Veaceslav Țâbuleac și Crucea Mântuirii Neamului Românesc

Publicat de Dragoș Galbur la 31 mai 2013Pe 28 august, 2011, la Nisporeni, a fost inaugurată Crucea Mântuirii Neamului Românesc, primul monument din Republica Moldova dedicat unităţilor românilor. Sfinţirea locaşului a fost oficiată de un sobor de preoți condus de înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei și de ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor. Ei au transmis credincioşilor mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Inițiatori ai proiectului a fost familia Dohotaru, din Onești, iar însăși proiectul a fost derulat de postul de Radio Vocea Basarabiei şi Asociaţia Culturală Pro-Basarabia şi Bucovina, filiala Oneşti. Anume acestea au colectat fonduri pentru construcția și înălțarea Crucii, banii veninând, în mare parte, din România.

De ce scriu toate acestea? Fiindcă mă simt jignit și scuipat în suflet, și nu doar eu, de către directorul postului de radio Vocea Basarabiei, Veaceslav Țâbuleac, care, după ce și-a asumat întreținerea Crucii, recent, a ”cedat-o” Mitropoliei Moldovei, subordonate Patriarhiei Ruse. A cedat-o în ghelimele, pentru că din ce am aflat eu, a primit bani pentru așa zisa pomană. Nu cred că aș fi avut ceva împotrivă că a fost cedată Mitropoliei Moldovei, dacă Episcopia din Ungheni nu avea să o RESFINȚEASCĂ și să scoată cuvântul ”ROMÂNESC” din denumirea oficială a edificiului. Acum, a rămas denumirea, pur și simplu, Crucea Mântuirii Neamului. Care neam?

Totodată, acest pretins român, Veaceslav Ţâbuleac, directorul postului de radio Vocea Basarabiei, membru PLDM, a declarat că întreţinerea Crucii Mântuirii Neamului Românesc era prea costisitoare, de aceea a fost nevoit să o predea Episcopiei de Ungheni. Acuma na, serios? Dar unde s-a adresat dânsul după ajutor și i-a fost refuzat?! Putea să mi-o doneze mie personal, eu aveam să găsesc bani să o întrețin pentru 50 de ani înainte. Vorbesc foarte serios! Dar dânsul n-a făcut-o. N-a făcut-o, pentru că a primit bani ca s-o cedeze Mitropoliei Moldovei.

Crucea niciodată nu a fost un simbol al românismului, pentru că cei mai mulţi bani au fost colectaţi de la oameni de afaceri şi nu de la cetăţenii simpli.”.


Cât tupeu trebuie să ai ca să declari așa ceva?! Eu posed listele celor care au donat bani pentru ridicarea edificiului. Majoritatea au donat ca cetățeni simpli, plus la toate, băbuțe și moșnegei, au donat cât au putut, 3 lei, 5 lei, 10 lei, etc, ca la urmă individul Țâbuleac să-i ignore și să procedeze în halul acesta. Nici măcar nu s-a consultat cu familia Dohotaru din Onești, inițiatorii proiectului. Nici măcar nu s-a consultat cu ”oamenii de afaceri” despre care vorbește. Nici măcar nu s-a consultat cu Mitropolia Basarabiei, care deține dreptul moral asupra acestei cruci. Perfid gest.


Anume pe 28 august, 2011, acest Țâbuleac spunea:”...astăzi, pe această frumoasă colină a Nisporenilor, se săvârşeşte una dintre cele mai semnificative zidiri creştine ale Domnului nostru Iisus Hristos din ultimele şapte decenii în Basarabia – Crucea Mântuirii Neamului Românesc”, ca deja în mai, 2013, să o doneze Episcopiei de Ungheni și să-i scoată cuvântul ”românesc” din denumire.

Trist este că Veaceslav Țâbuleac nici măcar nu este stresat deloc de faptul că a trădat și jignit o mulțime de oameni. Nici nu s-a rupt să facă lumină în cazul dat și să explice concret ce anume l-a făcut să doneze Crucea, Mitropoliei Moldovei. 

Și pentru că nu are pic de obraz, și pentru că e și cetățean român, eu, Dragoș Galbur, în calitate de cetățean al Republicii Moldova, în calitate de cetățean al României, și din partea celor care au donat bani pentru Crucea Mântuirii Neamului Românesc,  îi cer domnului Veaceslav Țâbuleac,ca până la finele lunii iunie, edificiul să fie retras din patronajul Mitropoliei Moldovei, în caz contrar, am pregătit deja, sesizarea și cererea către autoritățile române, dar și către președintele României, Traian Băsescu, de a-i RETRAGE CETĂȚENIA ROMÂNĂ domnului Veaceslav Țâbuleac, pentru acțiuni ce denotă lipsa de respect faţă de simbolurile naționale ale românilor de pretutindeni.

Sper ca domnul Țâbuleac să realizeze și să-și îndrepte greșeala făcută, aducând scuzele de rigoare.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Zici că a primit bani ca să doneze crucea. Cîți bani a primit dn-ul Țîbuleac?

Anonim spunea...

MINCIUNI SI MANIPULARI, gen ,, Vocea Bsarabiei,,!! - ,, Crucea de la Nisporeni rămâne a Mântuirii Neamului Românesc,,. Dar de ce, inca in proprietatea Bisericii ruse??!!! Adica, au potolit putin spiritele ,, nationalistilor,,. Apoi, ,, vom face cu Neamul Romanesc, cum am si facut ultimii 200 ani,,.Vorba moldoveanului,,, Un ADEVAR restabilit numai pe jumatate, tot MINCIUNA si BATJOCORA ramine,,!! Un NIMERNIC ordinar, pe nume Veacesla Tibuleac, a vandut Bisericii ruse lucruri sfinte, ce nu-i apartin. Dragostea de Neam si Credinta stramoseasca si culmea, Crucea Mantuirii Neamului Romanesc. Asa ca, Veaceslav Tibuleac, VINZATOTUL de cruci, cit si cei care stau in spatele Neatale, Va bucurati prea devreme!!

Anonim spunea...

nu va suparati da de ce stergeti din comentarii..lasati tote parerile..

Anonim spunea...

eu cred ca scopul principal e ca Crucea sa fie ingrijita si ca oamenii sa o cinsteacsa si sa vina la Ea sa se inchine dar cui apartine mai putin conteaza !

Dragoș Galbur spunea...

N-am șters nimic.

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.