Redescoperă Bălți: Casa Bodescu

Publicat de Dragoș Galbur la 22 mai 2013


Casa Bodescu, în prezent sediul Oficiului Stării Civile, este o clădire de importanță arhitecturală și istorică din Bălți. A fost construită pe teritoriul conacului urban al ultimilor proprietari ai Bălților. Casa este ridicată la începutul secolului al XX-lea, când orașul Bălți, prin relații de mariaj, intră în proprietatea moșierului Bodescu, consilier imperial. Inițial casa avea doar un singur nivel. După decesul capului de familie, clădirea este scoasă în vânzare și cumpărate de administrația orașului în 1914. Până la 1918 în această clădire s-a aflat zemstva orașului. La 3 martie 1918 aici a fost votată Unirea cu România, de altfel, Bălțiul fiind primul oraș din Basarabia, care a votat pentru reîntregirea Țării. În perioada interbelică clădirea a servit drept local prefecturii județului Bălți.


A fost cea mai arătoasă casă din oraș, construită în mijlocul grădinii conacului. În 1934, Etti-Rosa Spirer realizează proiecului de „Amplificare a Casei Bodescu pentru sediul Prefecturii”. Clădirii cu un nivel i s-a mai adăugat un etaj și îi este schimbat planul. Intrarea principală este accentuată prin 6 coloane în stil ionic, pe care se sprijină balconul de la etajul doi. Astăzi este considerată una dintre cele mai frumoase clădiri din Bălți. În perioada sovietică aici s-a aflat Palatul pionerilor.

Cândva Prefectura Județului Bălți, astăzi Oficiul Stării Civile

Eu, până astăzi, știam că-i Oficiul Stării Civile, știam că aici a fost Casa Zemstvei, apoi Prefectura județului Bălți, dar habar nu aveam, că în realitate, edificiul se numește Casa Bodescu. Uite așa, redescoper Bălțiul.

1 comentarii:

Baditsa spunea...

))))))))) eu citesc si......

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.