Puterea e în sănătate, dragă Renato!

Publicat de Dragoș Galbur la 24 februarie 2016Scriam zilele trecute, pe facebook, despre faptul că alcoolul, țigara, dezmățul culinar, pudra magică și alte vicii plăcute, sunt, pentru diabetul zaharat, ca benzina pe foc. Și toată această situație devine cu atât mai complicată, cu cât răspunzi, practic, de modul de trai a 100.000 de oameni. Din punct de vedere medical, fiecare om are dreptul la boala sa, și da, ține de intimitatea sa, dar până în momentul când boala de care suferă acel om, îi afectează și pe alții.

Renato Usatîi a recunoscut încă de anul trecut că suferă de o boală, dar nu a precizat de care. Are diabet zaharat, într-un stadiu deja avansat, fapt care i-a creat complicații tiroidiene, retinopatie diabetică, probleme dentare și i-a sporit gradul de obezitate. Da, știu, sunt problemele lui, însă sunt și problemele noastre, ale bălțenilor, care trebuie să cunoaștem că diabetul zaharat în stadiu avansat afectează nemijlocit, prin complicații, și starea psiho-emoțională a pacientului. Faptul că s-a operat la retină, la Moscova, toamna trecută, și faptul că și-a pus implanți dentari în Germania, nu-i mare treabă, în principiu, însă pe mine mă îngrijorează manifestările sale comportamentale. Nivelul înalt de agresivitate, veșnica paranoie că cineva îi vrea răul, frustrările de diversă natură – toate acestea le găsim la Renato Usatîi, dar și în cărțile de profil, care descriu complicațiile psiho-emoționale ale diabetului zaharat. 

În asemenea caz, îmi cer scuze, dar locul bolnavilor e la spital, nu în primărie. În moment ce-ți asumi să conduci un oraș atât de mare ca Bălțiul, te asiguri mai întâi că vei avea puterea și sănătatea necesară ca să te isprăvești cu provocările pe care le vei avea. În linii generale, diabetul nu este o dizabilitate, ci mai mult un mod de viață, unul un pic mai neobișnuit și mai corect. Și atunci când îți bagi piciorul în modul corect de viață pe care ți-l impune maladia de care suferi, boala devine un handicap, iar nouă, bălțenilor, pe lângă numeroasele probleme cotidiene, numai un primar handicapat ne lipsea!

Și când te gândești câte doze de insulină puteau fi procurate din cei 250.000$ pierduți în cazinoul din MallDova de către domnul primar de Bălți, te apucă jalea. Dar nu-i nimic, robinetul cu bani, de la Moscova, e mereu deschis.

Puterea e în adevăr, deci poftim adevărul.

3 comentarii:

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Dragoș Galbur spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.