Ziua 1. Drumul Vinului: Mileștii Mici - Cricova - Romanești - Chateau Vartely

Publicat de Dragoș Galbur la 25 septembrie 2013


Și cum a început prima zi de ”Redescoperă Moldova. Drumul Vinului.”, așa și s-a terminat - repede. De dimineață, am pornit de la Gara Feroviară din Chișinău, spre Mileștii Mici, primul obiectiv.

Mileștii Mici

Mileștii Mici reprezintă cel mai mare oraș subteran din lume și au cea mai mare colecție de sticle de vin, tot din lume, ba chiar au intrat în cartea recordurilor Guinness la acest capitol, în 2007, fiind reprezentat pe coperta cărții respective. Beciul se întinde pe aproximativ 250 km, dintre care doar 55-60 sunt folosiți pentru păstrarea vinurilor. În perioada sovietică, aici s-a desfășurat o imensă carieră de piatră, iar legenda spune că galeriile subterane ale Mileștilor ajung practic până în Chișinău.

La Milești am mers cu mașina până undeva 80 de metri sub pământ, spre sala de degustare, pe cât de frumoasă galerie, pe atât de sovietică. Însă aici e cazul când pot să afirm ușor că designul sovietic al vinăriei și al beciului este unul chiar frumos, indiferent că la moment arată cam vechi. 


Am degustat 4 feluri de vin, Alb de Mileștii Mici, Merlot din 2009 și 2012 și... cel mai bun vin, cel mai vechi, cel mai extraordinar și cel mai scump - Trandafirul Moldovei. (cel din dreapta imaginii de mai jos). Are un miros pe care n-am să-l uit toată viața. 
Cea mai scumpă sticlă din coleția vinăriei Mileștii Mici costă 30.000 lei (1720 euro).Cricova

După Mileștii Mici, am mers la rivala lor ”de moarte” - Cricova. Beciul de la Cricova are o suprafață mai mică decât Mileștii Mici, însă o suprafață mai mare pe care sunt păstrate vinurile. La Cricova sunt niște condiții extraordinare, se vede că aici vin des diferite delegații, căci e o reparație și o amenajare perfectă peste tot.  Mi-a plăcut, se merită de vizitat. 

Spre deosebire de Mileștii Mici, unde mai multe caze (rafturi cu sticle de vin) sunt închiriate de chinezi, la Cricova, majoritatea sunt închiriate de ruși. Tot la Cricova am dat peste caza personală a lui Vladimir Putin, Jose Barroso, Angela Merkel și alte râsuri.


Vinurile și spumantele degustate la Cricova
Colecția de vin moldovenesc a președintelui rus Vladimir Putin
Romanești


După ce am vizitat Cricova și am luat prânzul la restaurantul din subsolul vinăriei, am luat drumul spre vinăria Romanești. Am fost întâmpinați chiar de feciorul proprietarului și al celui care, de fapt, compune vinurile de Romanești din juxtapunerea diferitor soiuri de struguri. Pot să zic liber că diferența dintre vinăriile de stat (Milești și Cricova) și cele private (Romanești) este una evidentă.

La Romanești am fost prezenți și în podgorii, acolo unde am văzut cu proprii ochi, una dintre cele 2 combine de cules struguri, din Republica Moldova, în sumă de 500.000 euro, o mașinărie care substituie brațele de muncă a cca 150 muncitori. 1 muncitor care lucrează în podgoriile de la Romanești primește în jur de 200 de lei pe zi, însă majoritatea refuză să lucreze pentru această sumă, catalogând munca în vie, prea migăloasă.

Vinăria Romanești reprezintă, din punct de vedere istoric, domeniul imperial al dinastiei Romanov, din Rusia Țaristă, de altfel, fiind constituită în 1887, multe uși, pereți și alte chestii de pe-aici, aducându-ne aminte de acest lucru.

La Romanești am degustat cele mai multe feluri de vinuri, din viața mea. De unele din ele nici n-am auzit. Mai jos notez ceea ce-am degustat aici: 

 1. Chardonnay (2013)
 2. Muscat (2013)
 3. Muscat (2012)
 4. Cabernet (2012)
 5. Sauvignon (2006)
 6. Traminer (2002)
 7. Pinot gri ( 2013)
 8. Sauvignon ( 2013)
 9. Chardonnay (2012)
 10. Bianca & Bristalier (2012)
 11. Shiraz (2010)
 12. Malbec (2010)
 13. Merlot (2009)
 14. Merlot (2005)
 15. Ice Wine Nova (2012)
+ cognac Țarskii Standart de 8 ani
+ spumant brut (2012)
+ vișinată (2007)

Preferatul meu: Bianca & Bristalier și Ice Wine Nova

Chateau Vartely

Ei bine, după Romanești am luat calea spre Orhei, la vinăria Chateau Vartely, unde și rămânem peste noapte. Condiții de trai sunt superbe, priveliștile la fel. Aici deja am asistat la ultima degustare din această seară. Am degustat: • Feteasca regală (2012)
 • Traminer (2011)
 • Taraboste (2009)
 • Riesling (2011)

  + Rachia de muscato (țuică produsă din vin muscat)

  Preferatul meu: Traminer


 •    Parteneri: BemolUnibank, CEED, Moldova Wine DayChateau Vartely și Purcari.
  Parteneri media: VIP Magazin și Altitude

  11 comentarii:

  Anonim spunea...

  ``Am fost întâmpinați chiar de feciorul proprietarului și al celui care, de fapt, compune vinurile de Romanești din juxtapunerea diferitor soiuri de struguri.`` la Romanesti... aici te-ai lusuiet fratele meu... Crede-ma ca ori tu nu stii cine e proprietarul, ori nu stii cine compune vinurile...

  Dragoș Galbur spunea...

  @Anonim,
  cum poți să fii așa un pizdiuc, dacă noi am servit vinuri exclusiv din colecția proprietarului vinăriei respective și toate acestea datorită faptului că am fost însoțiți de feciorul său?!
  Mi s-a găsit deștept aici.

  Anonim spunea...

  Auzi, pizdiukule, eu destul de frumos am vb cu tine... Si faptul ca am vrut sa fii mai concret in amanunte, nu inseamna ca iti da dreptul sa treci la insulte... Si in cazul in care vrei sa lamurim situatia creata, spune te rog cum il cheama pe feciorul proprietarului...

  Dragoș Galbur spunea...

  Să lămurim situația? Tu mai întâi ieși din anonimat și pe urmă mai vedem.

  Denis Stirbul spunea...

  Dar care ar fi problema daca scriu de pe anonimat??? Dar daca tare doresti, poftim...

  Dragoș Galbur spunea...

  Felicitări!

  Denis Stirbul spunea...

  Si deci? Care ar fi numele acestui fecior de proprietar? sau doar scrii asa, de flori de cuc?

  Dragoș Galbur spunea...

  Flori de cuc are mă-ta între picioare, iar numele persoanei despre care am scris este Mircea Sârghi.

  Denis Stirbul spunea...

  Chiar credeam ca discut cu o persoana cit-de-cit culta si educata.... dar... Ar trebui sa se faca o lege care ar interzice la toti debiloizii si dalbaiobii de din categoria ta sa se numeasca bloggeri...

  Dar ce tine de feciorul proprietarului... cum si ti-am spus... mai intereseazate cine face vinurile...

  Dragoș Galbur spunea...

  ”aici te-ai lusuiet fratele meu” îți dai seama cât de penibil ești acuam, în momentul în care eu am scris corect în postare, iar tu ai sărit cu aberații.

  Denis Stirbul spunea...

  mda... corect...

  Trimiteți un comentariu

  Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.