтересованной стороной в разжигании реального военного конфликта. Конечно, не только руководство ПМР, но и их нынешние кураторы в Москве, которые в этом случае рассчитывают пропускать через свои липкие ручонки финансовые потоки. «На восстановление разрушенного народного хозяйства». Сценарий прост. Развязать войну, чтобы были жертвы и максимальный ущерб инфраструктуре региона, затем поставить перед фактом Путина, - дескать, «надо признавать, Владимир Владимирович, интересы геополитики требуют, и патриотизм надо поднимать». Потом – мощное финансирование и тотальное воровство. При этом Шевчук и его окружение вообще лишаются какой-либо ответственности за что-либо в принципе. Регион становится на тотальное довольствие со стороны РФ, ещё одна бездонная дыра на шее русского народа.

Szasz Sebes Paul spunea...

Ma bucur ca nu sunt singurul care scrie ca este posibil sa se intampple ceva pe 9 mai.

Moldova Vision spunea...

ca sa nu se intample trebuie anulat si gata

Dragoș Galbur spunea...

Cel mai bine ar fi așa.

binzari victor spunea...

Poate-s eu un pic paranoic, dar in ultimile 2-3 luni in Balti s-a marit drastic numarul masinilor cu numere de inmatriculare inregistrate in Transistria. Si nu masini ieftine, majoritatea sunt masini de lux. Oare ne viziteaza oamenii de rand sau securistii de acolo?

Dragoș Galbur spunea...

Nu ești chiar deloc paranoic ;)

Anonim spunea...

Sau mai bine sa se intample,numa asa poate interveni fortata Romania de partea Moldovei.

Si _|_ Rusiei si sclavilor ce se cred rusi din MD.

Anonim spunea...

Cu asa informatie acel Serghei Turcanu trebuie sa mearga la MAI! Eu sper ca SIS-ul urmareste acest blog.

Anonim spunea...

Turcanu nai udat pampersu cu o saptamina inainte numai niste cmitri ca tine poata sa faca panica

Anonim spunea...

IMHO - Chiar daca marile puteri s-ar fi inteles sa separe acest teritoriu ca sa dispara republica noastra nenorocita, acest lucru n-ar putea fi realizat in mod pasnic. De aceasta un conflict posibil ar fi de folos si noua si lor. La fel nu inteleg de a cui parte joaca Voronin, pentru ca de 8 ani de zile in care privea catre Rusia, s-a facut cel mai mare dusman al ei, iar acum iarasi pretinde ca mai bun prieten al Rusiei decat el - nu exista. De ce noua guvernare acuzindul pe Voronin de toate rele, nu l-au bagat pe nimeni la puscarie ??? Ceva e la mijloc. Poate joaca teatru si ne au de prosti.

Dragoș Galbur spunea...

SIS-ul urmărește cu siguranță acest blog.

Mihai Nica spunea...

Am fost de curand in TRANSNISTRIA,si impresia pe care am trait-o a fost ca m-am intors cu 23 de ani in urma cand in ROMANIA era comunismul.Apropo am uitat sa-ti spun ca sunt nascut si traiesc in BUCURESTI.Vazand casele cenusii acoperite cu placi de azbest cancerigen,gropile din asfalt,masinile vechi de 20 de ani,politisti cu sepci uriase care probabil asteapte sa faci o greseala pentru a-ti cere spaga,toate acestea mi-au lasat un gust amar.Din fericire restul provinciei romanesti BASARABIA,mi-a lasat o impresie mult mai buna si sper ca progresul economic sa fie mai rapid.Eu nu inteleg cum poate un partid comunist sa adune atatea voturi avand in vedere ca pretutindeni pe unde a trecut acest regim a lasat in urma suferinta si saracie...

Anonim spunea...

tat asta ii o gluma.politika noastra ii puternika.citi bani o sa mai ia md in credit?undei dreptatea,rominii la noi intra ca cum teai duce pina la ungheni ku trenu da noi invers ne trebuie pasaport romin ca intram in europa
rominii is ca uzbecii si tadjisii ei in italia se duc cu 50-100euro da noi?asa ca ginditiva bine moldova o fost este si va fi o tara slaba.

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.