Redescoperă Bălți: Liceul Teoretic pentru fete ”Domnița Ileana”

Publicat de Dragoș Galbur la 23 mai 2013


Clădirea Liceului Teoretic pentru fete „Domnița Ileana” (în prezent sediul Rectoratului Universității de Stat din Bălți, ”Alecu Russo”; Blocul I)  a fost finalizată în 1936, după proiectul arhitectei Etti-Rosa Spirer. 

Clădirea este amplasată la colţul obtuz al cartierului format de strada - Regina Maria şi strada Puşkin. 

Blocul liceului pentru fete "Domniţa Ileana", a fost construit în stilul neo-românesc cu elemente puternice a stilului modernist şi constructivist. Clădirea este construită în două etaje, are structură planimetrică obişnuită pentru şcoli cu clase amplasate de o parte a coridoarelor lungi şi luminate din abundenţă de lumina solară, cu internate la subsol sau la ultimul etaj. Aspectul lor exterior este individualizat prin detalii şi combinaţii volumetrice specifice curentelor stilistice contemporane.

Elevele Școlii de fete ”Domnița Ileana” în pauza de masă


Trecut și prezent.

4 comentarii:

DHR spunea...

Buna ziua! Cu parere de rau in articolul cu utlima scrisoare a lui Ion Antonescu nu a fost posbili sa postez un comentariu. Sper ca nu incalc careva regula si am o singura intrebare catre autorul blogului, daca cunoaste datele istorice mentionate in urmatoarea pagina din Wikipedia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_evreilor_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia#Regimul_lui_Antonescu_.C8.99i_.E2.80.9Ecur.C4.83.C8.9Birea_terenului.E2.80.9D

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Dragoș Galbur spunea...

DHR, citește și te rog mai mult să nu te aud:
http://www.basarabia91.net/2012/01/niciun-tren-romanesc-n-plecat-vreodata.html

Alex spunea...

@DHR: dacă wikipedia pentru tine e o sursă credibilă, mi-e milă de tine. Vrei să-mi fac un cont în bătaie de joc şi să scriu că iudeii i-au omorât pe nemţi cu ajutorul extratereştrilor? CĂ se poate, wikipedia e refugiul celor care nu vor să deschidă o carte şi se lasă manipulaţi uşor.

ionelus spunea...

Nu aveţi idee ce e stilul neoromânesc. Aţi copiat dezinformaţia de pe blogul lui Sergiu Popovici.

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.