Bălțiul meu murdar până la stele

Publicat de Dragoș Galbur la 31 ianuarie 2016

Bălți 2016

Cum am și scris pe Facebook, în acest weekend am fost la Bălți. De fapt, ca de obicei, din 2006 încoace. Bunăoară, în ultimul an, am făcut în jur de 15.000 km, pe axa Chișinău-Bălți-Chișinău. Cine mă cunoaște, știe că îmi iubesc orașul, cu plusurile și minusurile sale și că întotdeauna am promovat imaginea, personalitățile și semnificația sa în istoria românilor. De fiecare dată când ajung acasă, la Bălți, primul lucru pe care-l fac, este să caut cu privirea ce s-a mai schimbat, ce mai nou a apărut și ce mai vechi a dispărut?! Acuma aș fi ipocrit să spun că lucrurile nu s-au schimbat deloc, ba da, s-au schimbat, doar că, din păcate, în direcția greșită. N-am să contenesc nicio clipă să-l ghiontesc pe primarul chiulangiu, cândva amicul meu, Renato Usatîi, de fiecare dată când o să consider necesar acest lucru, pentru că, în peste șase luni de activitate, nu a făcut nimic pentru oraș, nici pentru cetățenii acestuia. Incompetența însoțită de indiferență și lipsa de disciplină - mai dăunător cocktail pentru un oraș, nu există.

Concret?
  • Deszăpezire incompletă, fapt ce a dus la inundarea multor străzi și terenuri din municipiu. Iar apa e pe străzile inundate, spală frumos și ceea ce-a mai rămas din magicul asfalt de Bălți. În ce-i constă magia? Simplu, toamna îl pui și primăvara nu mai e.

  • Iluminatul stradal e într-o stare dezastruoasă. Așa, lângă arterele principale din oraș, mai arde câte un felinar, iar pe străzile adiacente, ca să nu mai pomenesc de curți, e decorul perfect pentru filmele de groază. 

  • Nu știu cum a promis și interzis amplasarea gheretelor, că pur și simplu sunt peste tot. Ca-n Chișinău, de fapt. Plus, tot aici vreau să menționez construcțiile teribile din termopane, care au monopolizat practic toate stațiile de troleibuze și autobuze. Și încă ceva, cu construcțiile pornite, autorizate contra unor șpăgi consistente, ce facem?
China Town
  • Pentru ce să pui pe rută troleibuze noi-nouțe, bune și frumoase, dacă nu ai pregătită infrastructura necesară pentru ele?! Ca să ce? Să le distrugi într-un an de zile și să plătește tot venitul pe care le-au adus, pentru reparația acestora?! Non-sens! Doar dacă e să le bagi ca și populism, că oameni buni, na-vă confort, dar nu răspund și pentru plombele voastre. Că asta se întâmplă, îți sar plombele când mergi pe drumurile din Bălți. Adevărat, e de multă vreme problema, dar sorry, nu eu am promis că o voi soluționa-o.
  • Scoate bradul din centru, că ne apucă Paștele!
Mulți îmi vor reproșa că în jumătate de an nu e posibil să schimbi vădit lucrurile. Eu zic că anume în primele luni de activitate, lucrurile trebuiesc schimbate radical, vizibil și palpabil. Că dacă n-ai făcut nimic, în primele 100 de zile de activitate, de exemplu, nu te mai aștepta să schimbi mare lucru după.

Până atunci, cum spune un bun prieten de-al meu, despre Renato Usatîi: ”Când n-ai soluții pentru oameni, le oferi circ.”

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.