Redescoperă Bălți: Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena

Publicat de Dragoș Galbur la 21 mai 2013


Astăzi, calendarul ortodox și greco-catolic îi sărbătorește pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, de aceea, dintre multele puncte vizitate, acum voi scrie anume despre Catedrala episcopală Sfinții Împărați Constantin și Elena din Bălți.

Catedrala episcopală Sfinții Împărați Constantin și Elena din Bălți a fost ridicată între anii 1924 – 1934 prin voința și insistența preasfințitului Visarion Puiu, primul episcop al Eparhiei Hotinului cu reședința la Bălți. Însăși construcția acestei catedrale ne demonstrează că ctitorul ei, episcopul Visarion Puiu n-a urmărit scopul ridicării doar a unui lăcaș sfânt de închinăciune, ci și a unei opere de artă și de puternică afirmare a neamului românesc în această margine de țară. Actualmente, catedrala are statutul de monument istoric și arhitectural.


Lucrările la catedrală încep în primăvara anului 1925 și decurg foarte anevoios din lipsa banilor. În 1933 comitetul hotărăște ca devizele și planurile de interior să fie executate de serviciul tehnic condus de arhitectul Andrei Ivanov. Timpul a făcut să se șteargă din memoria bălțenilor numele celor care au participat la construcția catedralei. Ornamentul catedralei este făcut de către Franț Rill din București; catapeteasma - I. Babic (București); pictura - D. Norocea (Curtea de Argeș) și Wodok (București); scaunele arhierești, stranele și ușile catedralei - sculptorul Dumitrescu (București), pardoseala - firma Schmidgen (București); iar instalația electrică Silvestru Vatrici din Bălți.

La 2 iunie 1935, în ziua inaugurării Catedralei, la stația Pământeni din Bălți, a sosit trenul cu Majestatea Sa Regele Carol al II-lea al României și cu prințul moștenitor Mihai. De la gara de tren până la catedrală a fost așternut un lung covor roșu, pentru oaspeții deosebiți, iar toată lumea prezentă la ceremonie era îmbrăcată în straie naționale sau haine albe de sărbătoare.

Pe timpul regimului sovietic, edificiul catedralei a fost folosit ca depozit, iar din 1961 aici își avea sediul Muzeul de Istorie și Etnografie. Astfel, unele obiecte prețioase, de valoare spirituală și istorică din interiorul catedralei au fost pierdute, altele, însă totuși s-au păstrat. Doamna Tamara Dubai, custode la muzeu în anii '60, a salvat câteva icoane, ce erau lăsate să zacă afară. O familie de militari care locuia vis-a-vis de catedrală le foloseau pentru a face foc la sobă.

Astăzi, catedrala aparține Mitropoliei Moldovei, iar aici își duce slujbele ÎPS Marchel, episcop de Bălți și Fălești.

Cred că e de prisos să comentez mai departe...

FOTO: Catedrala Sfinții Împărați Constantin și Elena, după inaugurare și astăzi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.