La BĂLȚI va fi inaugurat bustul cântărețului antisovietic, Vladimir Vîsoțki

Publicat de Dragoș Galbur la 21 iunie 2013Pe 2 iulie, 2013, orașul Bălți va avea parte de un eveniment cultural de zile mari, dedicat inaugurării, în centrul orașului, a bustului marelui artist rus de talie internațională, Vladimir Vîsoțki. La eveniment vor mai participa feciorul răposatului cântăreț, Nichita Vîsoțki, vocea de aur a Rusiei, Grigori Leps și artista Slava, de altfel, evenimentul fiind organizat, în totalitate, de către tânărul om de afaceri, Renato Usatîi și Primăria Bălți.

Am postat acum o lună, pe facebook, în exclusivitate, anunțul că va veni Grigori Leps la Bălți. Părerile și reacțiile unora au fost atât de negative încât la un moment dat, am decis să șterg postarea, din cauza mizeriilor din comentarii. Când vin eu cu inițiativa să strângem bani pentru construcția Monumentului Eroilor Români din Bălți sau Chișinău, toți schiorlăie că n-au bani, după care pleacă la odihnă în Turcia, Grecia și Egipt. Așa că, de-ar tăcea. Eu mă bucur de câteva lucruri:

1. Orice tip de monumente înfrumusețează atât arhitectura unei localități, cât și viețile noastre, în general. Și până la urmă, de unde atâta frustrare? Vîsoțki nu-i Lenin și nici Stalin. Și dacă poetul ucrainean Taras Șevcenko are busturi la Suceava și Tulcea, Vîsoțki de ce n-ar avea la Bălți?

2. Bălțenii, ignorați de când mă țin minte, de autoritățile centrale de la Chișinău, în sfârșit vor avea parte de o atenție mai specială, sub formă de concert, susținut de cea mai puternică voce a Rusiei și cel mai important  e că oamenii se vor simți mândri că un artist de talia lui Leps vine să cânte la ei acasă, fapt ce denotă că Republica Moldova nu constă doar în Chișinău, așa cum le pare unora.

3. Toți mă întreabă, indignați, ce are Vîsoțki cu Republica Moldova și de ce nu se inaugurează la Bălți bustul lui, de exemplu, Vadim Pirogan, Carol Schmidt sau Costache Leancă, bălțeni care au schimbat soarta țării și de care voi, cei care citiți, în proporție de 90% n-ați auzit de ei. Răspunsul meu e simplu: Rusia are interes să-și intensifice influența în regiune și o face perfect. Repet, până la urmă Vîsoțki nu e Lenin și nici Stalin.

Da, există și partea tristă a evenimentului, faptul că 2 iulie e o zi cu o semnificație tristă pentru neamul nostru românesc, ziua când a închis ochii Marele și Sfântul Voievod Ștefan. Dar nu prea văd cui i-ar fi păsat de acest lucru, nici în acest an, nici ultimii 22.

Date biografice

Vladimir Vîsoțki a fost actor, poet, compozitor şi cântăreţ, cel mai de seamă reprezentant al generaţiei de artişti ruşi afirmaţi în anii '60-'70. A compus în jur de 600 de poeme şi tot atâtea cântece. În 1964 devine actor al renumitului Teatru de Dramă şi Comedie "Taganka" unde va rămâne până la sfârşitul vieţii sale jucând în peste 20 de roluri(Emolai Lopahin din "Livada cu vişini", Svidrigailov din "Crimă şi pedeapsă", prinţul Hamlet, Galilei din piesa omonimă a lui Brecht etc.) şi unde s-a consacrat ca un artist complet: actor, cântăreţ şi poet. În paralel cu activitatea teatrală, s-a produs în peste 30 de pelicule cinematografice ("Luptau doi camarazi", "Un rău om bun", "Locul întălnirii nu poate fi schimbat", "Scurte întâlniri", "Intervenţia" - ultimele două au fost interzise de cenzura brejnevistă şi au apărut pe ecran doar la 20 de ani de la realizarea lor).

A scris muzică “pentru sine şi prieteni”, dar şi pentru teatru şi film. Fiind unul dintre cei mai sonori disidenţi ai regimului sovietic, “rebel al epocii”, a scris circa o mie de melodii prin care şi-a câştigat popularitatea în rândul a milioane de oameni dar şi nemulţumirea unor reprezentanţi ai regimului, precum şi invidia unor colegi de breaslă. Temele abordate în versuri erau cu precădere “deviaţioniste”, incompatibile cu ideologia oficială. O voce inconfundabilă.

Vladimir Vîsoţki n-a avut dreptul să-şi înregistreze şi difuzeze cântecele, regimul “recunoscându-l” doar ca actor de teatru, dar nu şi ca muzician. (Muzica sa era difuzată “la negru”, pe sub mână, aşa cum circula şi opera lui Soljeniţîn). Muzica sa a ajuns însă pe coloana sonoră a unor filme lăudate de critică, cum ar fi Les soviets plus l’electricité, care începe cu Magadan, celebra piesă a lui Vâsoţki.

În 1979, cu ajutorul soţiei sale, cunoscută actriţă franceză Marina Vlady, a efectuat un turneu concertistic prin SUA apoi şi alte turnee în Franţa. "Cazul Vladimir Vîsoţki” a fost unul cu totul ieşit din comun în URSS, cântecele sale, ca şi poeziile sale, erau iubite în mai toate mediile, cu toate acestea, versurile i se publicau foarte rar şi doar în unele reviste neliterare (de ex, în Химия и жизнь - Chimia şi viaţa), iar cântecele i se înregistrau episodic şi numai pe discuri single; poetul şi artistul nu avea acces la radio şi TV.

În 1981 R. Rojdestvenski va publica, post-mortem, prima culegere de versuri ale poetului intitulată Нерв(Nerv). Ulterior va fi editat un mic volum de proză, iar în 1988, Operele alese, fiind permisă şi înregistrarea unui album retrospectiv ce conţinea 20 de melodii. Cărţile sale au fost tipărite în tiraje impresionante. S-au făcut filme şi s-au scris o mulţime de cărţi despre viaţa sa. O planetă descoperită de astronauţii ruşi a fost botezată Vladîvîsoţki.

Fosta URSS a aflat despre moartea lui Vladimir Vîsoţki datorită ex-Preşedintelui Republicii Moldova, Petru Lucinschi, care era, pe atunci, adjunctul şefului departamentului de propagandă al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Mulţumesc, Dragoş pentru postare şi abordare.

Anonim spunea...

Mei imi plac cintecele lui Visotchii,, dar totusi ce are el cu Moldova? prin ce a meritat un monument in Balti? Dragoas lumineazama si pe mine, ,,ca totusi lupti pentru romanism? Sau te ai vindut si tu?.

Oleg spunea...

ar trebui sa ne mindrim ca vom avea la noi in tara bustul unui om cu adevarat maret, prescum Visotki

Anonim spunea...

Vîsoțki e ok. Se putea și mai rău :DDDDDD

Dragoș Galbur spunea...

@Anonim.nr.2.
Prin ce a meritat Pușkin bust în centru capitalei, în centrul aleii clasicilor? Prin ce a meritat Pușkin stradă chiar în inima Chișinăului?
Fix așa și Vîsoțki.
Iar referitor la vândut și alte aiureli, îți răspuns direct - dute-n pulă.

Anonim spunea...

De anonim 2
Dragos prin nimic,dar si atunci cum si acum au fost asa numitii aparatori ai tricolorului Romanesc care de fapt aparau alt tricolor,,care strigau in gura mare ca e bine si frumos sa avem o strada incentrul Chisinaului numita in cinstea acelui mare poet rus,care ne-a proslavit la acea vreme si ecoul se simte si pina in ziua de azi!

Anonim spunea...

spuneti-mi va rog la ce ora e inceperea?

Anonim spunea...

Mai usor cu antisovetismul. Visotski era un boem si rebel, dar citi cetateni din urss au avut dreptul sa se casatoreasca cu straini si sa calatoreasca regulat in strainatate in timpul lui Brejnev?

Valentina Popa spunea...

Foarte frumos! Asa un om chiar merita o astfel de apreciere!
_______
Valentina de la comunitate romaneasca

Anonim spunea...

Пушкин жил в Молдове и писал о ней. Так что его место во главе аллеи классиков - заслуженно

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.