Ce s-a întâmplat cu noi?

Publicat de Dragoș Galbur la 25 iulie 2013N-am scris mai mult de o lună pe blog și n-aș fi scris, cu plăcere, încă cam pe atât. De ce? Pentru că nu am inspirație, dar și pentru că nu mai văd niciun rost să scriu. Nici pentru mine, nici pentru alții. De ce scriu acum? Nu știu.

Am mai bine de 2 săptămâni de când m-am șters de pe facebook, de când m-am deconectat de la lumea virtuală și am încercat să o redescoper altfel pe cea reală. Și ce găsesc? Căcat! Nu că nu știam anterior de asta, doar că nu-i simțeam mirosul. Peste tot, în țară, în oameni, în sufletele lor, în mințile lor, în comportament, în tot. Și dacă pe internet ai posibilitatea să nu-i accepți pe cei care nu-ți plac și să-i ștergi din lista ta sau să-i blochezi, în realitate nu poți.

Am înțeles că am ajuns o societate de indiferenți, dar și impotenți, în care doar cei cu o imaginație bogată mai au puterea și inspirația de a-și face iluzii frumoase că trăiesc într-o țară frumoasă cu oameni dulci și frumoși. Ei, o fi țara frumoasă, dar ce folos, dacă oamenii ei sunt de căcat. Am ajuns să acceptăm să fim umiliți și furați de cui nu îi este lene, frustrările și nedumeririle vărsându-li-ne la o halbă de bere sau, cel mai des, pe internet, că-i mai comod așa.

Mereu am știut și simțit că suntem dezbinați, dar acum am aflat, cu stupoare, cât de tare suntem dezbinați. Români și ruși, Mitropolia Basarabiei și Mitropolia Moldovei, comuniști și liberali, Moldcell și Orange, ai noștri și ai voștri, etc. Și ce facem? Găsim vinovații în ruși, români, evrei, etc., că doar noi suntem de aur. Ei bine, o să vă dezamăgesc. Suntem de căcat!

Am ajuns să ne mințim fără scrupule, făcând din asta o tradiție națională și uitându-mă în societate, văd că lucrurile stau altfel, că nu rusul îl fură și trădează pe moldovean, ci moldoveanul pe moldovean; că nu rusul e mai harnic, ci moldoveanul e mai leneș; că nu rusul nu vrea să vorbească limba română, ci moldoveanul nu vrea să o vorbească; și lista e atât de lungă. Și când îi spui moldoveanului, ia, băi, și schimbă-te, el, te înjură în rusă și e mai mândru de asta ca niciodată. Suntem o adunătură de nimicuri. O nimicnicie. Vorba cântecului - suntem organizați într-o mare dezorganizare. Și din tot căcatul care-l avem în jurul nostru și în noi, mai avem tupeul să pretindem la frumos. Asta da calitate!

Nu mai sper la nimic, nu mai sper să schimb nici lumea, nici țara, nici să mut munții din loc și nici să aduc marea mai aproape. Nimic. Văd că cei din jurul meu la fel nu au nevoie de schimbări. Ne-am prea deprins să trăim în propriul căcat și încă să mai strigăm că alții, de fapt, sunt porci. Știți voi cine. De ce folosesc atât de des cuvântul căcat în această postare? Pentru că asta suntem noi - o țară de căcat cu oameni de căcat, condusă de oameni cu și mai mult căcat în ei. Atât.

Dintotdeauna am știut că problema este în noi, dar aveam nevoie de o confirmare. Am găsit-o. Nu ne opunem schimbării, ci ideii de a fi schimbaţi.

30 comentarii:

Cahul Romania spunea...

Din pacate ai dreptate, Dragos!

moldovlah spunea...

Totul va fi bine, dar după o intensă purificare!

Oleg spunea...

asta e.....

George Damian spunea...

Copiii nu-nţeleg ce vor:
A plânge-i cuminţia lor.

Dar lucrul cel mai laş în lume
E un bărbat tânguitor.

Nimic nu-i mai de râs ca plânsul
În ochii unui luptător.

O luptă-i viaţa; deci te luptă
Cu dragoste de ea, cu dor.

Pe seama cui? Eşti un nemernic
Când n-ai un ţel hotărâtor.

Tu ai pe-ai tăi! De n-ai pe nimeni, 
Te lupţi pe seama tuturor.

E tragedie nălţătoare
Când, biruiţi, oştenii mor, 

Dar sunt eroi de epopee
Când braţul li-e biruitor.

Comediant e cel ce plânge, 
Şi-i un neom, că-i dezertor.

Oricare-ar fi sfârşitul luptei, 
Să stai luptând, căci eşti dator.

Trăiesc acei ce vreau să lupte;
Iar cei fricoşi se plâng şi mor.

De-i vezi murind, să-i laşi să moară, 
Căci moartea e menirea lor.

Dragoș Galbur spunea...

Puternică poezie! Mulțumesc, George.

Blog de jurnalist spunea...

Îmbătrâneşti Dragoş. Mai citeşte-l pe Radu Gir.

George Damian spunea...

George Coşbuc. Dar şi Radu Gyr e bun în astfel de momente. Trage-i o băută, o bătaie cu nişte neprieteni şi îţi trece.

George Damian spunea...

Încă una din preferatele mele şi gata, tac.

Viaţa asta-i bun pierdut
Când n-o trăieşti cum ai fi vrut!
Şi-acum ar vrea un neam călău
S-arunce jug în gâtul tău:
E rău destul că ne-am născut,
Mai vrem şi-al doilea rău?

Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moş îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănţuit.

Cei ce se luptă murmurând,
De s-ar lupta şi-n primul rând,
Ei tot atât de buni ne par
Ca orişicare laş fugar!
Murmurul, azi şi orişicând,
E plânset în zadar!

Iar a tăcea şi laşii ştiu!
Toţi morţii tac! Dar cine-i viu
Să râdă! Bunii râd şi cad!
Să râdem, dar, viteaz răsad,
Să fie-un hohotit şi-un chiu
Din ceruri până-n iad!

De-ar curge sângele pârău,
Nebiruit e braţul tău
Când morţii-n faţă nu tresari!
Şi însuţi ţie-un zeu îţi pari
Când râzi de ce se tem mai rău
Duşmanii tăi cei tari.

Ei sunt romani! Şi ce mai sunt?
Nu ei, ci de-ar veni Cel-sfânt,
Zamolxe, c-un întreg popor
De zei, i-am întreba: ce vor?
Şi nu le-am da nici lor pământ
Căci ei au cerul lor!

Şi-acum, bărbaţi, un fier şi-un scut!
E rău destul că ne-am născut:
Dar cui i-e frică de război
E liber de-a pleca napoi,
Iar cine-i vânzător vândut
Să iasă dintre noi!

Eu nu mai am nimic de spus!
Voi braţele jurând le-aţi pus
Pe scut! Puterea este-n voi
Şi-n zei! Dar vă gândiţi, eroi,
Că zeii sunt departe, sus,
Duşmanii lângă noi!

Anonim spunea...

ce-mi plac oamenii care scriu corect :) gramatical... si poate ai dreptate, articolul tau a venit la momentul cind mi-am pus intrebarea: am eu un nivel de dezvoltare psihica adecvat unui om cu pretentiile mele? si mi se pare ca mai am mult de lucrat pina acolo... si apoi m-am uitat in jur si m-am gandit ca am in jurul meu o MULTIME de oameni cu o dezvoltare psihica sub nivelul basic si atunci, de unde progres, daca noi elementar nu putem sa ne facem vietile noastre sa ne fie placute noua insine, in loc sa cautam cine-i vinovat... just a thought

Anonim spunea...

Dragos, nimic nu este perfect in lumea asta...nici moldovenii nu-s perfecti.
Keep calm si fa bine ceea ce faci. Satisfactia o sa vina.

Tatiana Tverdohleb spunea...

you are missed on facebook, Dragoş :(

Unionist-Moldovenist spunea...

Cumpara Domestos si curata ))

Anonim spunea...

Dragoș, nu te cunosc sau poate și ne-am întâlnit dar nu sunt sigur, căci țărișoara noastră, cum nu ar fi, dar în dimensiuni nu e mare :). Dar în această ordine de idei, îmi permit să nu mă prezint, deoarece nici nu am dorința să te știu. Consideri asta corect sau nu, indiferent.
Doar sper să fie ok dacă îmi las și eu o părere nevinovată, de aceea, bine ar fi să nu o ștergi, decât integral cu această postare.
În Moldova sunt multe probleme, dar ele sunt peste tot, au fost și vor fi întotdeauna, doar că sunt diferite. Nu cred că ar fi cazul să-ți explic asta.
Foarte simplu, lumea este o reflectare a ceea ce suntem. Nici mai mult, nici mai puțin.
Dacă găsești peste tot căcat, poate ești căcat? Dacă îți pute peste tot a căcat, poate de la tine pute, de așa te ustură nasul? De consideri că societatea este indiferentă și impotentă, poate tu ești acel indiferent și impotent?
I-a o pauză Dragoș, e vara și e cald, de asta și se intensifică acest miros de căcat. Este cea mai bună perioadă pentru o băiță la mare, mai departe de griji și de această societate de ”nimic”, după asta poate revii mai proaspăt, mai plin de viață și cu speranțe noi.
Mult succes și odihnă plăcută.

Dragoș Galbur spunea...

”Consideri asta corect sau nu, indiferent.”
Mai departe n-am citit. Indiferent.

Anonim spunea...

Rămâi mai departe în căcat, dacă ai decis să nu citești până la urmă. Indiferent. E alegerea ta.

Dragoș Galbur spunea...

:) rămân.

Anonim spunea...

@George Damian :
"Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moş îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănţuit."
Iti multumesc mult ca ai postat aceasta poezie. Aceste versuri le tin minte inca de la scoala si periodic "ies la suprafata". Inseamna mult pentru mine, mi-au fost "arse" in memorie cu toate ca n-am invatat poezia ci am citit-o in treacat...

Elena Cordonean spunea...

Dragoş, cineva îţi duce dorul...
Zîmbeşte)

Anonim spunea...

citez: "Și ce găsesc? Căcat! Nu că nu știam anterior de asta, doar că nu-i simțeam mirosul. Peste tot, în țară, în oameni, în sufletele lor, în mințile lor, în comportament, în tot."

Poate ceea ce gasesti la altii esti/ai chiar TU?
(Nimic personal) Inspirat de aici: http://pritchi.ru/id_852

Anonim spunea...

Buna dimineata, Dragos :)
Sa nu mai scrii astfel de postari. Doar ai un suflet mare. Si esti barbat, si mai cu seama orgolios, disciplineaza-ti pornirile. Toti rabdam, multi in tacere, fara vreo sansa de a ne exprima.

Ce s-a intamplat cu noi? S-a intamplat sa fim ca-n 1948, dupa o deportare si foamete. Doar ca procesul acum a fost intins pe 20 de ani. Dar tot acolo suntem, prin emigrare si saracire. Si cate altele adaugate la acestea. Lumea a obosit, e obosita si saturata de tot.

Au fost si timpuri muuult mai grele. Rareori au fost mai bune.

Tu ai grija insa de viata ta. Creaza tot ce e bun, frumos si pozitiv in ea. Cand vei intalni perechea de viata, iti va fi mai usor.

Fii bine. Noi tinem la tine :)

Iris spunea...

Dragoş, ap' hai revino pe fb, dor.

Anonim spunea...

Întors recent din Belarusi, am expus cam aceleaşi gânduri. Pe fundalul celor văzute acolo, se simte excelent cît de cîcăcioasă viaţă avem noi, moldovenii - una din cele mai lenoase şi corupte naţiuni din lume.

http://vasilacheghenadie.wordpress.com/2013/07/27/%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%81%D1%8C-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80/

Vecinul dela Manta spunea...

Sărbătoarea Limbii Române, cel mai potrivit moment de revenire acasă a lui Paul Goma

http://ziar.jurnal.md/2013/07/26/sarbatoarea-limbii-romane-cel-mai-potrivit-moment-de-revenire-acasa-a-lui-paul-goma/comment-page-1/#comment-37657

Președintelui Republicii Moldova
Dl Nicolae Timofti
------------------------------
Prin prezenta, domnule Președinte, dorim să vă aducem la cunoștință că scriitorul, luptătorul anticomunist și compatriotul nostru Paul Goma, căruia zilele acestea i s-a înmânat oficial la Paris pașaportul Republicii Moldova, intenționează să revină la baștină împreună cu familia sa pentru a gestiona activitatea Centrului de studiere a comunismului în Basarabia și Bucovina. Se preconizează ca Centrul «Paul Goma», înființat prin decizia Consiliului Uniunii Scriitorilor, să aibă la bază arhiva și biblioteca scriitorului și să se ocupe de adunarea, stocarea și studierea de documente scrise, de materiale audio și video privitoare la istoria comunismului și consecințele acestui flagel al sec. XX pe pământurile noastre.

Revenirea lui Paul Goma acasă are, în primul rând, semnificația unui gest reparatoriu. E un act de dreptate, un răspuns târziu la o mare injustiție la care o istorie ingrată a supus românii din Basarabia și Bucovina, scriitorul nostru fiind unul din sutele de mii de persoane silite, în calea tăvălugului totalitarist sovietic, să ia calea refugiului. Acordarea lui Paul Goma (și familiei sale) a cetățeniei Republicii Moldova și întoarcerea sa, după aproape 70 de ani, pe pământul unde s-a născut și a copilărit înseamnă și o oportunitate pentru societatea noastră. E o șansă rară de a recupera o personalitate de prim rang a literaturii române, un luptător anticomunist de notorietate mondială, un caracter neînduplecat cu o axă interioară capabilă să adune într-un efort unic diverse curente de opinie și să coaguleze în jurul său o mișcare de unitate morală, spirituală și rezistență națională atât de necesară pentru societatea noastră bulversată și dezbinată. Prezența printre noi a lui Paul Goma e cu atât mai imperioasă, cu cât mai acut și mai greu se resimt pierderile irecuperabile pe care literatura și cultura noastră le-au suportat prin recentele plecări la Domnul ale lui Grigore Vieru, Maria Bieșu, Aureliu Busuioc și Dumitru Matcovschi.

În acest context, considerăm că Dumneavoastră, ca Președinte al Republicii Moldova, aflat dincolo de interesele de partid, sunteți cel mai indicat să mobilizați toate pârghiile de care dispuneți și să susțineți cu toată puterea revenirea cât mai grabnică în țară a lui Paul Goma și a familiei sale. Cel mai potrivit moment pentru un asemenea eveniment ar putea fi sărbătoarea Limbii Române de la 31 august. În felul acesta, o sărbătoare care din an în an riscă să se înglodeze tot mai mult în rutina unui ritual fără nicio rezonanță în societate, dar și întoarcerea acasă dintr-un exil forțat de șapte decenii a celui care nici pe o clipă nu și-a uitat baștina, care a cântat în operele sale Basarabia și a plâns suferințele basarabenilor ca nimeni altul, ar putea să capete o semnificație etică și un răsunet social de anvergură națională.

Înțelegând că, în conjunctura politică actuală a unei alianțe de partide și grupuri parlamentare cu interese foarte divergente, Președintele are prea puține posibilități de manifestare și afirmare, riscăm chiar să lansăm ipoteza că pentru Dumneavoastră Paul Goma ar putea fi o șansă istorică, o posibilitate de a vă lega strâns numele și activitatea de Președinte de aducerea acasă a marelui nostru pământean.
---------------------------------------------
1.
Andrei Țurcanu,
director executiv al Centrului «Paul Goma»

Szasz Sebes Paul spunea...

Ma gandeam ca m-ai stres din lista de prieteni

Anonim spunea...

1.Mă bucuram că este un Dragoş Galbur. E omeneşte de a trece prin perioade de pesimism, “că am ajuns o societate de indiferenți, dar și impotenți”. Sper că mă voi bucura şi mai departe că este, a rămas acelaş pe care l-am ştiut citindu-l, un Dragoş Galbur. Eşti un patriot şi luptător. Sunt încrezut că vei rămâne aşa, patriot şi luptător! Capul sus!!! 2.La începutul anilor 90 în presă (“Mesagerul”) era publicată o instrucţiune a KGB-ului, în care era un punct, în care se cerea de a aduce cetăţenii la starea de pesimism, incertitudene, neîncrederea în propriile forţe. 3.Tot în acea instrucţiune KGB-istă era şi despre dezbinare. Scrii: – “Mereu am știut și simțit că suntem dezbinați, dar acum am aflat, cu stupoare, cât de tare suntem dezbinați.”. - Pentru ce a apărut P.LIBERAL.DM cu doctrină conservatoare (?) a lui Filat (care venind din România a guvernat cu P.Lucinschii venit de la Moscova), în timp ce era P.L.LIBERAL cu Deputata Dna Pavlicenco şi P.LIBERAL cu Primarul D. Chirtoacă? - Pentru ce la alegerile locale pentru Primăria Chişinăului împreună cu Dodon se bătea cu înverşunare în D.Chirtoacă de acei care strigă cel mai tare “Unirea”? - De ce “anticomuniştii şi proeuropenii” PLDM (Filat, Leancă) şi PD (Lupu, Corman) au fost împotriva Decretelor lui Ghimpu (ocupaţia sovietică, condamnarea comunismului, retragerea Armatei Rusiei)? - De ce Hadîrcă & CO la Conferinţile republicane a PL nu au spus nimica de “reformare”, dar au dezbinat PL pentru a fi “reformat”, acuma încercînd să mai facă un partid unde a mai fi cuvîntul “liberal”? 4.”Nu ne opunem schimbării, ci ideii de a fi schimbaţi.”. Real ne opunem şi schimbării – masiv (noi, cetăţenii RM) am votat pe foştii membrii biroului pc rssm (Snegur, P.Lucinskii, Voronin) şi colegii la lui P.Lucinschii (Filat, Diacov) ş a lui Voronin (Lupu, Plahotniuc) şi acuma Filat-Leancă, şi Lupu-Corman. Ei guvernînd au devenit mulmilionari în Euro, dar cetăţenii RM au devenit cei mai săraci din Europa. Şi îi preferăm şi mai departe dengrîndu-i pe Ghimpu, Chirtoacă Ideile de a fi schimbări (în direcţia dorită de cineva) sunt expuse de jurnaliştii, comentatorii politici, blogheri, ONG-rile media “independente”, dar “cumpărate şi răscumpărate” de propaganda Rusiei şi oligarhii “trei Vlazi” – Voronin, Filat, Plahotniuc, şi alţii (Fraţii Ţopa, …). “Vin ai noştri, pleacă ai noştri, noi rămânem tot ca proştii” 5. Dragoş, eşti tînăr. Nu abandona lupta, altfel vei regreta peste ani. Uniţi-vă cei cu Demnitate. Din suflet îţi doresc să rămâi aşa dupa cum eu te închipui, toate cele bune. Doamne ajută!

Dragoș Galbur spunea...

Mulțumesc.

Unknown spunea...

ai scris un articol egoist!
frate, nu lasa mainile in buzunar si capul aplicat. vino putin prin Paris, la studii... sau in orice alta tara de traditie crestina!
Ai un articol egoist pentru ca te-ai gandit DOAR la tine cand l-ai postat... ai uitat de cei ce te admira, ai uitat de Valeriu Gafencu, de Eliade, de Cioran de Brancusi, de Arsenie Boca si Iustin Parvu si de marea lor suferinta... nu e grav ca ai uitat, e dureros ca le vrei stearsa si imaginea prin dezicere ta de ei, imaginea pe care ne-am format-o despre tine este si a lor(prin postari si atitudini)
"Cei ce se vor dezice de Mine, ma voi dezice si Eu de ei"
PS/ VINO la un stagiu practic... am inteles ca esti medic, scrie o scrisoare aici : http://www.institutdelamain.com/les-residents-de-linstitut-de-la-main/formation
sau: http://www.institut-main.fr/l-institut/fellow-ship-programme-14.html
Doamne ajuta!

md spunea...

welcome to the club! Eu demult mi-am dat seama de lucrurile astea...

Nicoleta Enciu spunea...

Chiar dacă iţi pare că nu poţi schimba nimic, pentru cei care iţi citesc şi îţi aşteaptă postările, deja ai schimbat multe!

Mircea Moise spunea...

Presedinte al Romaniei > Mircea Moise < o sansa pentru poporul Roman.

Romani din toate tarile treziti-va!

Mircea Moise posibil candidat independent la Alegerile prezidentiale 2014

Cetatenie – Romana
Virsta – 70 ani
Origine – 50% Moldovean, 25% Basarabean, 12,5% Rus, 12,5% German
Evolutie - rasarit Basarabean, crescut Ardelean, copt Banatean, rascopt German, rasadit Parisian
Domiciliu – Germania; Resedinta – Romania
Religie – Ortodox
Politica - apolitic
Pregatire profesionala – tehnica, muzica, policalificari
Activitati – Industrie, transporturi, constructii, agricultura, invatamant, muzica, inventii.
Limbi vorbite – Romana, Germana, Franceza, Italiana,
Autocaracterizare – patriot, corect, modest, luptator inversunat pentru libertate si dreptate, bun gospodar, harnic, curajos, respectuos, tolerant, prietenos, ordonat, iubitor de natura si animale, viata decenta si sanatoasa, cu spiritul umorului.

Adresa web. http://alegerile-prezidentiale-2014.webnode.com - cu posibilitatea de a comenta
http://alegerile-prezidentiale-2014-ro.ibk.me
http://romanul.ibk.me
http://www.spin.de/hp/MirceaMoise/blog

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.