Bancul zilei: Vlad Filat luptă împotriva corupției

Publicat de Dragoș Galbur la 14 iunie 2014

Ieri, 13 iunie, Filat a organizat o conferință de presă în care a vorbit despre planurile PLDM pe viitor, mai bine zis până în 2020, totodată, asigurându-ne că în 2020 vom trăi mai bine. Ei, dacă tot călătorim fără vize în Europa din 2012, datorită lui Filat, acuma ne rămâne să sperăm că din 2020 vom trăi ca-n sânul lui Dumnezeu. Despre prezența premierului Iurie Leancă la această conferință de presă nu voi scrie mult, pentru că nu prea am ce. Mi-a părut interesant că Filat nu se adresa lui Iurie Leancă cu ”domnul premier” sau ”Prim-ministrul”, dar cu prim-vicepreședintele PLDM, ca nu cumva să uite Leancă, de fapt, cine este. Păcat că acum, când Leancă se află întro ascensiune politică, Filat are grijă, să-l mai tragă în jos din când în când, ca nu cumva să-l întreacă la popularitate, dar și autoritate.

Am citit și eu Planul 2020 al PLDM. Un fel de activizare preelectorală, nimic mai mult. Iarăși promisiune de genul că în 2020 vom trăi mai bine. Cine ți-a scris textul, dom'le? De ce mai angajezi specialiști în comunicare și PR de prin alte țări, dacă îți fac niște prezentări ieftine? Cum poți în an electoral, într-o țară unde lumea e sătulă de promisiuni, minciuni și dezamăgiri, să elaborezi asemenea planuri?! Azi, dom'le, azi trebuie de trăit mai bine, și mâine, și poimâine tot. Lasă 2020 la o parte! Manevrele electorale ieftine de acest gen nu mai merg.

Punctul 4 din Planul 2020 al PLDM: Edificarea unui stat de drept, fără corupție.
Pe lângă baladele despre asigurarea tinerilor cu locuri de muncă și nivel de trai european, Filat apare, brusc, ca un aprig luptător împotriva corupției. Omul care a fost demis din funcția de premier pentru acte de corupție și trafic de influență, declară acum că va lupta împotriva corupției. Ironia sorții? Apropo, instituțiile pe care le controlează sunt dintre cele mai corupte din țară, iar el zice că luptă cu corupția. Vama, poliția, ministerul sănătății, ministerul justiției, inspectoratul fiscal, etc., toate sunt niște focare de corupție și toate sunt controlate de Filat, iar el, uite că, oricum se încumetă să lupte cu corupția. Secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, trezorierul personal al lui Filat, colectează la greu bani pentru șeful său, de unde poate și de unde nu poate, iar ultimul anunță că luptă cu corupția. Majoritatea oamenilor de încredere a lui Filat au dosare penale pentru corupție, pe la PG și CNA, iar acesta oricum luptă cu corupția. Ia luptător, măi! În realitate, vorba ceea din popor: ”Hoțul strigă hoții!”

Despre două lucruri n-ar trebui să mai vorbească Filat, în public, în viața sa, dacă nu vrea să pară penibil: despre corupție și despre familie.