Premierul Streleț și Unirea Republicii Moldova cu România

Publicat de Dragoș Galbur la 3 august 2015


Nici n-a ajuns bine în funcție, că deja a călcat strâmb. Aici mă refer la nou-desemnatul premier moldovean, Valeriu Streleț. N-am să-i discut acuma calitățile și competențele, că na, nu poți discuta ceva ce nu există, cel puțin în percepția mea. O să-mi spun, însă, indignarea față de declarația pe care făcut-o în fața presei, zilele trecute, despre Unirea cu România.

„România este principalul nostru susținător și-n aspirațiile de integrare europeană, dar astăzi nici autoritățile de la București și nici cele de la Chișinău nu pun problema unei eventuale contopiri într-un singur stat.”

Pe bune, nu înțeleg cum poate un om, care habar nu are ce înseamnă românism sau unire, care nu a mișcat în viața lui un deget pentru apropierea Moldovei de România, să declare așa ceva?! În primul rând este o ofensă adusă sutelor mii de unioniști din Republica Moldova, unii chiar fiind votanți  ai PLDM, să le spui, într-un fel sau altul - calmați-vă, băieți și căutați-vă de treabă. Unirea e un subiect absolut sensibil, prieteni, și nu fiecare coadă de câine, din politică, poate să se dea cu părerea la acest subiect. Da, știu că fiecare are dreptul la libera exprimare, dar nu și în politică. În politică trebuie să fii mai șmecher și ori să le spui oamenilor ceea ce vor să audă, ori să taci. În cazul dat, premierul Streleț a dat-o în bară.

”...nici autoritățile de la București... nu pun problema unei eventuale contopiri într-un singur stat.”

Se pare că premierul Streleț este total dezinformat și incompetent în declarațiile pe care le face. În România, în ultimii ani, nu a existat președinte, premier, deputat, senator, om de cultură, care să nu vorbească cel puțin o dată despre necesitatea reunirii celor două state românești. Alții au făcut-o direct, alții puțin mai diplomatic, gen - doar împreună cu România, Republica Moldova se poate integra în Uniunea Europeană. De fapt, asta și este poziția oficială a Bucureștiului la acest moment. Poftim câteva exemple din 2015:

”Vom dovedi tuturor că, oricât de mult efort va trebui să depunem și oricât va dura, ne vom împlini visul de a fi împreună în Europa. Sunt convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci și în comuniune.” - Klaus Iohannis, președintele României.

”Consider că românii de pe ambele maluri ale Prutului au un destin comun ( pe care doar nedreptățile istoriei l-a întrerupt de mai multe ori)! Și cred că oamenii tineri și sinceri au mai mult curaj și mai multă putere în realizarea acestui destin comun decât politicienii!” - Victor Ponta, prim-ministrul României.

”Sunt destui care cred că unirea cu Republica Moldova ar fi o favoare pe care România ar face-o fraților de peste Prut. Profund greșit. Eu susțin categoric faptul că unirea este o necesitate strategică în mod egal și pentru România și pentru R.Moldova. Acum este un moment bun ca românii de pe ambele maluri ale Prutului să-și spună apăsat dorința de UNIRE.” - Traian Băsescu, ex-președintele României.

Iar în aceste poze puteți oberva mai mulți deputați și senatori de la București purtând tricouri cu inscripția Basarabia e România:

În fine, o sumedenie de personaje politice de la București și-au manifestat nu o singură dată dorința de a ne reuni, toți românii, de pe ambele maluri ale Prutului, într-un singur stat. Cel puțin, domnule Streleț, ar trebui să fiți prudent când faceți asemenea declarații, din cauza cărora, celor ca Dodon, Usatîi și altor slugi ale Kremlinului, le cresc aripi. Apropierea de România, din toate punctele de vedere, luându-se în calcul până și Unirea, trebuie să fie prioritatea nr.1 a oricărui guvern așa zis pro-european, de la Chișinău. Notați-vă acest lucru, domnule Streleț, ca să nu mai călcați pe greblă, că sunteți în Guvern, nu pe câmp.

4 comentarii:

Bucur Ady spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Sergiu Iacoban spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.