Ziua 3. Drumul Vinului: Sălcuța - EtCetera - Purcari

Publicat de Dragoș Galbur la 28 septembrie 2013

A 3-a zi de ”Redescoperă Moldova. Drumul Vinului.” a început în satul Puhoi din raionul Căușeni, la vinăria Sălcuța. Însăși fabrica, deocamdată se află într-un proces de metamorfoză, trecând pe-ncetișoru' de la una sovietică la una modernă. 

Sălcuța

În podgoriile vinăriei lucrează în jur de 120 de persoane în permanență, plus o combină de strâns struguri, de ultimă generație, care, după vorbele proprietarului, s-a răscumpărat într-un singur an. Pe teritoriul fabricii activează în jur de 50-60 angajați. 

Sălcuța exportă vin în Polonia, Cehia, Germania, Țările Baltice și unele țări din CSI, în Rusia exportând în jur de 27%.

Cu Sergiu Pîslaru, unul dintre proprietarii vinăriei Sălcuța

Am degustat:

 1. Sauvignon (2012)
 2. Merlot (2012)
 3. Pinot noir (2012)
 4. Pinot gri (2013)
 5. Chardonnay (2013)
 6. Un vin secret marca Sălcuța 
Mi-a plăcut mult Sauvignon (2012) și vinul secret, despre care proprietarul nu a dorit să ofere careva detalii.

După ce am vizitat Sălcuța, am mers ca să asistăm la prima săpătură pe locul unde urmează într-un an să apară o nouă vinărie, și anume Vinăria Crama Purcari. Aici am gustat tulburel din prima roadă a primei vii plantate în regiune, Sauvignon din 2013.

EtCetera

Ei bine, mai târziu, am luat drumul spre Crocmaz, r. Ștefan Vodă. Aici am găsit o vinărie un pic mai mică, dar foarte simpatică și, nu știu cum, mai plină de viață decât altele. Este vorba despre vinăria EtCetera. 

În spatele afacerii stau 2 frați din Crocmaz, frații Luchianov, Alexandru și Igor, doi oameni pasionați de arta de a produce vin, care, care și-au transformat hobby-ul într-o mică afacere. Ce există mai frumos decât a îmbina utilul cu plăcutul? Frații Luchianov au lucrat mult timp după hotarele țării, însă au avut curajul să se întoarcă în Moldova și să investească în podgorii și în utilajul necesar pentru a produce vin. 

Vinăria EtCetera produce în jur de 30.000 sticle pe an, dar în general, producând mult mai mult vin. În China exportă cea mai mare parte a producției sale, după care mai exportă și în Austria și Lituania. În Rusia - nimic. Toți strugurii de pe cele 43 hectare de vii sunt culeși manual.

Am degustat: 
 1. Traminer (2012)
 2. Merlot (2012)
 3. Feteasca neagră (2013)
 4. Ice Wine (2011)
Mi-a plăcut cel mai mult Merlot (2012)


Purcari
Deja spre amurgite, am luat calea spre Vinăria Purcari, probabil una dintre cele mai renumite vinării din Moldova și după hotarele sale. Vinăria Purcari deține 260 hectare de vii și produce pe an în jur de 1 milion de sticle. 40% din producție rămâne în Republica Moldova, o cifră extrem de mare în contextul în care moldovenii, în genere, nu prea au cultura consumului de vin. Purcari exportă cam 16% din vinurile sale în Federația Rusă, după care, restul, îl exportă în Ucraina, România, Canada, China, Polonia, etc.

La Purcari am fost primiți boierește de către proprietarul acesteia, domnul Bostan. Tot aici am degustat și vin din 1984, de care a servit și Regina Angliei.

Teritoriul Complexului Turistic Purcari este extrem de frumos, amenajat astfel de parcă ar fi rupt din poveste. Numai bun de petrecut weekendul cu familia, spre exemplu, ei, sau poate cu vreo gagică ceva.

Am degustat:
 1. Alb de Purcari (2011)
 2. Rose de Purcari (2012)
 3. Rară Neagră (2010)
 4. Negru de Purcari Vintage (2009)
 5. Ice Wine (2011)
 6. Cahor 
 7. Negru de Purcari (1984) de care a servit Regina Angliei
 8. Negru de Purcari (1987)
Mi-au plăcut toate, fără excepție. Niște vinuri excelente
.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.