Pentru că...

Publicat de Dragoș Galbur la 9 mai 2013E 9 mai. Trebuie să recunosc că sunt atât de invidios pe ruși, că sunt așa uniți, că au demnitate națională, că-s agresivi când se bagă cineva în treburile lor, că se susțin unul pe altul la nevoie, că nu se trădează cum o facem noi și că au o cauză cu adevărat comună, chiar dacă-i negativă, în viziunea noastră. Păcat că patriotismul nostru, cu timpul, și-a adăugat prefixul pseudo-, pentru că ne place să ne trădăm unul pe celălalt, pentru că ne place să bârfim, pentru că ne place să fim egoișiti, pentru că ne place să plecăm capurile, pentru că e secolul XXI, pentru că banul decide totul, pentru că, pentru că, pentru că... Și toată istoria noastră amărâtă, și toată justificarea noastră umilă se rezumă la un banal ”pentru că”. Mereu găsim justificări când e vorba să devenim mai buni.

Am stat astăzi și m-am tot gândit, de ce nu avem, noi, moldovenii, un fel de demnitate națională, ca la ruși, un fel de mentalitate de stăpâni, de învingători, de băștinași și, de ce nu, chiar de ocupanți, deși suntem acasă?! Ei bine, unicul răspuns pe care mi l-am putut oferi este următorul - pentru că istoria și-a bătut joc de noi și de mentalitatea noastră, iar noi nu am avut puterea și dorința vădită de a-i repara greșeala, apoi chiar și pentru că nu avem țară, pentru că suntem niște izolați cu acte în regulă. Pentru că trăim într-un paradis al mafiei, care are interesul să mențină statul artificial Republica Moldova în viață, pentru a nu-și pierde averile și a răspunde în fața legii cumsecade. Sună aiurea. Știu, dar, alt răspuns pur și simplu nu am. N-am vrut să-i menționez în acest articol, dar fierb și nu pot să tac, deci, cum vi-i imaginați pe alde Lucinschi, Voronin, Filat, Plahotniuc și restul râsurilor, într-o țară europeană, în care funcționează legea? Le sar sandalele a doua zi. Din cauza la asemenea oameni, Republica Moldova tot nu mai revine acolo unde îi este locul. În Țară.

Astăzi, de 9 mai, rușii din Republica Moldova vor bea vodkă și vor dansa sub cântecele sovietice glorioase interpretate de fanioanele muzicii sovietice, Cobzon și Leșcenco, exact acolo unde au cântat soții Aldea-Teodorovici pentru grafia latină, pentru limba română și pentru libertate; acolo unde Grigore Vieru își rupea coardele vocale în tentativa de a trezi poporul; acolo unde se află jalnica piatră comemorativă în numele celor deportați în Siberii diferite; acolo unde în 2009 a murit un naiv ca și mine, care striga împotriva comuniștilor; acolo unde-i inima Basarabiei și unde-i Arcul de Triumf. Dar care triumf? Habar nu am...

Eu nu știu dacă am demnitate națională, dar vreau să cred că o am, iar astăzi e una dintre cele mai triste și umilitoare zile din viața mea, pentru că-i aud pe străbunei cum țipă în morminte, pentru că mă simt scuipat în suflet, pentru că permit să fiu scuipat în suflet, pentru că nu am ce face, iar dacă cred că am ce face, oricum nu am ce face, pentru că rușii, și după 200 de ani de dominație, și după 73 de ani de la a 2-a ocupație a Basarabiei, încă domnesc aici. Domnesc și serbează. Domnesc și fac ce vor ei, pentru că merită, pentru că ei sunt învingătorii pe care eu n-o să-i recunosc niciodată și din cauza cărora voi trăi toată viața cu o frustrare adâncă în suflet. Și toate, toate, toate, luate la un loc, știți de ce? Pentru că noi, moldovenii, chiar ne merităm umilința. Și nu încercați să mă contraziceți căci vă contraziceți pe voi înșivă.

41 comentarii:

Valentin Valentyn spunea...

Moldovenii sunt nişte dobitoci, care mâine vor bea vodcă alături de puţinii ruşi din P;AN. Ruşi adevăraţi vot fi foarte puţini, în schomb dobitocii de moldoveni vor umple piaţa

Anonim spunea...

Stau si ma intreb?! America, Europa, Romania si chiar si Japonia care a trecut printr-un cutremur devastator au oferit bani Moldovei sa iesim odata la mal. Dar Rusia de cate ori a dat bani pt tara asta? Care tot ei ocupa teritoriul asta fara voie. Cu armata 14, care ne scumpesc gazul , care ne umilesc si injosesc, care ne calca limba in picioare, care ne-au infometat bunicii si deportat si despartiti de familii si moldoveanul nostru tot cu Rusia, nu cum??? Offf suntem o natie cu creierii spalati

Anonim spunea...

@Valentin Valentyn: mai bine si corect nici nu se putea. Rusii o sa stea acasa pentru ca ei nu's prosti sa stea si sa le cada vre-o bomba in cap, pe cind dobitocii moldoveni vor dansa si vor sabratori nu stiu ce, pentru ca daca Protv sau alt canal ii ia la intrebari despre sarbatoarea data, majoritatea dobitocilor nici n-au sa stie ce sa raspunda. Si asta pentru ca animalele estya de la sat si de la oras habar idee nu au despre istorie. Amin Moldova. Adio Europa si viitor fericit.

Andrei T spunea...

9 mai e ziua victorie sau ziua europei?

https://www.facebook.com/votulmoldovei/app_343236642414878

Ioan Popescu, Ploiesti spunea...

9 mai, la Chişinău: o zi tristă pentru românii-basarabeni, o zi tristă pentru RM, o zi tristă pentru România, o zi tristă pentru Europa!
Sunt şi eu, la fel ca Dragoş, trist dar revoltat pe cei care au fost aleşi să conducă această palmă de pământ românesc. Ruşine lor!

Irina Manole spunea...

Datorita autoritarului Putin, rusii si-au revenit din betie, ca de altfel, ajungeau vînduți gata de mafia evreiasca, care deja pusese mîna pe economia Rusiei. Noi, moldovenii, trebuie sa insusim cultura, sa invatam limba romana vorbita corect, sa fim demni si verticali...Cat priveste UE..., nu vreau sa fiu sclavul Europei, iar Unirea cu Romania va ridica somajul din RM la superlativ, pentru ca romanii vor ocupa functii si locuri de munca atragatoare. Prin urmare, iarasi sclavi. Eu traiesc in Romania si stiu atitudinea romanilor, nu de la televizor. Asa ca, dragii mei moldoveni, iubiti-va bucata de pamînt care a mai ramas. Rusii? Rusii adevarati sunt extraordinari, culti si inteleg ce s-a intamplat. Ceilalti, ori nu sunt rusi, ori niste corcituri indoctrinate.

Anonim spunea...

Propun ca dupa "sarbatoarea" de azi Piata Marii Adunari Nationale sa fie sfintita cu un sobor de preoti. In rest, avem ce meritam, suntem asa cum a spus Cantemir (ma refer la carte), deoarece numai necunoasterea poate sa te indobitoceasca asa, chiar si dupa doua decenii de libertate, fie ea si asa cum este. Rusine conducerii RM (rame).
P.S. De ce Ministerul de Externe nu a luat atutudine fata de Ambasada Rusiei, oare mai mare rusine poate fi cand isi permit asemenea... (scuze).

Anonim spunea...

Situația asta a fost creată de-a lungul a două secole, e absolut uluitor cum moldovenii (români) se consideră ca făcând parte din alt popor.
În primul rând ei nu știu ce înseamnă România și cum a luat naștere, cel mai mare aport având chiar moldovenii.
Trebuiesc popularizate niște evenimente din istoria românilor, astfel încât basarabenii să ia cunoștință de ele, precum explicat că strămoșii lor, moldovenii, oamenii de cultură au militat pentru crearea statului național România.
Să li se explice ce s-a întâmplat în 1848 cu Revoluția pașoptistă unde capul era un moldovean, Mihail Kogălniceanu, unirea de la 1859 a fost făcută de un moldovean Cuza, că Eminescu pentru asta a trăit și a militat toată viața (dat exemple din poeziile lui), că Ion Creangă a făcut primul Abecedar (limba românească), că acolo a scris ,,Patria mea este România", că Alecu Russo născut în Chișinău a scris ,,Cântarea României", că Vasile Alecsandri, moldovean și el, a scris ,,Deșteparea României" și alte poezii, proze, eseuri în care folosea cuvântul ,,român" pentru locuitorii Moldovei.
Trebuie făcută un fel de revoluție a trezirii conștiinței naționale cum a fost cea din 1848 (din păcate Basarabia era ruptă de Moldova atunci și basarabenii au făcut mai puțin parte din ea) și cred că cel mai bine e să fie popularizate aceste lucruri în rândul elevilor (13-17 ani). Apoi cred că moldovenii basarabeni vor înțelege defapt cine sunt iar rușii nu vor mai avea ce face.
Irina Manole - nimeni nu zice că e minunat în România, dar e patria ta, e ca și cum nu-ți mai vizitezi mama că nu are bani să-ți dea. Aici e vorba despre nație nu despre bunăstare economică.
Unde ai văzut tu ruși care să înțeleagă ce s-a întâmplat? Ce au înțeles ei că au furat Basarabia de 2 ori și că au încercat să nimicească poporul român? Crezi că se opreau la Prut dacă România nu era ajutată de SUA (Ceaușescu a fost ajutat să creeze o industrie independentă de URSS, i-au dat o grămadă de bani, iar mulți idioți din România cred că Ceaușescu le-a făcut de capul lui, iar acum sunt nostalgici după comunism)? Ce s-a întâmplat cu basarabenii se întâmpla cu tot poporul român, așa că nu le mai lua apărarea la ruși că acum nu te mai chema Irina Manole.

Anonim spunea...

Te rog sa stergi acest mesaj dupa ce il citesti. In principiu inteleg ce vrei sa spui si ai dreptate, dar nu stii sa scrii. Nu ai acel dar de a scrie. De a face ca ceea ce vrei sa spui sa merite sa fie scris si cineva sa citeasca. Articolul tau ca act de scriere/jurnalism/ sau ce o mai fi este un kkt, desi gandurile tale sunt sincere si adevarate. Imi pare rau.

Dragoș Galbur spunea...

Eu nici nu am pretins a fi mare scriitor, jurnalist cu atât mai mult, am scris așa cum am simțit și așa cum pot. Nu-ți place - nu citi. Totul e atât de simplu.

Anonim spunea...

La asta vroiam sa ajung - ca in tara noastra este pe principiul nu iti place - nu privi. Cred ca asa au gindit si cei care organizeaza concertul - nu iti place, nu veni. Faptul ca nu e bine asa, nu este luat de nimeni in consideratie.
Sigur ca replica ta viitoare, va spune ca actul tau de scriere nu e atat de important daca e sa-l compari cu evenimentele la care faci referire, dar hais a iti zic ceva - tara asta a avut mari scriitori, oameni publici care au avut ceva a spune si au facut-o intr-o maniera frumoasa, iar tu desconsideri astfel spatiul public (blogul este pana a urma un spatiu public) printro exprimare slaba.... Exact asa gandesc si cei care organizeaza concertul - desconsidera spatiul public, pentru ca ei vor, considera ca manifestatia de 9 mai reprezinta un drept al lor, la care sunt invitati doar cei care ii aproba.... Intelegi ideea?

Anonim spunea...

Băi ăsta de la 11.24 tu ce vrei să spui defapt? Nu se înțelege ce vrei? Nu-ți place cum scrie autorul acestui blog? Treaba ta, fă tu alt blog și scrie tu mai bine. Poate defapt ție nu-ți plac ideile pe care autorul le expune aici (idei care sunt corecte din punct de vedere istoric și etnic). Dacă faci parte din cealaltă tabără, treaba ta nene, nu ești tu vinovat, strămoșii tăi sunt, dar nu te mai băga în seamă, lasă oamenii în pace să-și hotărască singuri soarta (nu mai suntem în 1945). Dacă faci parte din aceeași tabără mai bine contribui și tu, dacă nu, Rusia e mare, poți să te întorci de unde au venit strămoșii tăi.
PS. - nene k nu există în limba română, există c, k se folosește atunci când scrii kilogram și cam atât în rest se folosește c.

Anonim spunea...

Daca scrii cu K nu poti sa postezi mesajul ca e indecent si ofensiv. :)) In ceea ce priveste afirmatiile tale - daca citesti atent, am zis ca ideile lui sunt corecte din punctul meu de vedere, adevarate. Familia mea a s-a nascut si locuit in Romania. Problema e ca autorul nu are alura de scriitor, adica are o exprimare precara, prin care isi stirbeste chiar si propriul mesaj... altfel ideile, trairile si sentimentele le aprob.

Anonim spunea...

Bine bre dar băiatul ăsta nu are pretenția de a fi Eminescu, e și el un băiat ca orice băiat, își expune părerile pe blogul său, cu mai mult sau mai puțin talent. Critica ta nu are obiect, mai bine contribui și tu cu ceva, dacă zici că înțelegi care e situația. Trebuie să înțelegi și dumneata frustrarea lui (eu sunt din România și o înțeleg foarte bine), faptul că mulți basarabeni nu știu cărui popor îi aparține și susțin exact pe cei care au vrut să-i nimicească ca nație, și că el își exprimă frustrarea față de moldovenii basarabeni ce e așa greșit? Eu aș fi la fel ca dânsul, să trăiesc printre moldoveni iar jumătate din ei să nu știe că sunt români m-ar enerva teribil (nici nu știu dacă aș putea suporta așa ceva, mai ales nu i-aș suporta pe rușii obraznici).
Vezi matale ce faci, exact ce a spus el în articol, că moldovenii nu sunt uniți, tu ești un exemplu clar. În loc să-l susții și la rândui tot poporul moldovenesc să susțină aceleași principii, apoi să scăpați de ruși, voi vă certați între voi și aveți păreri opuse, vă criticați stupid, în timp ce rușii sunt uniți (cum a spus și el). Deci el chiar are dreptate în privința asta. Mai bine vă adunați toți moldovenii și susțineți aceleași principii și valori, zâzania asta dintre voi nu e decât pe placul rușilor.

Anonim spunea...

Bai inteligentule, nu auzi ca m-am nascut si locuiesc in Romania!!! Hoooo. Ia-o mai usor si vezi ce fac basarabenii-romani in Bucuresti. Majoritatea vorbesc rusa si se dau in spectacol cand pe undeva rasuna un acord in limba rusa... Ceea ce vroiam sa zic e ca baiatul nu prea stie sa scrie. Pare o compunere de repetent ce scrie aici. Daca tot e mare roman, sa puna mana sa-i citeasca pe marii scriitoari ai acestei tari, poate invata si el sa scrie nu la nivel de scriitor, dar o naratiune cu logica.

Anonim spunea...

Păi trebuia să vină și un idiot din România care gândește în clișee față de basarabeni. Nene și eu am văzut basarabeni, am făcut facultatea la Iași și am avut colegi basarabeni, și ei sunt ca toți românii, unii mai buni alții mai puțin buni. Dar trebuie să te descotorosești de clișeele față de basarabeni, ei au avut acolo o soartă mai chinuită, se luptă pentru orice, așa că dacă ai văzut basarabeni mai ,,sălbatici" e din cauza situației de acolo, ei trebuie să se lupte cu rușii, fapt care i-a mai înrăit puțin. Pe tine te doare la bască, nu te obligă nimeni să înveți rusa sau să trăiești cu ei. Mai bine ai face să te chinui un pic să-i înțelegi, au ajuns în situația asta din cauza României toată deci și a matale. Românii din partea astea ar trebui să-și ceară scuze și să găsească compasiune față de ei, nu ca tine care gândește în clișee. Stai liniștit ei sunt la fel ca tine, în 10-15 ani de stabilitate în Basarabia, ei ar fi la fel ca toți românii. Nu-mi spune mie de scriitori, eu sunt profesor de limba română și nu mi se pare că scrierea lui e infantilă deloc. Omul e sincer și-și expune părerea și sentimentele cum poate mai bine.
Poți da tu un exemplu mai bun eventual, scrie tu ceva mai valoros din punct de vedere estetic.

Dragoș Galbur spunea...

Dacă tot te lauzi că te-ai născut la București, ce drept ai tu să-mi reproșezi mie că scriu greșit, când eu m-am născut și am crescut la Bălți, unde toată copilăria am vorbit limba rusă, unde la TV era doar rusa, la radio - rusa, peste rusa. Ce drept moral ai să-mi zici că textul e de căcat din punct de vedere al exprimării? Dispari și tu de aici și nu fă România de rușine.

Anonim spunea...

Dragoș lasă-l în pace, există și specia asta în România, dar nu sunt decât foarte puțini. În caz de referendum, stați liniștiți, procentul ar fi peste 85%, cu o participare la vot record, peste 80%. Păcăliciul ăsta îți reproșează ție, în timp ce el nici nu folosește diacritice și în loc de c folosește k. E probabil vreun copil care a văzut un basarabean mai aiurit și crede că-s toți la fel. Ăsta habar n-are nici el cum a luat naștere România, avantajul lui e că a avut noroc, că s-a născut în București și nu în Basarabia.
Clar mai trebuie o revoluție spirituală ca în 1848, și trezirea conștiinței naționale, că sunt mulți păcălici în Moldova care se cred moldovani, și unii prin România care nici n-au auzit de Cuza sau Alecu Russo.

Anonim spunea...

imi pare rau pentru noi...cum am fost asa vom ramine, la coada de sapa

Anonim spunea...

Bun articol.BRAVO ROMANII BASRABENI pentru demnitate. BRAVO celor de la protest!RUSINE d-le Chirtoaca! Noi stam si mancam sarmale europene si printre noi inca mai sunt si cei care serbeaza ziua victorirei (special cu minuscule). Basarabia e ROMANIA! Din Bucuresti cu dragoste, de la un roman pentru cei mai romani din romani.

Viorel spunea...

Am fost eliberați pentru a învinge !
Am fost iertați pentru a ierta !
Ajutați pentru a ajuta !

http://viogogu.wordpress.com/2013/03/18/cine-am-fost-cine-suntem-ce-vrem-sa-fim/

Anonim spunea...

13.15
Să nu-ți pară rău, eu cred că sunteți pe drumul cel bun, minciunile sovietice nu vor mai ține mult timp, încă 2,3 generații de tineri și basarabenii români vor fi mai mulți. Trebuie doar educație. Cine știe poate chiar în 2018 (la 100 de ani de la Unire)cetățenii moldoveni își vor aduce aminte că sunt din același popor ca moldovenii de dincolo de Prut, deci că fac parte din poporul român, și vor deveni majoritari. N-o să mai aibă ce face clasa politică dacă balanța se va modifica, iar unirea va fi doar o problemă de modificare a constituției și cam atât. Poate fi și mai devreme cine știe, dar drumul e ireversibil. România nu așteaptă decât asta, moldovanii să devină moldoveni.

Elena spunea...

Ca sa scrii nu trebuie sa fii poet, jurnalist sau scriitor. Trebuie sa simti.

Marina spunea...

Dragos, de critica nu scapa nici cei mai buni, asta face parte din normalitate, vreau sa te felicit pentru ideile pe care le transmiti prin articolele pe care le publici, restul conteaza mai putin! Eu sunt optimista si cred ca timpul le va rezolva pe toate!

Anonim spunea...

http://www.ziuaveche.ro/opinie/da-svidania-chisinau-9-mai-pe-breaking-news-la-cnn-166048.html

Yurka Rotarash spunea...

NU minkati la kakat in ziua asta !!! ginditi-va la oamenii ce au fost la razboi, e ziua lor,dar nu a futerii voastre de minte !!! nu le skuipati in suflet !!! daca e asa de rau cum ziceti de ce nime din ei,cei care au luptat, nu va sustine ??? demonstrati numai prostia voastra pe kare o puteti demonstra in ori-si-care alta zi !!! Dar ziua de 9 mai lasati-o in pace si dati-le voie batrinilor s-o petreaka in pace si linishte ,fara de prosteruli voastre !!!

Anonim spunea...

Yurka mai bine te ingrijesti de veterani daca asa tare vrei sa arati ceva, nu sa bei pana mori pe limba rusa, daca ai face-o la Moscova inca si mai bine. Pentru tine si majoritatea de acolo e un alt prilej de zi libera de la lucru si batutura.

Anonim spunea...

Yurka
Da bre au luptat mult tare rușii să ocupe Basarabia, i-au folosit ca momeală în fața naziștilor, i-au deportat și uciși pe cei care nu voiau să ia parte în armata sovietică etc., i-au pus în postura de a se omorî chiar cu frații lor, chiar cu unii basarabeni care făceau parte din armata română, au murit sute de mii degeaba ca să nu piară poporul slav (pe moldoveni nu-i interesa poporul slav îi interesa să trăiască liniștiți, în pace pe meleagurile lor)etc., popor slav care tocmai asta voia, să-i șteargă de pe fața pământului chiar pe ei, pe moldoveni, foarte frumos din partea strămoșilor tăi. Acum vrei să trăiască toată lumea frumos și în armonie nu, după ce țelul lor de a ocupa Basarabia a fost atins și v-au adus pe voi?

Anonim spunea...

Stiti despre razboi in masura in care stiu si eu....cel de-al doilea razboi mondial a luat vieti nenumarate, bunicii nostri s-au luptat pentru libertate pe ambele maluri ale prutului, 9 mai e ziua lor, de ce trebuie sa implica-ti mereu aspectul roman in acest eveniment important. Astazi basarabia se lupta cu alti nazisti cei de la guvernarea prezenta si e mult mai strasnic pentru ca nu are cine sa ne apere...

Anonim spunea...

mda o adunatura de oameni care nu au simtul "patriotizmului" RUSINE SA VA FIE RUSINE SI ATATA TOT.

Anonim spunea...

Locuim intr-un stat iventat in exaltismul unionistilor din 1990. Moldova - tara minunilor, de ce oare? pentruca minoritatile nationale serbeaza si se vaicaresc mai mult ca majoritatea, pentruca cumatrismul paralizeaza orice domeniu de activitate, cei care merita si au potential nu pot sa ocupe posturi decizionale, pentru ca la orice pas dai cu nasu in situatii care te fac sa lasi casa si tara, pentru ca avem oameni care sustin orgoliul lui filea, marasmul lui voronin sau idiotismul lui lupu. Cred ca peste citiva ani situatia va incepe sa ia o alta intorsatura, dar pentru asta trebuie mult de dat din coate.

Anonim spunea...

Conteaza ceea ce gindesti si ar fi bine toti sa se expuie dar sa nu plece capul.

Mihai Nica spunea...

Dragos eu sunt din Bucuresti si sunt uimit de atitudinea tinerilor din Basarabia,care cunosc foarte bine istoria adevarata si nu cea scrisa la Moscova.Iti citesc cu placere postarile de pe blog si le folosesc ca sursa de informare pentru ce se intampla dincolo de Prut.Sa stii ca unirea cu ROMANIA depinde in cea mai mare masura de schimbarea mentalitatii majoritatii moldovene(romanesti)care trebuie sa isi doreasca acest lucru.Am fost de curand la Dubasari in Transnistria si am fost uimit de cati oameni vorbeau limba romana,desi acest teritoriu nu a facut niciodata parte din ROMANIA.Iti doresc sa ai cati mai multi adepti ai ideilor tale unioniste si intr-o buna zi sa ajungeti la conducerea tarii si sa va realizati visul.Va asteptam cu inima deschisa in aceasta tara frumoasa ROMANIA.

Dragoș Galbur spunea...

Mulțumesc din suflet, Mihai!

Anonim spunea...

Doamne ajuta tara aceasta mica si pazaste lumea de dusmani!

Valerica Cociug spunea...

Ma mira faptul ca atit de tare se indigna careva pe aici ca molodovenii sunt dobitoci si nustiu ce! voi ati observat cite greseli aveti in scris? Spun asa, suntem nu dobitoci ci fricosi si lenosi! Iata raspunsul fricosi si lenosi, ca au avut putere si energie sa iasa parintii si buneii in 89 sa lupte si nu doar sa fie multi, dar si uniti chiar de nu se cunosteau! Dar noi vedem ca un rus se uita chioris ca purtam tricolorul, ori vorbim in limba frumoasa romana, si deodata incepem sa facem pe placul lui!

Anonim spunea...

Fiecare natiune, ca si oamenii in parte, au caracter diferit. Romanii, cu parere de rau is egoisti si lasi.. Rusii nu, ei is uniti, fideli si curajosi! Tot asa sunt si nemtii si englejii, americanii (dar mai putin). Ma rog, francezii, italienii si spaniolii la rindul lor tot lasi sunt. ASA LE ESTE FIREA LOR DE GAINA.
La englezi este asa o zicala:
"never listen to a frenchman, they'll always tell to surrender" :)

Anonim spunea...

00.11
Băi nesimțitule rușii sunt curajoși că au omorât milioane de oameni nu? Bravo, ai ce admira la ei.

Anonim spunea...

О какой национальной гордости ты говоришь? Вы вчера ходили кричали: Хотим, чтобы нас лишили суверенитета и забрали в Румынию.
А сегодня уже вспомнили о нацгордости.
Смешной ты

Anonim spunea...

Moldova nu mai are sanse de a se dezbaiera de viciul rusesc plus ca in afara de rusi sunt si ,,Maldavani,,care sunt condaminati de aceasta boala,si de acestia sunt mult mai multi.
Am imresia ca peste citiva ani o sa fim straini aici.
Cit se poate de vorbit,cit se poate de lovit atita cu capul in acelash perete si de calcat pe aceeash grebla.
Rusii nascuti aici nu cunosc limba de stat(mojoritatea)ne mai vorbind de cei ce ne au invadat pe vremuri.
Si nici nu au s o cunoasca,pentru ca nu ne respecata,ne calca limba si traditiile in picioare.
9 mai 2013 a fost un semn pentru moldoveni ca Russia ne tine strins de git,din pacate nici o reactie din paretea autoritatilor RM.

Anonim spunea...

Dragos, fotografia nu e din 27 august 1989. Schimb-o, te rog (tre s fie suficient prin internet), sau sterge-o, pentru nu a dezinforma. In rest, ai dreptul la opinie, si respect opinia ta, chiar daca nici pe departe nu o impartasesc. Raspunsul la intrebarile tale e unul simplu - actiunea 2012 si altii care o sustin nu-si pot promova ideile fiindca sunt niste demagogi in mare parte. Una este sa pi..daboleshti pe facebook, si cu totul alta - sa te apuci sa faci ceva concret, asa ca studentii cehi in 1968.

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.