Cum și cu cât a prejudiciat, Biroul de Migrație și Azil, Republica Moldova

Publicat de Dragoș Galbur la 20 mai 2014


Cred că mulți dintre voi ați auzit de cazul cu bătaia de la Mall Dova între 4 studenți străini și câțiva moldoveni. Bătaie pornită de moldoveni, din cauza unui scaun. Așa-i moldoveanul, pizdos la ale lui, l-ai atins cu umărul, i-ai luat involuntar scaunul de la masă, te-ai uitat cu coada ochiului la prietena sa și plus la toate mai ești și din altă țară, gata, bătaie! În fine, a făcut presa ceva tam-tam cu incidentul respectiv și în consecință, Biroul de Migrație și Azil a decis să-i expulzeze din Moldova pe cei 4 studeți israelieni de la universitatea de medicină.

Decizia Biroului de Migrație și Azil de a-i expulza din țară pe cei 4 studenți israelieni de la USMF ”Nicolae Testemițanu” a prejudiciat doar instituția universitară cu 1.359.604 lei. Un student străin, la medicină, achită 3000 euro pe an. 6 ani de studii = 18.000 euro, doar contractul. 4 studenți = 72.000 euro (1.359.604 lei)

În medie, pe lună, un israelian cheltuie 800 euro. Cinci ani am învățat și am trăit cu 2 studenți din Israel, deci știu foarte bine prețurile. 6 ani de studii, a câte 11 luni (la ei vacanța de vară e undeva o lună) = 66 de luni. 66 de luni, a câte 800 euro pe lună, = 52.800 euro. Asta doar un student străin. Dacă ne luăm, în cazul nostru, și înmulțim cu 4 = 211.200 euro, adică 3.988.174 lei moldovenești. Acuma să calculăm din suma asta cât se duc la cei ce oferă apartamente în chirie, la profesori ori pe la cluburile de noapte, n-are sens, oricum banii ar fi rămas în Moldova, asta-i important. În rest, decizia aberantă a celor de la BMA, a lipsit Moldova de minimum 5.347.778 lei. Zic minimum, dacă e să nu luăm în cosiderație că unii dintre ei își cumpără mașini și apartamente în Moldova. Plus la toate, studenții din Israel ajung la studii în Moldova în baza recomandărilor studenților străini care deja au absolvit la noi. Ăștia 4, cum credeți, ce recomandare o să dea rudelor, prietenilor, etc. care vor dori să vină să învețe și să cheltuie în Moldova?

Din cauza unei banale și copilărești bătăi, fără victime sau pagube înregistrate, să strici destinele a 4 potențiali doctori? Voi, cei de la Biroul de Migrație și Azil, știți oare cum e să nu dormi, în primul an, nopțile și să înveți la anatomie, într-o limbă nouă pentru tine, limba română, fiind de fapt, vorbitor de arabă (ori ebraică)? Voi știți cum e să înveți la histologie, biochimie, chirurgie generală, biologie moleculară, genetică, biofizică?! Știți măcar ce înseamnă toate acestea?! Eu știu cum e și ei tot știu. Voi, însă, nu știți, pentru că sunteți niște nimeni care ați ajuns în funcțiile pe care le dețineți dând șpagă sau apelând la rude. 

21 comentarii:

Smart spunea...

Sa fi fost asta reactia rusilor/italienilor/israilienilor la asemenea cazuri traiam intr-o tara de expulzati

Anonim spunea...

dar hai ducetiva odata la Biroul de Migrație și Azil si o sa vedeti cine acolo lucreaza...si o sa intelegeti ce derbedeii avem in tara , si la vama ducetiva, si la fisc...si la alte organizatii de stat...

Anonim spunea...

lasă că am văst ce fac ei pe la piața centrala cind vor să amăgească la cintar si a noștri ii spune să puie corect :) deodată sar la bătaie :)

Victor spunea...

Din păcate așa-s majoritatea basarabenilor, se țin pizdoși în fața altora, mai ales dacă e străin. Fiind niște nimeni (vorba autorului), cu inteligența -10, nu-s capabili să impresioneze altfel și o fac așa sălbatic, ca niște animale crescute prost. Iar dacă nici degradații aia de la biroul de azil, care ne reprezintă țara în fața oaspeților, nu pot a fi corecți, atunci degeaba vrem în UE.

Anonim spunea...

nu trebuiau expulzati, e prea aspru.
dar totusi ar fi bine, sa li se aplice ceva cit de cit. nu-s cu nimic mai "tari" ca restul oamenilor.

Dragoș Galbur spunea...

Trebuia să le pună la urma urmei o amendă ceva și să-i mulgă de bani, dacă chiar au vrut să-i pedepsească, dar după 2 ani de medicină să-i fugărește din țară... e aiureală curată.

Anonim spunea...

baieti, stiu ca nu e drept si ca este revoltator, insa, ca si cetatean moldovean in Israel, vreau sa va spun ca drepturile localnicilor de acolo sunt protejate in PRIMUL RAND! NU CONTEAZA daca au gresit sau nu.
Desi voi nu sustineti decizia Biroului, consider ca ei au procedat 300% CORECT. este un exemplu si pentru ceilalti straini sa respecte locuitorii in Moldova. sa fie politicosi. In Orient, aceasta este mentalitatea primordiala: esti oaspete in tara mea, deci, respecta-ma! Daca te saruti cumva pe strada, intr-o tara musulmana, esti arestat si stai in puscarie mult si bine, daca ambasada tarii tale nu poate intervene. luati exemplu Qatarul, E.A.U., Arabia Saudita. Incearca sa nu respeci ordinea publica si traditia acestor tari. Aoleu!

Anonim spunea...

Asa le trebuie jidanilor,batuti si expulzati!!!!

Anonim spunea...

Posibil este o pedeapsa prea dura, insa expulzarea palestinienilor si colonizarea teritoriilor lor de catre israelieni nu este dur si neomenesc? Sunt sigura ca daca un strain ar fi atacat sub orice forma ( verbala sau fizica) un cetatean israelian in Israel, aceasta persoana ar fi fost acuzata de antisemitism, si ar fi stat si in inchisoare nu doar expulzata. Nu cred ca pentru o bataie se merita sa fii expulzat, insa nu doar in Moldova legile pot fi dure si nedrepte pentru straini.

Anonim spunea...

Ei nu sunt evrei,
ei sunt arabi, este o mare diferenta. Mare destept mai iesti !!!

Anonim spunea...

Israel nui tara musulmana desteptule ! Fiecare pădure are uscăciunile ei ... Poate ca sunt care gresesc .. insa asta nu inseamna ca sa le calcam !

Anonim spunea...

pe vremea mea la USMF, orice student implicat în bătăi (mai ales în loc public) era exmatriculat din universitate, indiferent de naționalitate. fiind exmatriculați din univer, israelienii oricum plecau din țară :)

Anonim spunea...

nu e 3000 , dar e 3300 euro pe ani :) > pentru uno 6 ani e 19800 euro > pentru patru 6 ani 79200 euro > 1496088 de lei ****( asta numai contract de unversitatea fara apartament fara tooot ) ***

Anonim spunea...

Dragi romanasi din Basarabia,ati fost sub jug otoman 300 de ani,acum au venit altii,din 2012 :4700 de musulmani,2013:5400 musulmani!!plus la asta mai avem moschei si mai cer si drepturi!!!ce viitor vom avea noi??ei se culca cu fete nosastre frumoase,pe urma tot noi cu ele ne casatorim,si copii nostri sunt negri,datorita fenomenului numit telegonie(cei de la medicina cunosc asa fenomen);si de la Isus vom trece la Allah si Mohhamed.de la Biblie la Quaran.Nu va lasati cotropiti,fiti romanasi,credeti in Bunul Dumnezeu si iubiti-va pamintul!!!nu va lasati calcati in picioare pe pamint propriu,Moldova nu a pierdut nimic!!!de dorit ca toti sa plece la ei in arabialand ..
Va doresc un viitor frumos....
aveti grija de voi si apropiatii vostri...

Anonim spunea...

D-le Galbur dvs tot sunteti musulman de le luati apararea?sau dati in chirie apartamentul la cineva dintre ei???

Anonim spunea...

poate cineva sa-mi spuna ce are religia sau nationalitatea cu omenia?

Anonim spunea...

Sunt contra expulzarii!
AI nostri stiu sa faca lege doar pe baza strainilor,in rest muncesc,invata si asa mai departe chiar si dupa omoruri!

Anonim spunea...

Locurile ăstea în universitatea de medicină trebuie să fie iniţial pentru baştinaţi. Noi să avem aceşti specialişti nu nişte străini. Înţeleg că în fiecare universitate îşi au locul câţiva străini, da nu plm ca la universitatea de medicină, acolo-s exagerat de mulţi... Mai dă-i în pl, o mică greşeală şi acasă. Şi ce plm săriţi în apararea lor ? Deodată - "Moldovenii sunt de vină". Aşa şi în al doilea caz se găseau oameni care le luau aparare, când un grup de cioroi au sărit la un moldovean care s-a bagat pentru soţia de care se luau ăştea.

Anonim spunea...

baştinaşi*

=Burunducul Unionist dela Tighina= spunea...

IMPORTANT:
MESAJ ANTI-OCUPATIE RUSEASCA !
--------------------------------------------------
declaratie oficiala:
"Ministrul Apărării, Valeriu Troianu
vrea ca Rep.Moldova să-şi revizuiască statutul de neutralitate
şi să adere la NATO !
/ ziarul Adevarul md 12 iunie 2014 /

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/ministrul-apararii-valeriu-troenco-vrea-moldova-sa-si-revizuiasca-statutul-neutralitate-adere-nato-1_539962d50d133766a882a750/index.html

Valeriu Troianu şi-a argumentat poziţia prin faptul că
- „situaţia din Ucraina reprezintă un pericol pentru Moldova”,
iar capacităţile de apărare ale armatei moldoveneşti sunt limitate.
- „În Ucraina au loc lupte crâncene, iar distanţa până acolo este mică.
- Trebuie să fim în permanenţă pregătiţi să reacţionăm, în caz de necesitate”,
- "In caz de invazie externă, Rep. Moldova va solicita ajutor din exterior,
în special de la blocul NATO.
- „Blocul NATO a devenit garantul stabilităţii şi apărării intereselor celor mici.
- Altă forţă care ar putea rezista Federaţiei Ruse practic nu există”,
a spus bravul ministru.
N.B.:
Forma corecta româneasca a numelui Ministrului este "Troianu" si nu "TroenKo",
o forma rusificata, ucrainizata si slavizata brutal de pe timpul ultimei ocupatii rusesti directe.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
===== BUCOVINA DE NORD =====
————— ♥ SI TOATA BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ ———–
—————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥——— ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE ÎN VECHILE HOTARE
DIN ANUL 1918 !
=====================================

=Burunducul Unionist dela Tighina= spunea...

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL JURNALIŞTILOR ROMÂNI

anunţă organizarea celei de a V-a ediţii a „Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români”, eveniment care va avea loc în perioada 13-15 iunie, în municipiul Bălţi, Republica Moldova.

http://www.zdg.md/stiri/ce-fac-jurnalistii-romani-la-balti/comment-page-1#comment-168858

Deschiderea lucrărilor Congresului va avea loc sâmbătă, 14 iunie a.c., orele 09.30, în Aula Universităţii „Alecu Russo” din Bălţi, în prezenţa unor oficiali de la Chişinău şi Bălţi, precum şi a unor oficialităţi din România.

Evenimentul va reuni jurnalişti de limba română din ţări precum Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia, Albania, Italia şi Spania. Lucrările Congresului se vor desfăşura sub genericul „NOILE MEDIA – JURNALISM – COMUNITATE ” şi vor fi axate pe câteva subiecte care privesc modul în care „noile media” interferează cu presa tradiţională şi mai ales felul în care acestea reprezintă un suport pentru dezvoltarea jurnalismului în limba română.

Organizatorii evenimentului propun un nou mod de abordare a problematicii cu care se confruntă jurnaliştii români din afara ţării, axat pe practici jurnalistice moderne, bazat pe noile tehnologii şi puternic racordat la reţelele de media naţionale şi internaţionale. În cadrul Congresului vor fi prezentate mai multe lucrări circumscrise tematicii fixate, precum şi cazuri privind diferite situaţii de încălcare a dreptului la liberă exprimare a jurnaliştilor români.

Toate aceste cazuri se vor regăsi în Raportul FIJR „Libertatea Presei în Diaspora Românească”, document care va fi prezentat în această toamnă la Bruxelles, în Parlamentul European. Un alt fapt inedit care caracterizează acest eveniment constă în prezenţa la lucrările Congresului şi a jurnaliştilor de limba rusă din Republica Moldova, în principal din Bălţi. Astfel, FIJR consacră un principiu statutar privind crearea unor platforme comune de dialog menite a pune în contact jurnalişti cu interese comune.

Evenimentul este organizat cu sprijinul „Departamentului Politici pentru Relatia cu Românii de Pretutindeni” şi în parteneriat cu Universitatea „Alecu Russo” din Bălţi.
-

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.