7 aprilie - Ziua Mondială a Sănătății

Publicat de Dragoș Galbur la 7 aprilie 2016
Prieteni, astăzi este Ziua Mondială a Sănătății. Anul acesta, ziua e dedicată luptei împotriva diabetului.

Hai să vă povestesc cum am vrut, încă student fiind, să implementez măsurarea glicemiei în sânge, obligatorie în cabinetele stomatologice. De ce? Pentru că oamenii merg la stomatolog mult mai des decât la endocrinolog. De fapt, la endocrinolog oamenii ajung deja când au diabet într-un stadiu, să zicem, mai avansat. De aceea, m-am gândit eu că ar fi bine ca diabetul să fie depistat în stadiu precoce. Vine omul la stomatolog, pac, dă o picăturică de sânge și află în câteva secunde nivelul zahărului în sânge. Eventual, află dacă are diabet.

Toate bune și frumoase, am făcut rost și de glucometru, m-am gândit și la mecanismul de includere a prețului analizei în prețul final, doar un singur lucru n-am luat în calcul. Pacientului, înainte de merge la stomatolog, i se recomandă să mănânce bine! Pe când, glicemia se măsoară pe nemâncate. Da, este și măsurare glicemiei post-prandial, însă se face la 2 ore după mâncare, ceea ce dă peste cap aspectele tehnice ale stomatologiei.

În fine, am renunțat la apucăturile inovative. Deși rămân la poziția că stomatologii ar trebui să includă opțional aceste test, pentru pacienții primari, care vin la o simplă consultație, pe nemâncate, bunăoară.

În Republica Moldova, morbiditatea prin diabet zaharat a crescut cu 1,5 ori în ultimii 10 ani, în 2014 fiind înregistraţi cca. 83 884 bolnavi.

Un lucru vă recomand, ba chiar vă rog - găsiți jumătate de oră liberă și mergeți la medic să vă măsurați nivelul glicemiei în sânge. Nici nu știți cum acea jumătate de oră vă poate fi decisivă pentru soarta Dvs.

Sănătate!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Mesajele cu conținut indecent și ofensiv vor fi șterse.