100 de zile de activitate (pe facebook?) a primarului de Bălți

Publicat de Dragoș Galbur la 9 noiembrie 2015


Am venit acum de la Bălți și nu prea am cu ce mă lăuda. Orice orheian m-ar face praf.

Cu câteva zile în urmă, primarul de Bălți, vechiul meu prieten, Renato Usatîi, a încercat o jalnică tentativă de a prelua modelul european de raport a primarilor, după 100 de zile de activitate. Menționez - a încercat, pentru că ce-a prezentat Usatîi, este, spuneți-i cum vreți, numai nu raport de activitate. În primul rând rapoartele de acest gen se fac în mod public, la locul de muncă, în fața alegătorilor, cetățenilor, presei, etc., dar nu pe blogul personal, și aflându-te la Moscova. Și da, raport de activitate în calitate de primar și raport de activitate caritabilă sunt două lucruri diferite. În primul caz, îți prezinți realizările profesionale, în al doilea caz faci populism.

Nu poți numi raportul tău ”100 de zile de activitate”, în contextul în care tu ai lipsit aproape jumătate din aceste zile din Bălți, ba chiar și din țară uneori. Puteai numi liber raportul ”100 de zile de călătorii, concerte, proteste și populism”. Așa, da! Strângeai și mai multe like-uri pe facebook, că la activitatea pe rețelele de socializare, nici măcar eu nu-l întrec pe primar.

Utilaj medical pentru spital, 300 de copii social vulnerabili duși la mare, adăpost pentru animale, asistență financiară pentru veteranii de război, echipă de fotbal, concerte grandioase, etc., toate din banii Fundației Renato Usatîi. Așa scrie în raport. Bine, frumos, bravo, aplauze! Dar ce are caritatea și populismul cu, de exemplu, planul urbanistic general al orașului Bălți? Cu drumurile, care sunt cele mai rele din Moldova?! Cu putoarea de căcat din zona autogării și aeroportului? Cu iluminarea stradală și cu multe, multe alte probleme, pe care un primar adevărat trebuie să le abordeze. De ce nu se face diferență între raportul de activitate a primarului și raportul de activitate a Fundației Renato Usatîi?! Pentru că avem de afacere cu o incompetență adevărată! Cu un copil plin de bani care a decis să-și cumpere un oraș întreg, să nu moară de plicitseală! Cu o echipă de consilieri care în loc să meargă prin oraș, să vorbească cu cetățenii, să rezolve problemele orașului, dorm în corturi, în fața Parlamentului din Chișinău. Asta avem, în momentul de față, la Bălți, iar bălțenii merită din plin ceea ce au, din păcate.

E început de noiembrie, iar primăria orașului Bălți, la moment, nu mai are absolut niciun leu. Cum au fost repartizați și gestionați banii, nu se știe. Dar nu-i nimic, există Fundația Renato Usatîi, le mai dă bălțenilor vreo 2-3 tractoare, vreo câteva țâțe siliconate pe scenă, vreo două focuri de artificii, vreo victorie la fotbal, și cui îi mai pasă de oraș?

Era o vorbă: ”Mai rău decât un prost leneș, e un prost cu inițiativă.” Apoi na, absolut corect.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.