Primul Festival Medieval din Republica Moldova [recenzie]

Publicat de Dragoș Galbur la 1 iulie 2014


Mai în scurt așa o recenzie despre Primul Festival Medieval din Republica Moldova. Apropo, le-am zis-o în față și organizatorilor, să nu se supere, cu toate că-mi sunt prieteni. Deci așa, încep cu negativul:

1. Parcarea - dezastru. Risc totuși să arunc vina pe seama poliției, pentru că nu poți să permiți să blochezi 4-5 kilometri de traseu național pentru că așa a vrut lumea să parcheze, mai ales că în spatele complexului Vatra era o parcare destul de mare unde erau destule locuri pentru fiecare, iar dacă nu erau, atunci se putea de parcat în câmp, așa cum am făcut-o eu, dar nicidecum pe drumul național.

2. Apa sulfurată din sistemul de canalizare creează pentru viceuri o permanentă senzație că cineva stă și se cacă acolo. Trebuie de schimbat urgent asta! Eu înțeleg, alt moldovean poate să mai înțeleagă, dar turistul de după hotare не поймeт.

3. Prețurile, părerea mea, au fost cel mai mare minus al acestui festival. Eu vin din Chișinău, cheltui pe motorină, pe una, pe alta, și tu să-mi vinzi berea Chișinău cu 20 lei halba și cu 25 de lei sticla, și spălătura care se numește berea Kozel, să mi-o vinzi cu 30 de lei. Come on, ăsta-i furt ziua în amiaza mare. Ca să nu mai zic că m-am supărat complet când am cumpărat 3 porții de mămăligă cu brânză și jumări, câte o plăcintă, 3 porții de sarmale și 3 porții de mici, toate cu 560 de lei. Asta-i catastrofă, mai ales că am găsit într-o gălușcă o bucată de slănină. Băăăăi, cine pune în sarmale slănină în loc de carne comite o infracțiune și merită ani grei de pușcărie. Să știți!

4. Peste tot erai impus să plătești cu cardul de la UniBank. Adică veneai la festival, trebuiai să ai grijă să te duci la reprezentanți, să-ți facă card, să pui bani pe card, ca mai apoi, în caz că ai ajuns să plătești ceva și nu-ți ajung bani, să faci un drum de nu știu câte sute de metri, ca să-ți pui iarăși bani pe cont. Plus la toate ăștia care mi-au dat cardul, mi-au trimis deja 20 de sms-uri. MĂ DERANJEAZĂĂĂĂĂ! Deci iarăși un minus. Lumea a venit să cheltuie, cu bani cash, deci nu merită prostiți cu fel de fel de carduri.

5. Muzică - zero.

Parcă atât din partea negativă. Acuma ceva pozitiv.

1. Complexul Cultural Vatra e ceva extraordinar, unic și inovator în Republica Moldova. Are menirea să dezvolte, din câte am înțeles eu, agroturismul, ori, să-i zicem, turismul rural. E absolut superbă această idee. Jos pălăria, mai ales că știu cât ban s-a investit acolo.

2. Mi s-au părut ok distracțiile, mai ales dacă aș fi avut copii, cred că îi entuziasmam pe vreo lună înainte cu activitățile de acolo. Mi se pare foarte frumos să tragi cu arcul, să arunci topoare sau să te îmbraci în zale medievale de cavaler. Cel puțin, în Moldova nu-i așa ceva, iar asta vine ca un mare plus.

3. Salut inițiativa și ideea de a construi acest măreț complex în afara Chișinăului, pentru că sunt sătul că majoritatea evenimentelor frumoase, în această țară, să se petreacă în Chișinău.

Pentru primul festival de acest gen, din republică, a fost un eveniment absolut reușit, cum n-ai da, așadar jos pălăria pentru organizatori și nu vă supărați pe criticile mele, pentru că sunt consumator, deci am dreptul la ele.