Panglica Sf. Gheorghe NU are nicio legătură cu victoria URSS în al II-lea Război Mondial

Publicat de Dragoș Galbur la 9 mai 2016

Faptul că întreaga societate rusească, de la boschetar la președinte, în toiul zilei de 9 mai, denumită și ”Ziua Victoriei”, începe a purta panglica, binecuvântată de biserica ortodoxă rusă ca panglica Sfântului Gheorghe, nu mai uimește deja pe nimeni. Chiar și veteranii celui de-al Doilea Război Mondial au căzut în această plasă, iar nepoții acestora, atârnă aceste panglici, ale Sf. Gheorghe, deja pe unde pică, fără ca măcar să se intereseze de istoria lor. 


În general, panglica Sf. Gheorghe NU ARE NICIO LEGĂTURĂ cu victoria URSS în al Doilea Război Mondial sau cu ordinele sovietice în general, din motiv că ea se agăța la medalia Ordinului Sfântului Gheorghe, cu care, oficial, se decorau ofițerii și nu doar, în timpul Rusiei Țariste. Abia în 2005, această panglică a fost, hai să zicem, reinventată și pusă în circulație de către asociația de presă RIA Novosti și o asociația studențească. Iar în timpul războiului, în URSS, începând cu 1943, se decorau cu Ordinul Gloriei, la care era agățată panglica Gărzii (Гвардейская), care se aseamănă mult cu panglica Sf. Gheorghe, însă totuși are deosebiri, chiar și specialiștii ruși în heraldică declarând acest lucru. Apoi, în 1945, panglica Гвардейская din nou a fost agățată, de data aceasta la medalia dedicată victoriei URSS asupra Germaniei naziste. Cea mai mare și vizibilă deosebire dintre panglica Gărzii și cea a Sf. Gheorghe este că cea de-a 2-a este de fapt galben-neagră, iar cea a Gărzii, negru-oranj. Deci, nicidecum ceea ce vedem astăzi prin tot spațiul post-sovietic, inclusiv în Moldova, nu poate fi numită panglica Sfântului Gheorghe.

Generalul Andrei Vlasov

Panglica Sfântului Gheorghe se atribuie celor învinși în cel de-al Doilea Război Mondial, în special Comitetului pentru Eliberarea Popoarelor Rusiei, creat de Adolf Hitler și prezidat de Andrei Vlasov și Armatei Ruse de Eliberare – ROA (Russkaia Osvoboditelnaia Armia), conduse de același Vlasov. Se atribuie din simplu motiv că din aceste structuri militare făceau parte mai mulți ofițeri, cavaleri ai Ordinului Sfântul Gheorghe, ca de exemplu: un mare dușman al URSS, generalul Petr Krasnov, conducător al detașamentului de cazaci care lupta pentru al 3-lea Reich, fiind un general alb, adica încă de pe timpul Imperiului Rus; apoi gruppenführer-ul SS, Andrei Șcuro; gruppenführer-ul SS, Rudolf Bangherski; generalul-maior Andrei Turcul, comandant al Forțelor Armate a Comitetului pentru Eliberarea Popoarelor Rusiei și alții. Cu toții mari opozanți ai regimului comunist și toți decorați cu ordinul Sfântului Gheorghe, respectiv purtând și panglica acestuia.

Dar haideți să vedem ce zice Wikipedia, care ne dă 2 pagini diferite la același subiect, despre această panglică.

1.
1. În primul caz Wikipedia menționează că panglica Sf. Gheorghe, de astăzi, este de fapt mai mult o panglică a Gărzii, datorită faptului că are culoare oranj și nu galbenă.

2.
2. În al doilea caz, aceeași Wikipedia, ne arată că panglica Sf. Gheorghe arată de fapt altfel.


Deci panglica respectivă creează o stare de confuzie totală, atât și pentru cei care o poartă, cât și pentru noi, cei care o respingem, pentru că nu are nicio legătură cu istoria noastră.

În concluzie, este necesar să știm două lucruri, că panglica Sfântului Gheorghe se referă la Armata Albă, la Rusia țaristă și la armata lui Vlasov (care a luptat de partea naziștilor), iar panglica Gărzii (Gvardeiskaia) se referă la Armata Roșie, sovietică.

și bonus la postare: